Andrei Marga explică de ce nu candidează la preşedinţie din partea AUR: „Au fost discuţii cu mai multe forţe politice şi sunt încă”

Andrei Marga, în vârstă de 78 de ani, este un renumit filozof, istoric și profesor universitar, cunoscut pentru funcțiile sale de fost ministru al Educației și fost ministru al Afacerilor Externe. În ultimul deceniu, s-a concentrat pe activitatea didactică și publicistică, însă odată cu izbucnirea conflictului din estul Ucrainei, a revenit în atenția publicului.
Filip Stan
01 aug. 2024, 09:13
Andrei Marga explică de ce nu candidează la preşedinţie din partea AUR:

În septembrie 2022, Andrei Marga a stârnit controverse cu declarațiile sale privind frontierele Ucrainei, afirmând că aceasta „trebuie să cedeze teritorii Ungariei, Poloniei, României și Rusiei”. Marga a susținut și necesitatea unor negocieri internaționale pentru a pune capăt tensiunilor din Ucraina, propunând implicarea SUA, Rusia, Germania, Ucraina și China. Aceste afirmații au generat reacții mixte, fiind criticate de unii și aplaudate de alții. Printre susținători, George Simion a sugerat că Marga ar putea fi un candidat redutabil pentru AUR la alegerile prezidențiale.

Într-un interviu pentru Ziare.com, Andrei Marga a abordat subiecte precum negocierile cu AUR și alte partide, alegerile din 2024, principalele probleme ale societății românești și războiul din Ucraina.

Întrebat despre candidații la alegerile prezidențiale din 2024, Andrei Marga a declarat că „În legătură cu alegerile din 2024, primul lucru care trebuie remarcat este proasta lor organizare. Știm bine, s-a recurs la soluții care sunt dăunătoare unui proces electoral curat: 1. S-a speculat de cei care au organizat alegerile, pentru a se avantaja. 2. S-a recurs la comasarea cunoscută, care nu e recomandată de nicio practică sănătoasă a democrației. 3. S-a recurs la o coalizare copleșitoare, fie și ea împotriva naturii, pentru a împiedica pe cineva să fie ales. O democrație curată, potrivit Proclamației de la 1918, nu tolerează astfel de lucruri. Prin urmare, dintr-un proces electoral viciat, evident, au rezultat lucruri care în fond, rămân discutabile. Problema legitimării nu e rezolvată, încă, din nefericire pentru țara noastră.”

Andrei Marga nu are încredere în niciun candidat la prezidenţiale

De asemenea, Marga a subliniat că „Niciunul dintre candidații actuali nu va scoate România din crizele în care ea se află. Niciunul nu va aduce bunăstare cetățenilor, libertăți și democrația pe care ne-o dorim cu toții. Niciun candidat nu are un program. Declarații pompoase, da, sunt. Vor fi niște alegeri făcute de mântuială, care vor ține România unde este. Nu văd nicio luminiță de la candidații actuali. Ar fi bine să apară noi candidați. Dar sunt ei permiși? Sistemul permite noi candidați? Vor veni oameni cu programe pentru această țară? Să fim foarte clari: alegerile se fac pentru a discuta ceea ce e de făcut, în interes general, într-o comunitate.”

În legătură cu prioritățile viitorului președinte al României și cele mai acute probleme ale țării, Andrei Marga a declarat: „În România trebuie să se lămurească ce este interesul public. La noi, vedem bine că interesul public este confundat cu interesul unor grupuri. Mai concret, este clar că în România trebuie urgent lămurită o reconstrucție economică. România are o dezvoltare, dar deocamdată, este pe comerț, pe importuri și din păcate, puține exporturi. Este prea dependentă de ceea ce se întâmplă în relația dintre marile companii. Trebuie întărit sectorul care susține economia unei țări, ce poate fi privat, dar care să nu depindă atât de mult de imigrația sau emigrația capitalurilor.”

Marga a adăugat: „România are clivaje sociale care n-au mai fost niciodată în istoria ei. De exemplu, educația. Devine clar că abandonul școlar din România începe să întreacă abandonul de la nivelul anului 1938, ceea ce e dramatic. Indiferent de regimuri, această țară s-a luptat să aducă oamenii la școală. Dincolo de faptul că e sărăcie mare și nu doar în nordul Moldovei. Și în Ardeal, și peste tot găsești locuri lăsate în mizerie. Sărăcia în România lovește dincolo de o treime dintre oameni, ceea ce este inacceptabil.”

Relația lui Andrei Marga cu AUR și posibilitatea unei candidaturi

Întrebat despre relația sa cu AUR și posibilitatea unei candidaturi, Andrei Marga a explicat: „Am avut discuții cu mai multe forțe politice, nu numai cu AUR și sunt, încă. Dar am spus mereu, numai dacă se face o coaliție cu șanse, cineva rațional intră într-o astfel de competiție. Așa că, personal, îmi elaborez liniștit lucrările și meditez, dar când s-ar face o astfel de coaliție, se poate discuta.”

Referitor la existența formațiunilor de „extremă stângă” și „extremă dreaptă” în România, Andrei Marga a declarat: „Nu e cazul să punem eticheta de „extremism”. Există discuții mai severe. Extremismul este altceva, și de stânga, și de dreapta. România nu are extremism la ora actuală, are oameni cu păreri mai radicale, mai diverse, care pun în discuție diverse teme. În România trebuie discutat mai sincer. Ar trebui revenit la folosirea mai grijulie a termenilor.”

Citeşte şi: Soția fugarului Cristian Rizea aruncă bomba! Mircea Geoană, vacanțe opulente și funcții cumpărate cu banii milionarilor penali: „Ne-a cerut bani pentru candidatură, voia în club la Monaco, îi plăcea. Lui Cristian i se promiteau funcții înalte”

DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Spynews
Horoscop duminică, 30 martie 2025: Racii vor lua decizii importante
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Top 5 cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Locurile speciale care-i lasă pe turiști fără cuvinte
Capital.ro
Interzis pentru cei care au casă la curte. Copacul pe care nu ai voie să-l plantezi niciodată în curte
Playtech.ro
Cum trebuie să dormi în funcție de vârstă. Ce trebuie să faci la 20, 30, 40 și 50 de ani ca să te odihnești cu adevărat
DailyBusiness
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
Adevarul
Au apărut detaliile atacului cu rachetă prin care ucrainenii au lovit podul Crimeei. Casa Albă a dat undă verde operațiunii
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Fiica Iustinei și a lui Cornel de la Insula Iubirii a împlinit 5 luni. Unde au plecat cei doi pentru a o sărbători pe Ivana - Nectaria / FOTO
Spynews
Orașul din România inclus în European Best Destinations. Aici îți vei putea face vacanța de Paște
Evz.ro
Cel mai puternic cutremur din istorie. Milioane de oameni au rămas fără adăpost
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
„Alexandra”, primul film bazat pe cazul Caracal. Când poate fi vizionat în cinematografele din România
Cancan.ro
O influenceriță de 24 de ani a fost găsită moartă în mașină. Doi copilași au rămas acum orfani de mamă 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. Femeile erau fermecate de el: Era fermecător, chipeș. Un adevărat om al Renașterii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Cine este bărbatul găsit fără suflare într-o parcare din Voluntari. Andrei era un afacerist din Bacău și avea un copil, rămas orfan de tată
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Se pot pierde bani din pensie! Statul poate decide să taxeze pensionarii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Şoferii pot fi amendaţi din cauza pasagerilor. Greşeala pe care o fac aproape toţi