Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus, la ieşirea de la discuţiile cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, că au fost abordate mai multe subiecte, printre care „nevoia de a relua alegerile pentru a completa structurile de conducere din universitate” cu 13 membri ai comunităţii maghiare în Senatul universităţii şi cu alţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare în departamente şi în consiliile facultăţilor.
„Vorbesc de alegerile pentru reprezentanţii comunităţii maghiare, care au boicotat alegerile respective şi care nu au reprezentanţi în structurile de conducere ale universităţii”, a afirmat ministrul.
Totodată, Andronescu a spus că s-a discutat şi despre cum se vor scoate la concurs posturi în aşa fel încât „normele în limba maghiară să poată fi acoperite cu titulari, pentru a face faţă evaluărilor în procesele de acreditare care bat la uşă”.
Ministrul a mai declarat că în acest moment nu este posibilă constituirea unor departamente maghiare în cadrul UMF, pentru că, în situaţia actuală, universitatea nu ar face faţă procedurilor de acreditare.
Andronescu a precizat că nu îşi poate asuma răspunderea pentru constituirea acestor departamente maghiare în cadrul universităţii, dar posibilitatea există pentru anul viitor, după completarea unor posturi didactice şi parcurgerea a două etape de evaluare instituţională.
„Am discutat despre cele două etape ale proceselor de evaluare ce urmează – la 1 ianuarie Asociaţia Universităţilor Europene vine şi face o evaluare instituţională pe toate universităţile din România, în ianuarie vor fi la Târgu Mureş la UMF şi în martie ARACIS parcurge procedurile de reacreditare, evaluare instituţională care se face din cinci în cinci ani în vederea menţinerii acreditării. Pentru aceste două etape ale proceselor de evaluare, comunitatea academică trebuie să se întărească, să-şi întărească structurile, în aşa fel încât să poată îndeplini criteriile de evaluare. După ce se încheie cele două proceduri de evaluare şi se mai completează poziţiile în departamente cu posturile care se scot la concurs, probabil se vor lua în discuţie şi constituirea unor departamente în conformitate cu prevederile legale”, a spus ministrul Educaţiei.
Întrebată dacă nu s-ar putea înfiinţa departamente maghiare chiar din acest an, Andronescu a răspuns negativ:
„Eu cred că în acest moment nu se pune problema, pentru că dacă se pune problema realizării departamentelor, universitatea nu face faţă procedurilor de acreditare. Şi punem sub semnul întrebării programele cu predare în limba maghiară şi eu nu pot să-mi asum o asemenea răspundere şi cred că nimeni nu-şi poate asuma răspunderea de a nu reacredita un program care funcţionează bine de atât de mulţi ani. Eu personal nu am auzit decât lucruri bune despre UMF, am foarte mult respect pentru membrii comunităţii academice, foarte mulţi, indiferent dacă vorbim de români sau maghiari, sunt doctori excepţionali în oraşul Târgu Mureş, recunoscuţi nu numai aici, ci şi în restul ţării şi în străinătate şi cred că universitatea merită să fie una din topurile universităţilor din România şi nu numai”.
Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, în 4 mai, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.
Vicepremierul de atunci Marko Bela (UDMR) declara că Executivul trebuie să atace sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş, el susţinând că instanţa a făcut „un abuz”.Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentinţa de suspendare. Guvernul Ponta a decis, însă, să retragă recursul formulat de fostul Executiv.