UPDATE: Ioana Costescu, consilierul personal al primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, și fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu au fost reținuți, în noaptea de joi spre vineri, de procurorii DNA Ploiești, ei fiind audiați în dosarul lui Iulian Herțanu, cumnatului premierului Victor Ponta.
Primarul Andrei Chiliman s-a întors joi in ţară, iar de la aeroport a fost săltat şi dus direct la audieri. „Nu știu ce acuzații mi se aduc. Nu am ce să comentez”, a afirmat Chiliman pe Aeroportul Otopeni, de unde a plecat însoțit către DNA Ploieşti.
După ce a fost audiat mai multe ore de procurori, aceştia au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Andrei Chiliman, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat şi complicitate la trafic de influență, în formă continuată.
Edilul a fost dus în arestul IJP Prahova, care se află la Câmpina, urmând a fi prezentat vineri Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, a fost dispusă a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale și față de suspecții Vlad Moisescu (constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență), Ioana Costescu, consilier personal al primarului Sectorului 1 (constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență) şi Ion Brad, consilier local la Sectorul 1 București (constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență).
Avocata primarului Andrei Chiliman a declarat, la ieșirea din sediul DNA Ploiești, că, din punctul de vedere al clientului său acuzațiile din actul de învinuire nu sunt ”opozabile”. ”S-a apărat în singura manieră în care se putea apăra, în sensul că nimic din ce e cuprins în actul de învinuire nu este opozabil în opinia dumnealui. Este păcat că o carieră de peste 10 ani de primar, foarte reușită, trece prin ceva de genul acesta”, a sus Carmen Popa, adăugând că starea clientului său este foarte bună, el fiind ”un om puternic”.
Potrivit procurorilor, încă din anul 2004, după alegerile locale, la inițiativa suspectului Moisescu Vlad Octavian, a fost constituit un grup infracțional organizat, compus din acesta, Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, cu scopul de a comite fapte de corupție și asimilate acestora, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.
„Suspectul Moisescu Vlad Octavian coordona grupul infracțional, solicita și încasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora, suspecții Costescu Ioana și Brad Ion derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar inculpatul Chiliman Andrei Ioan, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția sa, garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și ulterior, pe parcursul derulării acestora„, se arată în comunicatul DNA.
Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărțiți între suspecții Vlad Moisescu, Ioana Costescu și Brad Ion, inculpatul Chiliman Andrei și filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% inculpatul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv – filiala sector 1, potrivit procurorilor. Diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.
Concret, grupul infracțional a obținut de la reprezentanții a două societăți comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 al municipiului București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier), sumele de 300.000 lei, respectiv 38.481.488 lei. Această din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plățile efectuate de către Primăria Sectorului I București către firma respectivă, în perioada 2007 – 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică menționată.
Inculpatului Chiliman Andrei Ioan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat la data de 19 iunie 2015, la Tribunalul Ploiești, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Potrivit surselor judiciare, o parte din banii încasați de SC Romair Consulting SRL din fonduri publice, inclusiv din cei încasați de la SC Hidro Prahova SA, ar fi fost tranzitați, la dispoziția lui Gheorghe Boeru, fără a avea la bază justificări economice reale, scoși în numerar și folosiți în interesul personal al acestuia pentru plata unui comision, în schimbul sprijinului care i-ar fi fost acordat în vederea obținerii, de la Primăria Sectorului 1 București, a contractului din 13 septembrie 2011.
Aceleași surse au precizat că ar fi vorba de contractul având ca obiect prestarea serviciilor de gestionare a proiectelor de construcții privind lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier, încheiat între administrația locală — în calitate de achizitor și SC Romair Consulting SRL — în calitate de prestator.
Banii ar fi fost fost plătiți, au mai arătat sursele, urmare unei înțelegeri avute de Boeru cu Moisescu și Costescu, acesta din urmă fiind consilierul primarului Andrei Chiliman.