„Noi speram că problema se va rezolva pe termen lung prin adoptarea acestei legislaţii şi avem toate motivele să credem că va fi adoptată de Parlament. Legea va da posibilitatea ca Familia Regală să rămână în această locuinţă, imensa majoritate a suprafeţei acestei clădiri fiind folosită pentru evenimente publice. E foarte puţin probabil ca legislaţia să fie adoptată până pe 5 februarie. Suntem în discuţii cu Guvernul ca să găsim o soluţie intermediară, în ultimele zile am găsit foarte multă bunăvoinţă din partea Guvernului”, a declarat, la Antena 3, Andrew Popper, şef al Casei Regale.
Popper a precizat că Familia Regală este preocupată de situaţia Palatului Elisabeta. „Nu este preocupată că nu are unde să locuiască, că nu se pune problema că nu au unde să doarmă noaptea, ci că acest spaţiu este folosit în interesul public, este o imensă fabrică de evenimente aici. Sunt preocupaţi pentru valoarea istorică a acestui imobil care ar trebui păstrat ca un memorial”, a mai spus acesta.
Referitor la eliberarea Palatului Elisabeta până pe 5 februarie, şeful Casei Regale a precizat că Familia Regală respectă legea.
„Legea dă şi posibilitatea unei prelungiri de a sta la Palatul Elisabeta şi, din discuţii, această prelungire va avea loc. Teoretic, probabil că va fi în schimbul unei sume de bani. Sunt discuţii în curs foarte promiţătoare, este bunăvoinţă din partea Guvernului şi RA-APPS, sunt încrezător că vom ajunge la o soluţie. Această soluţie e intermediară, de termen scurt, nu una satisfăcătoare pentru un termen mai lung, deci legea trebuie aprobată pentru desfăşurarea acestor evenimente la Palat, pentru imaginea României”, a spus Popper.
„Legea nu a apărut ieri, a fost elaborată de Guvernul domnului Cioloş în consultaţie cu Palatul Cotroceni, e vorba de o iniţiativă de acum doi ani. Am fost asiguraţi de partidele politice importante din România că vor continua să sprijine această lege şi avem speranţă şi încredere că această lege va fi aprobată într-un termen rezonabil”, a completat Şeful Casei Regale.
De asemenea, acesta a precizat că dacă Familia Regală va fi nevoită să plătească o chirie, suma ar fi plătită din fondurile personale, fiind vorba şi de susţinerea evenimentelor găzduite de Palat.
„Motivul pentru care se doreşte ca acest palat să rămână în folosinţa Casei Regale este în primul rând pentru activităţile publice care se desfăşoară aici. (..) Au fost zeci de evenimente la care au participat instituţii de stat, membri ai societăţii civile, foarte mulţi oaspeţi din afara României, au vizitat aici capete încoronate, membri ai altor familii regale, şefi de stat”, susţine Popper.
Reprezentantul Casei Regale susţine că Regele Mihai nu a revendicat această proprietate, întrucât nu i-a aparţinut personal, fiind construită de regele Carol al II-lea pentru principesa Elisabeta.
În ceea ce priveşte castelele Peleş şi Pelişor, Popper a precizat că au fost date Ministerului Culturii într-o chirie modică, însă instituţia nu le-a întreţinut.
„Ministerul Culturii şi-a luat obligaţia să facă anumite reparaţii să să menţină în anumite condiţii şi aceste obligaţii nu au fost îndeplinite”, a explicat reprezentantul Casei Regale.
Acesta a precizat că la expirarea contractului, Familia Regală a solicitat majorarea chiriei, banii urmând să fie folosiţi pentru întreţinere, însă Ministerul Culturii a spus că nu are bani.
„Ei continuă să stea acolo prin generozitatea noastră. Stau acolo fără contract”.
Printre altele, legea privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României prevede recunoaşterea personalităţii juridice pentru Casa Regală a României şi atribuirea în folosinţă gratuită (cu păstrarea dreptului de proprietate publică al statului) a Palatului Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a României. „Finanţarea cheltuielilor de funcţionare curentă ale Casei Regale a României se asigură de la bugetul de stat, în limita aprobată anual prin Hotărâre a Guvernului”, potrivit textului normativ.