Andrzej Wajda a murit. Deţinător al unui Oscar onorific (2000) şi câştigător al unui Palme d’Or la Cannes (1981, pentru Czlowiek z zelaza), este cel mai proeminent membru al „Şcolii poloneze de film”. El a realizat mai mult de 40 de filme într-o carieră de 60 de ani în cinematografie.
Multe din filmele sale – Kanal, Omul de fier şi Pădurea Katyn – s-au inspirat din perioada poloneză turbulentă a războiului şi din istoria comunismului.
Este cunoscut mai ales pentru o trilogie de război: „Pokolenie” (O generaţie) -1955, „Kanal” (Canalul) – 1956 şi „Popiol i diament” (Cenuşă şi diamant) – 1958. Patru dintre filmele sale au fost nominalizate la Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin: „Ziemia obiecana” (Pământul făgăduinţei) – 1975, „Panny z Wilka” (Domnişoarele din Wilka) – 1979, „Czlowiek z zelaza” (Omul de fier) – 1981 şi „Katyn” – 2007, potrivit Cinemagia.
Andrzej Wajda s-a născut pe data de 6 martie 1926 în oraşul Suwalki din nordul Poloniei. Tatăl său, Jakub Wajda, ofiţer de artilerie, în 1939 a fost luat în prizonierat de sovietici şi împuşcat la Katyn ( Masacrul de la Katyn). Mama, Aniela, a fost învăţătoare în şcoala primară din oraş.
După ocuparea Poloniei de către trupele germane în 1939, Andrzej, care atunci terminase clasa a 7-a, a fost nevoit să îşi întrerupă studiile şi să se lucreze pentru Serviul German de Gospodărire Publică, unde a fost angajat pe rând ca hamal, lucrător la depozit sau ucenic: astfel a fost salvat de deportarea în lagările de muncă din Reich. După război, a studiat pictura la Academia de Arte Frumoase de la Cracovia, dar a abandonat-o pe parcurs în favoarea Facultăţii de Regie a Şcolii de Cinematografie din Łódź..