Andronescu: Dacă profesorii de la Bioterra sunt vinovaţi, nu mai au ce căuta acolo

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, duminică, la Alba Iulia, că în cazul în care se va dovedi că profesorii de la Universitatea Bioterra acuzaţi de divulgarea unor subiecte de licenţă sunt vinovaţi, aceştia "nu mai au ce căuta acolo", unitatea "trebuie să îi scoată".
Romania TV
30 sept. 2012, 13:37
Andronescu: Dacă profesorii de la Bioterra sunt vinovaţi, nu mai au ce căuta acolo

Ecaterina Andronescu a spus, într-o conferinţă de presă, întrebată de situaţia de la Universitatea Bioterra, că, dacă profesorii anchetaţi sunt vinovaţi, unitatea de învăţământ „trebuie să-i scoată”.

„Dacă se dovedeşte că sunt vinovaţi (profesorii anchetaţi – n.r.), nu mai au ce căuta în universitate şi o spun răspicat. Cred că universitatea are pârghii să-i scoată. În momentul în care intră în anchetă penală, ar trebui să-i şi scoată imediat din universitate”, a afirmat Andronescu.

Potrivit acesteia, comisia care controlează Universitatea Bioterra se va axa pe verificarea elementelor tehnice, respectiv dacă au fost gestionate corect notele, dacă gestionarea studenţilor este corectă, conform normativelor, etc.

Ecaterina Andronescu a spus că, în momentul în care ministerul va avea raportul, îl va face public.

„În principiu, noi putem să cerem ARACIS o nouă evaluare, o evaluare urgentă. Poate ministerul să ceară acest lucru, iar ARACIS, după ce face evaluarea, poate să propună ministerului o sancţiune adresată universităţii, în situaţia în care sunt nereguli. Dacă se vorbeşte doar despre cei doi profesori, nu mai au ce căuta în universitate şi nu aş vrea să punem semnul vinovăţiei egale între eventuala vinovăţie a celor doi profesori şi întreaga universitate. E nedrept, trebuie să vedem ce se întâmplă acolo şi să vorbim în cunoştinţă de cauză”, a afirmat Andronescu.

Totodată, Andronescu a amintit că a fost singurul ministru al Educaţiei după 1990 care a desfiinţat, prin acte normative, 37 de „aşa-zise universităţi”, pe motiv că „erau centre de producere de resurse”.

Ecaterina Andronescu a participat, duminică, la Alba Iulia, la festivităţile de deschidere a anului universitar organizate de Universitatea „1 Decembrie 1918” din municipiu.

Ministrul Ecaterina Andronescu declara, joi, că Universitatea Bioterra din Capitală va fi supusă, începând de luni, unor verificări ale Corpului de control al Ministerului Educaţiei, fiind vizat în special modul de „gestionare” a studenţilor, începând cu înmatricularea, şi a notelor.

Întrebată dacă, în urma verificărilor, există riscul ca universitatea să fie închisă, Andronescu a spus: „Există şi acest risc, dar sunt multe alte măsuri până acolo”.


Adrian Dulugeac, şef de lucrări la Universitatea Bioterra Bucureşti, a fost reţinut de procurori, joi, fiind acuzat de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals intelectual şi material.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), din probatoriul administrat în cauză s-a reţinut faptul că, în perioada iunie – iulie 2012, Dulugeac a furnizat informaţii ce nu sunt destinate publicităţii mai multor persoane care au susţinut examenul de licenţă la Universitatea Bioterra Bucureşti.

Totodată, arăta sursa citată, cu ajutorul mai multor funcţionari din cadrul universităţii, învinuitul a modificat notele obţinute la susţinerea lucrării de licenţă sau la alte examene semestriale sau anuale, ori a procedat la notarea unor studenţi fără ca aceştia să susţină respectivele examene.

Adrian Dulugeac este şef de lucrări şi prodecan la Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare din Universitatea Bioterra. El a fost pus sub acuzare alături de Laura Harcan, şef de lucrări la Facultatea de Drept, în legătură cu divulgarea de subiecte de licenţă.


Angajaţii de la Universitatea Bioterra cercetaţi de procurori ar fi cerut de la studenţi între câteva sute şi 1.000 de euro pentru o mărire de notă şi între 1.000 şi 3.000 de euro pentru o diplomă de licenţă, au declarat, joi, surse judicare.

Potrivit surselor citate, unii studenţi erau ajutaţi să primească subiectele pentru examenul de licenţă, iar cei care le transmiteau aceste date cereau în schimb până la 500 de euro. De asemenea, pentru cei care vroiau să îşi mărească notele obţinute la examene erau ceruţi de la câteva sute până la 1.000 de euro. Au fost şi cazuri în care unii studenţi au primit note deşi nu au participat la examene, pentru obţinerea diplomei de licenţă în acest fel fiind cerute sume între 1.000 şi 3.000 de euro.

În acest caz, poliţiştii şi procurorii au efectuat, joi, 19 percheziţii în Bucureşti, dintre care una domiciliară şi 18 la Universitatea Bioterra, precum şi alte trei în Olt, Drăgăşani şi Ilfov. Peste 40 de persoane urmau să fie audiate la sediul Poliţiei Române.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin