Avocatul angajat al lui Andrei Plăcintă, Viorel Roş, nu s-a prezentat, joi, la şedinţa de judecată, iar după discuţiile dacă să-l amendeze sau nu pe apărător, judecătoarele Iulia Ciolcă (fost procuror -n.r.) şi Francisca Vasile au dispus ca tânărul să fie reprezentat de un avocat din oficiu.
La rândul său, avocatul din oficiu a solicitat câteva zile pentru pregătirea apărării, având în vedere că Andrei Plăcintă este acuzat şi de infracţiunea de tentativă de omor, însă instanţa a decis ca următorul termen să fie vineri.
Joi noaptea, Andrei Plăcintă a fost internat având probleme de apendicită.
Răzvan Andrei Plăcintă a fost trimis în judecată la începutul lunii iunie 2011, de către procurorii Parchetului Capitalei, care-l acuză de tentativă de omor calificat, tâlhărie, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, în legătură cu un incident petrecut în 6 decembrie 2010, pe strada Berzei din Capitală.
În urma cercetărilor s-a stabilit că, „în seara 6 decembrie 2010, pe fondul unor neînţelegeri cu partea vătămată H.I.D., inculpatul a lovit-o pe aceasta şi a deposedat-o de un telefon mobil, iar ulterior s-a urcat cu picioarele pe capota şi plafonul autoturismului părţii vătămate, pe care l-a deteriorat, în sensul că i-a îndoit capota şi i-a spart luneta”, potrivit Parchetului.
În momentul în care, în apărarea părţii vătămate au intervenit mai multe persoane, Andrei Răzvan Plăcintă, aflându-se la volanul autoturismului marca Renault Laguna, a pătruns cu acesta pe trotuar cu intenţia vădită de a-i lovi. În aceste împrejurări, în timp ce partea vătămată S.N. încerca să îl oprească pe inculpat, ţinându-se cu mâinile de capota autoturismului, a fost împinsă de autoturism, s-a dezechilibrat şi a căzut. Acuzatul şi-a continuat deplasarea şi a surprins-o pe aceasta sub autoturism, după care, prin mai multe manevre succesive ale autoturismului în faţă şi în spate a trecut peste partea vătămată, provocându-i mai multe leziuni traumatice ce au determinat internarea la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi au necesitat pentru vindecare 40-45 de zile de îngrijiri medicale, potrivit procurorilor.
Andrei Răzvan Plăcintă a fost arestat preventiv pentru 29 de zile în 8 decembrie 2010, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti, fiind eliberat în 6 ianuarie 2011. În primă instanţă, Andrei Plăcintă, fiul senatoarei Sorina Plăcintă, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, în cazul incidentului petrecut în 6 decembrie 2010.
Potrivit deciziei Tribunalului Capitalei, Andrei Plăcintă a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru acuzaţia de tentativă la omor calificat, la un an de închisoare pentru tâlhărie şi la şase luni de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Andrei Plăcintă urmează să execute pedeapsa cea mai grea, de trei ani de închisoare, pedeapsă suspendată pe un termen de încercare de opt ani. Pe durata termenului de încercare, Andrei Plăcintă trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vrancea, conform programului stabilit de această instituţie, să anunţe orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă, potrivit deciziei instanţei.
De asemenea, Andrei Plăcintă va fi obligat ca pe durata termenului de încercare să desfăşoare o activitate indicată de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Vrancea şi să nu conducă niciun autovehicul.
Pe latură civilă, instanţa a luat act de faptul că Spitalul Universitar a fost despăgubit anterior, astfel că a respins acţiunea unităţii sanitare. Totodată, instanţa a constatat că victimele lui Andrei Plăcintă nu s-au constituit părţi civile în proces, astfel că nu a fost obligat la plata unor despăgubiri în cazul acestora.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins ca neîntemeiată cererea lui Andrei Plăcintă de revocare a măsurii obligării de a nu părăsi ţara. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti, primul termen având loc în 24 mai, iar în 14 iunie instanţa a admis cererea de amânare pentru angajarea unui avocat, procesul fiind amânat pentru 5 iulie.