Totul a plecat de la dezbaterea Moţiunii pe Educaţiei înaintată de PDL. După ce a fost acuzată că a intervenit nejustificat în modificarea componenţei Consiliului pentru Diplome Universitare (CNATDCU) – organismul însărcinat cu confirmarea titlurilor acordate de facultăţi, ministrul Ecaterina Andronescu a explicat de la prezidiul plenului de ce anume a numit noi membri.
„Înainte erau doar patru academicieni în cadrul CNATDCU. Acum sunt opt. Şi nu eu i-am ales, aşa cum a procedat fostul ministru, au fost propuşi de universităţi. Care dintre noi promovează cu adevărat oamenii valoroşi?”, a fost pledoaria ministrului Educaţiei.
Răspuns care nu l-a mulţumit, însă, pe deputatul Marius Spânu. Imediat ce Ecaterina Andronescu a ieşit din sală pentru câteva minute, democrat-liberalul a urmat-o pe coridorul Parlamentului.
„Spuneţi că sunt opt academicieni. De fapt sunt şapte. Şi arătaţi-mi unde este pe site-ul ministerului lista noului Consiliu. Aţi făcut presiuni asupra CNATDCU şi acum minţiţi!”, i s-a adresat Spânu indicându-i tableta electronică pe care o ţinea în mână.
„Cum vă permiteţi? V-aţi bătut joc de învăţământ şi veniţi acum…!”, a fost replica Ecaterinei Andronescu.
„Dumneavoastră vă bateţi joc de învăţământ!”, a strigat, la rându-i, Marius Spânu, în timp ce ministrul i-a întors spatele.
„Eu i-am adresat nişte întrebări. De ce nu spune adevărul? Minte cu neruşinare!”, au venit ulterior explicaţiile deputatului PDL.
„De la înălţimea funcţiei de deputat, dublată de cea de cadru didactic, nu m-aş fi aşteptat. Totuşi, nu pot spune că sunt insultată deoarece m-am obişnuit cu comportamentul domniei sale”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, Ecaterina Andronescu.
Dezbaterile pe moţiune din plenul Camerei nu au fost lipsite de atacuri şi acuzaţii dure. Deputatul PDL Doiniţa Chircu i-a transmis Ecaterinei Andronescu că este posesoarea unui apelativ care o defineşte exact.
„Aţi ieşit din jobenul premierului Ponta tot dumneavoastră, pentru a teria oară, spre liniştea acoliţilor şi nelinistea sistemului de învăţământ pe care l-aţi bulversat de fiecare dată. Sunteţi posesoarea unui apelativ care vă defineşte exact, dar care produce societăţii grave prejudicii. Abrambureala nu mai poate continua. Pentru a treia oară sistemul de Educaţie e suspus unor experimente pe spinarea naostră”, a spus Chircu, citată de Mediafax.
„Minţiţi prin omisiune, dezinformaţi, susţineţi furtul intelectual, încurajaţi incompetenţa, sacrificaţi copiii de dragul voturilor adunate de PSD. Ca ministru sunteţi o simbioză între putinţă şi neputinţă. Puteţi orice, oricând, oriunde, când e vorba de interesul electoral”, a mai acuzat Chircu.
De partea cealaltă, deputatul PNL Eugen Nicolăescu a calificat moţiunea simplă a PDL drept una incoerentă, incorectă, insipidă, neserioasă şi mincinoasă:
„E un demers ipocrit. Aveţi politici dezastruoase şi vă spălaţi pe mâini ca şi cum nu aţi trecut pe la guvernare. E o moţiune mincinoasă. E o moţiune care e normal să fie respinsă”.
La rându-i, deputatul PSD Cristian Dumitrescu a spus că fostul ministru Daniel Funeriu este cel mai slab şi prost ministru, susţinând că acesta a reuşit să compromită Pactul pentru Educaţie, iar legea promovată de el a dus domeniul în faliment:
„Nimic din ce a însemnat falimentul guvernării Boc nu este mai grav decât dezastrul produs în Educaţie de ministrul Funeriu, cel mai slab şi prost ales ministru al Educaţiei”.
Acuzaţiile preşedintelui Comisiei de Învăţământ a Camerei Deputaţilor au fost susţinute şi de către deputatul PSD Cătălin Croitoru. Acesta a precizat că a crezut, la început, că este o glumă că democrat-liberalii depun o moţiune pe această temă, arătând că documentul ar fi trebuit să se intituleze „Cum să manifeste unii mai puternic tupeul şi ipocrizia”: „Această moţiune, din punctul meu de vedere, nu ar fi trebuit să poarte alt titlu decât «Cum să manifeste unii mai puternic tupeul şi ipocrizia».
Replica ministrului Educaţiei a venit prompt. Ecaterina Andronescu, a precizat că nu poate să rămână indiferentă faţă de efectele Bacalureatului din ultimii doi ani, cauzate şi de inadecvarea subiectelor, care a dus la situaţia în care 150.000 de absolvenţi de liceu să intre în rândurile şomerilor.
„Bacalaureatul profesional nu atinge Bacalaureatul naţional. Bacalaureatul profesional reprezintă o soluţie pentru creşterea competenţelor profesionale şi o şansă de integrare pe piaţa muncii”, a spus Andronescu, respingând şi acuzaţia potrivit căreia ar fi schimbat directorii de şcoală şi inspectorii şcolari: „Personal, eu nu am schimbat până acum. Dar cum este posibil să uitaţi că, atunci când aţi preluat guvernarea, într-o noapte aţi schimbat toţi inspectorii?”.
Până la urmă, moţiunea a fost respinsă cu 153 de voturi „împotrivă”, 67 voturi „pentru” şi 10 abţineri.