”Oricine poate consulta arhivele, noi am procedat complet legal. S-a trimis la Bruxelles, imediat după ce Parlamentul a dat declaraţia cunoscută prin care îl mandata pe premier să meargă la Bruxelles, o notificare asupra acestei decizii. Prin urmare, este o decizie sprijinită pe Constituţie, pe declaraţia Parlamentului şi pe luarea în considerare a tematicii reuniunii de la Bruxelles. Suplimentar, era dispoziţia expresă a primului-ministru să se procedeze în acest fel. Deci sunt patru raţiuni care au stat la baza listei trimise la Bruxelles, care s-a şi pus în aplicare”, a spus Marga, într-o declaraţie pentru presa română acreditată la reuniunea Consiliului European de vară.
El a susţinut că în acest caz s-a procedat complet legal, ”fiecare pas fiind susţinut de lege şi de declaraţia Parlamentului”. ”Eu personal nu am primit vreun document de la Preşedinţie, pe numele ministrului de externe, aşa cum a afirmat Preşedinţia. Preşedinţia a trimis (un document – n.red.) la alte niveluri, ceea ce este altceva. Deci, repet, nu am făcut altceva decât să aplic riguros legile şi, dacă vreţi, termenii. Cronologia poate fi luată în seamă, nu avem nicio ezitare, nicio teamă. Din păcate, nu se vrea citirea Constituţiei în mod complet, ci numai a unui articol. Apoi, este vorba de declaraţia Parlamentului şi mai este şi dispoziţia premierului, care conform Constituţiei conduce guvernul, iar guvernul realizează politica internă şi externă”, a mai menţionat ministrul de externe.
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut joi, la Bucureşti, că a fost împiedicat să meargă la Consiliul European de către ministrul de externe, Andrei Marga, şi premierul Victor Ponta.