Preşedintele legislativului a vorbit despre provocările de securitate comune pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, cum ar fi securitatea energetică, securitatea informaţională (lupta împotriva dezinformării şi a ştirilor false), despre apărarea în contextul conflictelor îngheţate.
Andrian Candu s-a referit şi la aspiraţia de aderare la Uniunea Europeană a celor trei state şi la reformele întreprinse, conform angajamentelor asumate faţă de partenerii externi, dar, în primul rând, pentru beneficiul locuitorilor celor trei ţări.
Irakli Kobakhidze, preşedintele Parlamentului Georgiei, a spus că Georgia a simţit pe propria piele cum este să-i fie anexate teritoriile. Integrarea Georgiei în UE este „destinul şi dorinţa poporului georgian”, a declarat Kobakhidze. „Este necesar ca Moldova, Georgia şi Ucraina să abordeze în mod comun toate provocările şi să elaboreze o strategie de acţiune pe mai departe”, a declarat preşedintele legislativului de la Tbilisi, potrivit ipn.md.
La rândul său, Andriy Parubiy, preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, a subliniat că acum patru ani, Ucraina a simţit toată „grozăvia” Rusiei. „Atunci am spus că acest război nu este doar împotriva Ucrainei, ci împotriva întregii lumi civilizate, am spus că Putin este un pericol nu doar pentru noi, dar pentru toată lumea liberă’, a declarat Andriy Parubiy.
Conferinţa interparlamentară, organizată în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la iniţiativa preşedinţilor parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, a dezbătut probleme legate de securitatea informaţională, energetică, apărare, de asigurarea creşterii economice stabile şi a statului de drept în regiune. Evenimentul a adunat în jur de 150 de oficiali şi experţi, europarlamentari, reprezentanţi ai Congresului SUA, cunoscuţi experţi internaţionali şi regionali.
Andrian Candu a salutat crearea adunării parlamentare Republica Moldova-Ucraina-Georgia.
În cadrul întrevederii, Andriy Parubiy a precizat că Ucraina a întreprins mai multe acţiuni în vederea asigurării securităţii informaţionale prin intermediul mass-media. Este vorba de un control riguros asupra mass-media din Federaţia Rusă, control în urma căruia Ucraina şi-a consolidat cinematografia naţională şi a reuşit să promoveze filmele europene. Totodată, a subliniat Parubiy, la posturile de radio ucrainene fiecare a 4-a piesă muzicală este în mod obligatoriu în limba ucraineană. Autorităţile ucrainene au întreprins şi unele acţiuni restrictive asupra reţelelor de socializare, aflate, potrivit lui Parubiy, sub lupa FSB-ului.
Cei doi oficiali au adresat o scrisoare şefilor legislativelor din statele europene prin care solicită, între altele, ca deciziile legate de gazoductul Nord Stream 2 sa fie conforme normelor UE.
Preşedintele parlamentului de la Chişinău a avut o întrevedere cu toţi şefii delegaţiilor participante la Conferinţa interparlamentară la nivel înalt „Georgia, Republica Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic şi provocările de securitate curente’.