Apartamentul dintr-o casă naţionalizată în care locuieşte Andrei Hrebenciuc a fost vândut de către stat unui pictor în anul 1996. La scurtă vreme, pictorul l-a vândut lui Miron Mitrea care, la rândul său, i l-a vândut lui Viorel Hrebenciuc în 1998. Acesta l-a pus direct pe numele fiului său, Andrei care avea pe atunci doar 15 ani.
Între timp, familia proprietarilor de dinainte de naţionalizare, stabilită în Franţa, a cerut restituirea întregului imobil. Suspiciunile de ilegalităţi au apărut ca urmare a faptului că pictorul ce a cumpărat iniţial apartamentul de la stat nu avea voie să-l înstrăineze peo perioadă de cel puţin 10 ani. Ulterior, familia respectivă a reclamat că Andrei Hrebenciuc şi-a extins apartamentul de 200 m² ocupând spaţii dintr-un apartament ce a fost deja retrocedat.
Andrei Hrebenciuc s-a apărat afirmând că el a renovat întreaga clădire şi are deja cadastrul făcut pe suprafaţa al cărei proprietar este.
Andrei Hrebenciuc a fost reţinut pentru 24 de ore în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi păduri pentru complicitate la acte de corupţie. Fiul lui Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență şi spălare de bani. De asemenea, procurorii DNA au extins cercetările şi începerea urmăririi penale şi în cazul a doi avocaţi, Nicolae Mergeai şi Adrian Victor Prodan, şi a Elisabetei Carmen Drăgoi, administrator al unei societăţi comerciale.
Andrei Hrebenciuc a fost audiat mai bine de patru ore la DNA Braşov. Fiul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc a ajuns la DNA în jurul orei 4.00, însoţit de tatăl său, soţia sa, Irina, şi câţiva prieteni. El nu a făcut nicio declaraţie, doar Viorel Hrebenciuc susţinând în continuare că este nevinovat.
Audierea efectivă a început în jurul orei 5.00, când a ajuns la DNA Braşov şi avocatul lui Andrei Hrebenciuc. De la sediul DNA, Hrebenciuc jr. a fost dus în arestul IPJ Braşov.
Potrivit unui comunicat al DNA, „începând cu data de 24 iunie 2013, împreună cu inculpaţii Paltin Gheorghe Sturdza, Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi Bengescu Dan Costin, inculpatul Hrebenciuc Andrei a constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos”.
Procurorii au mai reţinut că „în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Bengescu Dan Costin, Viorel Hrebenciu și cu suspecții Prodan Victor Adrian, Mergeani Nicolae, inculpatul Hrebenciuc Andrei a determinat-o pe suspecta Drăgoi Carmen Elisabeta, administrator al SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Bengescu Dan Sorin pentru suprafața de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la prețul de 2.500 de euro/ha. Preţul tranzacţiei, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piaţă, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău.
SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL are ca asociat unic pe MAJURA LIMITED (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Hrebenciuc Andrei”.
Procurorii anticorupţie susţin că „prin disimularea adevăratei naturi a provenienței folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracțiunea de trafic de influență”.
„Toate persoanele implicate (Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin, Adam Ioan) cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel și al lui Bengescu Dan Costin în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei nr. 231/R/2012”, se mai arată în comunicatul DNA.
Dosarul va fi înaintat la data de 23 octombrie 2014 către Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă faţă de inculpatul ANDREI HREBENCIUC.