Andronescu a subliniat că datele certe privind numărul locurilor din grădiniţe au „cea mai mare greutate” în luarea unei decizii în această privinţă. „Decizia nu se ia uşor, trebuie foarte bine cântărită”, a adăugat ea.
În acelaşi context, Andronescu a afirmat că mutarea aşa-numitei clase zero de la grădiniţă la şcoală, în anul şcolar 2012-2013, a fost „o greşeală” şi că în vara anului trecut, când ea era ministru al Educaţiei, „nu mai era cale de întoarcere”, întrucât copiii erau deja înscrişi.
Fostul ministru al Educaţiei, în prezent preşedinte al Comisiei pentru învăţământ din Senat, a mai spus că majoritatea părinţilor se declară în favoarea clasei pregătitoare la grădiniţă, această variantă fiind susţinută, în opinia sa, şi de programă şi, implicit, de asigurarea spaţiilor de joacă necesare.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că, în opinia sa, clasa pregătitoare trebuie să revină la grădiniţă, el precizând că a discutat deocamdată doar telefonic cu ministrul Educaţiei, dar că va discuta şi direct cu acesta pentru a vedea cum poate fi pusă în aplicare măsura din acest an.
El a făcut aceste declaraţii, întrebat despre recentele afirmaţii ale ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, conform cărora clasa pregătitoare va rămâne la şcolile generale.
„Am văzut. L-am chemat astăzi pe ministrul Educaţiei să-mi explice. Mie mi se pare o greşeală şi vreau să îmi explice exact ce se poate face în acest an, pentru că eu cred că ar trebui clasa pregătitoare să rămână la grădiniţă”, a spus premierul.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, luni, că va exista în continuare clasa pregătitoare, iar înscrierile vor fi mult mai relaxate şi se vor desfăşura după criterii generale stabilite de către Ministerul Educaţiei şi cele particulare, ale unităţilor de învăţământ.
„Aş vrea să precizez pentru a mia oară de la momentul învestirii mele în funcţia de ministru al Educaţiei că până la această oră nu există nicio decizie în legătură cu clasa pregătitoare, alta decât cea legală, respectiv că ea va funcţiona. Anul acesta va fi un mai uşor întrucât vorbim de o singură generaţie, respectiv cei care intră în clasa pregătitoare, şi nu ca anul trecut când am avut două generaţii, respectiv cei care intrau în clasa pregătitoare şi cei care intrau în clasa întâi. Totodată, revin şi asupra informaţiei transmise încă din decembrie, care face referire la înscriere, aceasta urmând să fie mult mai relaxată, după criterii generale stabilite de către MECTS şi particulare vizând unităţile de învăţământ”, a mai spus Remus Pricopie.
În iulie 2012, Andronescu, pe atunci ministru al Educaţiei, spunea că introducerea clasei pregătitoare în ciclul primar, din toamna anului respectiv, este o idee năstruşnică, forţată şi nefinanţată, care, în şcolile cu clase I-XII, va aduce la un loc copii de cinci ani şi tineri de 18, motiv pentru care, după primul semestru, va fi făcută o evaluare.
Andronescu a mai spus, tot atunci, că va trebui analizat în ce măsură se vor integra copii foarte mici, din clasa pregătitoare, alături de unii mult mai mari decât ei ca vârstă şi care vor fi efectele acestei integrări.
În prima zi a anului şcolar 2012-2013, Andronescu reitera demersul de a se face o evaluare a clasei pregătitoare, luându-se în considerare întoarcerea acesteia la grădiniţă.
Trecerea grupei pregătitoare la ciclul primar şi, implicit, transformarea ei în clasa zero au fost prevăzute în Legea educaţiei din 2010, aprobată în mandatul de ministru al Educaţiei al lui Daniel Funeriu.