Andrei Ujică, unul dintre creatorii piesei „Pasărea Phoenix”, a răbufnit după ce George Simion a catalogat această piesă ca fiind imnul AUR: „Sunt complet împotriva folosirii pieselor create de mine în scopuri politice”

Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix a fost aspru criticat de către foștii membrii ai formației pentru că a asociat numele celebru „Phoenix” cu George Simion. Andrei Ujică, unul dintre creatorii melodiilor de pe albumul Cantafabule, a condamnat ferm asocierea lui Nicu Covaci cu partidul AUR.
Alina Costache
28 aug. 2022, 13:49
Andrei Ujică, unul dintre creatorii piesei

Nunta lui George Simion a iscat un scandal de proporții în rândul foștilor membrii ai trupe Phoenix. Asta după ce politicianul a spus că trupa „are imnul AUR”, acesta a fost contrazis imediat de către Andrei Ujică și Șerban Foarță, foștii colegi ai lui  Nicu Covaci.

Pentru că a asociat numele celebru „Phoenix” cu George Simion, Nicu Covaci a fost aspru criticat. Acuzațiile foștilor colegi au fost făcute încă înaintea concertului de la nunta de la Măciuca. Andrei Ujică, unul din compozitorii textelor de pe Cantafabule a lansat un avertisment dur pentru Nicu Covaci.

Andrei Ujică s-a revoltat după ce a aflat că Phoenix ar fi cântat Pasărea Phoenix și că melodia ar fi catalogată drept imnul AUR. Sâmbătă seară, în jurul orelor 20.30, pe scena de la Măciuca au urcat cei doi miri, George și Ilinca Simion, moment în care liderul AUR a anunțat că „Phoenix are imnul AUR – „fie să renască numai cel cu har”. Le mulțumesc că nu au cedat presiunilor care au existat ca să nu mai vină astăzi”.

Andrei Ujică și Șerban Foarță și-au confirmat poziția față de cele întâmplate sâmbătă la nunta lui Simion dar nu a dorit să aibă un dialog cu Nicu Covaci.

„Tocmai acum un sfert de oră m-a sunat și prietenul meu Șerban Foarță, care e la Timișoara, dar e ăn spital acum. Trebuie comunicat ceva. (…) Când am scris pentru albumul Cantafabule in 1975, toate versurile, inclusiv imnul Păsării Pheonix. A fost scris in contextul cultural de atunci, al epocii, e o apariție simbolică, nu e nici din Carpați, Ural, nu e de niciunde.
Suntem complet împotriva ideii ca orice text, vers de-al nostru să fie însușit și folosit în scopuri politice de orice fel de mișcare politică, partid politic. Ăsta este statementul nostru și suntem complet împotrivă. Într-o înregistrare din 2015 a Phoenix cu textul respectiv s-a compus, de nu știu cine, o parte a doua a textului, cu >, nu ne aparține”, a declarat Andrei Ujică, în exclusivitate la Realitatea PLUS.

Acesta a transmis anterior pe pagina sa de Facebook un avertisment către Nicu Covaci în legătură cu folosirea cântecelor Phoenix în scopuri politice.
„Aflu cu consternare că un anume George Simion a declarat astăzi la nunta sa că formația Phoenix ar fi compus „imnul AUR: Fie să renască…” (…) În primul rând, formația Phoenix nu mai există din 1977 și în al doilea rînd, versurile respective, împreună cu toate celelalte de pe dublul album CANTAFABULE, ne aparțin în exclusivitate lui Șerban Foarță și mie. Ele au fost compuse într-un anume context cultural și istoric, care văd că nu mai poate fi citit, darămite interpretat măcar decent momentan. Drept pentru care, declar public (…) că interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers de pe albumul CANTAFABULE de către orice fel de mișcare și de către orice partid politic, indiferent de formă, incluzând aici și ideea de imn sau slogan al unei grupări cu care nu aș avea afinități nici în cel mai absurd vis. În caz contrar, mă văd nevoit să-mi apăr drepturile în justiție”, a anunțat Andrei Ujică.

După avertismentul lui Andrei Ujică, fostul coleg de trupă Josep Kappl a scris un scurt mesaj pe pagina sa de Facebook: „Era și timpul, înainte de dezastrul total, ca să nu confundăm „Formula de aur” cu „Formula AUR” !!!…De unde s-a pornit și unde s-a ajuns! De aceea, vă rog să nu asociați niciodată ceea ce am realizat în anii ‘70, sub numele Phoenix din convingere, cu ceea ce face de mulți ani încoace “leaderul” acestui grup, sub același nume! Mi-e rușine de rușinea lui!”, a scris muzicianul pe pagina sa de Facebook, fără să-i pronunțe însă numele lui Nicu Covaci. Kappl a anunțat că mai anunțat că exclude orice prezență a sa la reunirea ce trebuia să aibă loc în acest an, la 60 de ani de la înființarea Phoenix.

Nicu Covaci a respins acuzațiile legate de concertul de la nunta lui George Simion. Iar despre liderul AUR a comentat că „nu mi se pare periculos”.

la rândul său, George Simion a reclamat presiunile foarte mari în legătură cu prezența trupei Phoenix la nunta sa, după întâlnirea avută cu Covaci.

 

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Ce a pățit un român care a traversat noaptea Bulgaria pentru a ajunge în vacanță în Turcia. Coșmar la ora 03.00: “Au ieșit două mașini, ne-au urmărit 10 km, ne depășeau și puneau frână bruscă”
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Decizia se va aplica în curând. Ciolacu: Vor fi deduceri din impozit
Playtech.ro
Cum îți dai seama dacă ai luat virusul West Nile după o înțepătură de țânțar
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
S-au trimis ordine de încorporare. Sute de tineri, chemați în Armată
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Noi detalii în ancheta crimei din Brăila! Dentista Marin Gavril ar fi fost ucisă pentru că nu i-a tratat suspectului măseaua care îl durea
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de apartamente, case și mașini. Toți vor fi verificați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Două treimi din cetățenii UE îngrijorați de securitatea Uniunii Europene, relevă un sondaj
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!