Andrei Marga explică de ce nu candidează la preşedinţie din partea AUR: „Au fost discuţii cu mai multe forţe politice şi sunt încă”

Andrei Marga, în vârstă de 78 de ani, este un renumit filozof, istoric și profesor universitar, cunoscut pentru funcțiile sale de fost ministru al Educației și fost ministru al Afacerilor Externe. În ultimul deceniu, s-a concentrat pe activitatea didactică și publicistică, însă odată cu izbucnirea conflictului din estul Ucrainei, a revenit în atenția publicului.
Filip Stan
01 aug. 2024, 09:13
Andrei Marga explică de ce nu candidează la preşedinţie din partea AUR:

În septembrie 2022, Andrei Marga a stârnit controverse cu declarațiile sale privind frontierele Ucrainei, afirmând că aceasta „trebuie să cedeze teritorii Ungariei, Poloniei, României și Rusiei”. Marga a susținut și necesitatea unor negocieri internaționale pentru a pune capăt tensiunilor din Ucraina, propunând implicarea SUA, Rusia, Germania, Ucraina și China. Aceste afirmații au generat reacții mixte, fiind criticate de unii și aplaudate de alții. Printre susținători, George Simion a sugerat că Marga ar putea fi un candidat redutabil pentru AUR la alegerile prezidențiale.

Într-un interviu pentru Ziare.com, Andrei Marga a abordat subiecte precum negocierile cu AUR și alte partide, alegerile din 2024, principalele probleme ale societății românești și războiul din Ucraina.

Întrebat despre candidații la alegerile prezidențiale din 2024, Andrei Marga a declarat că „În legătură cu alegerile din 2024, primul lucru care trebuie remarcat este proasta lor organizare. Știm bine, s-a recurs la soluții care sunt dăunătoare unui proces electoral curat: 1. S-a speculat de cei care au organizat alegerile, pentru a se avantaja. 2. S-a recurs la comasarea cunoscută, care nu e recomandată de nicio practică sănătoasă a democrației. 3. S-a recurs la o coalizare copleșitoare, fie și ea împotriva naturii, pentru a împiedica pe cineva să fie ales. O democrație curată, potrivit Proclamației de la 1918, nu tolerează astfel de lucruri. Prin urmare, dintr-un proces electoral viciat, evident, au rezultat lucruri care în fond, rămân discutabile. Problema legitimării nu e rezolvată, încă, din nefericire pentru țara noastră.”

Andrei Marga nu are încredere în niciun candidat la prezidenţiale

De asemenea, Marga a subliniat că „Niciunul dintre candidații actuali nu va scoate România din crizele în care ea se află. Niciunul nu va aduce bunăstare cetățenilor, libertăți și democrația pe care ne-o dorim cu toții. Niciun candidat nu are un program. Declarații pompoase, da, sunt. Vor fi niște alegeri făcute de mântuială, care vor ține România unde este. Nu văd nicio luminiță de la candidații actuali. Ar fi bine să apară noi candidați. Dar sunt ei permiși? Sistemul permite noi candidați? Vor veni oameni cu programe pentru această țară? Să fim foarte clari: alegerile se fac pentru a discuta ceea ce e de făcut, în interes general, într-o comunitate.”

În legătură cu prioritățile viitorului președinte al României și cele mai acute probleme ale țării, Andrei Marga a declarat: „În România trebuie să se lămurească ce este interesul public. La noi, vedem bine că interesul public este confundat cu interesul unor grupuri. Mai concret, este clar că în România trebuie urgent lămurită o reconstrucție economică. România are o dezvoltare, dar deocamdată, este pe comerț, pe importuri și din păcate, puține exporturi. Este prea dependentă de ceea ce se întâmplă în relația dintre marile companii. Trebuie întărit sectorul care susține economia unei țări, ce poate fi privat, dar care să nu depindă atât de mult de imigrația sau emigrația capitalurilor.”

Marga a adăugat: „România are clivaje sociale care n-au mai fost niciodată în istoria ei. De exemplu, educația. Devine clar că abandonul școlar din România începe să întreacă abandonul de la nivelul anului 1938, ceea ce e dramatic. Indiferent de regimuri, această țară s-a luptat să aducă oamenii la școală. Dincolo de faptul că e sărăcie mare și nu doar în nordul Moldovei. Și în Ardeal, și peste tot găsești locuri lăsate în mizerie. Sărăcia în România lovește dincolo de o treime dintre oameni, ceea ce este inacceptabil.”

Relația lui Andrei Marga cu AUR și posibilitatea unei candidaturi

Întrebat despre relația sa cu AUR și posibilitatea unei candidaturi, Andrei Marga a explicat: „Am avut discuții cu mai multe forțe politice, nu numai cu AUR și sunt, încă. Dar am spus mereu, numai dacă se face o coaliție cu șanse, cineva rațional intră într-o astfel de competiție. Așa că, personal, îmi elaborez liniștit lucrările și meditez, dar când s-ar face o astfel de coaliție, se poate discuta.”

Referitor la existența formațiunilor de „extremă stângă” și „extremă dreaptă” în România, Andrei Marga a declarat: „Nu e cazul să punem eticheta de „extremism”. Există discuții mai severe. Extremismul este altceva, și de stânga, și de dreapta. România nu are extremism la ora actuală, are oameni cu păreri mai radicale, mai diverse, care pun în discuție diverse teme. În România trebuie discutat mai sincer. Ar trebui revenit la folosirea mai grijulie a termenilor.”

Citeşte şi: Soția fugarului Cristian Rizea aruncă bomba! Mircea Geoană, vacanțe opulente și funcții cumpărate cu banii milionarilor penali: „Ne-a cerut bani pentru candidatură, voia în club la Monaco, îi plăcea. Lui Cristian i se promiteau funcții înalte”

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ai cont sau card la BCR? Ce premii poți să primești gratuit. Anunț important pentru clienți
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Este obligatoriu în România. A intrat în vigoare miercuri, 31 Iulie
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Vești excelente! Se dau fonduri europene pentru românii care vor să cumpere animale
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Impozit triplu pe locuințe. Noul mecanism de calcul
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Acest englez a comandat 4 mici la Terasa Obor din București. Cum a reacționat când a mușcat pentru prima dată dintr-unul și ce a făcut cu cele două scobitori primite
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Alertă pe Otopeni! Motivul pentru care un avion cu 153 de pasageri la bord a declarat urgență la doar câteva minute după decolare
Capital.ro
Se pună limită la plăți. Românii cu restricție la plata cu bani CASH: Risc ridicat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
S-a descoperit al cui este al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței! Oamenii legii sunt aproape de a încheia cazul care a zguduit România
substantial.ro
China extinde restricțiile pentru exportul de drone militare în urma criticilor SUA și ale aliaților
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! DONALD TRUMP joacă TARE!
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?