Anelka, salutul antisemit care a declanşat un scandal fără precedent FOTO

Un gest făcut de atacantul francez Nicolas Anelka după ce a marcat, sâmbătă, primul său gol în meciul pe care formaţia lui, Weste Bromwich Albion, l-a disputat cu West Ham a provocat o reacţie vehementă a Congresului Evreiesc European, care l-a considerat antisemit.
Daniel Spătaru
29 dec. 2013, 10:40
Anelka, salutul antisemit care a declanşat un scandal fără precedent FOTO

Anelka, autorul unei duble în meciul de la Londra, a făcut un gest cunoscut în Franţa sub numele „quenelle”, fiind creat de un umorist-polemist, Dieudonne. Gestul este reprezentat de un braţ îndreptat în jos şi celălalt înspre umărul opus, peste piept, şi pentru unele persoane este un salut antisemit, iar pentru altele doar un salut împotriva regimului aflat la putere.

Atacantul a afirmat după meci, pe contul său de Twitter, în limbile engleză şi franceză, că a dorit doar să facă o dedicaţie specială prietenului său Dieudonne.

Gestul lui Anelka, nerepetat la al doilea său gol, vine după ce ministrul francez de Interne, Manuel Valls, s-a declarat hotărât să interzică spectacolele umoristului, care scot în evidenţă, în opinia oficialului, o „mecanică a urii”

Ministrul francez al Sporturilor, Valérie Fourneyron, a calificat, tot pe Twitter, gestul lui Anelka drept unul „şocant de provocator, dezgustător”. „Nu este loc pentru antisemitism şi incitare la ură pe terenul de fotbal”, a precizat ministrul.

Reacţia Congresului Evreiesc European a fost una vehementă, organizaţia cerând reprezentanţilor Premier League să-l suspende pe fotbalistul pe care îl acuză că a făcut un salut nazist, pentru a celebra un gol marcat. Într-un comunicat al preşedintelui Moshe Kantor, Congresul a calificat gestul „quenelle” drept un salut nazist invers. „Acest salut nu este altceva decât un salut nazist mai puţin cunoscut şi aşteptăm ca Anelka să fie sancţionat de autorităţi la fel cum ar fi făcut infamul salut nazist cu braţul întins. Este dezgustător că un fotbalist cu asemenea renume a făcut un gest ofensator şi plin de ură în faţa a zeci de mii de spectatori. Nu trebuie să fie loc pentru o astfel de intoleranţă şi un asemenea rasism în sport şi noi aşteptăm ca responsabilii Premeir League, precum şi cei ai poliţiei, să-i acorde lui Anelka pedeapsa adecvată”, a arătat Kantor, în comunicat.

Dieudonné M’Bala M’Bala a devenit celebru în anii 90 prin scheciurile sale realizate cu umoristul evreu Elie Semoun. Dieudonne a avut apoi o carieră individuală, exprimând din ce în ce mai mult opinii antisemite. El s-a apropiat de partidul de extremă dreaptă Frontul Naţional, al cărui fost preşedinte, Jean-Marie Le Pen, este naşul unuia dintre copiii săi.

Interzis de majoritatea canalelor mass-media, Dieudonne rămâne foarte popular pe Internet, unele dintre înregistrările sale video, în special cele în care le răspunde criticilor săi, fiind vizionate de peste două milioane de ori.

West Ham United, cu Răzvan Raţ pe teren tot meciul, a terminat la egalitate, sâmbătă, scor 3-3, partida cu West Bromwich Albion, din etapa a XIX-a a Premier League. Golurile gazdelor au fost marcate de J. Cole ‘4, Maiga ’65 şi Nolan ’67, în timp ce pentru oaspeţi au înscris Anelka ’40, ’45+1 şi Berahino ’69.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cel mai periculos obicei de la plajă, dar și piscină. Medicul Vlad Ciurea spune că poate fi fatal: ”Se poate întâmpla o nenorocire”
Capital.ro
Ungurii lovesc chiar în inima Transilvaniei. Ungaria acuză România
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Locul de lângă România care seamănă cu Saint Tropez. Prețurile sunt mici aici
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Românii trebuie să depună în fiecare an acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ana Maria Bărbosu, atacată dur de presa americană pentru medalia de bronz
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...