Anemia: când este cazul să ne îngrijorăm

Problemă de sănătate destul de frecventă, anemia se manifestă prin oboseală, amețeli și dificultate respiratorie. În unele cazuri, anemia semnalează boli precum leucemia, limfomul sau ciroza hepatică.
Alina Costache
17 mai 2016, 09:08
Anemia: când este cazul să ne îngrijorăm

În jur de 25% din populația lumii suferă de anemie, potrivit unei estimări a Organizației Mondiale a Sănătății. În jumătate din cazuri, anemia este cauzată de lipsa de fier. De asemenea, poate fi cauzată de carențe de vitamine, de afecțiuni ale măduvei osoase, de boli genetice sau de hemoragii.

Femeile cu menstruații abundente, copiii cu vârsta preșcolară și gravidele au cel mai mare risc de a suferi de anemie. Aceasta se manifestă prin scăderea numărului de celule roșii (eritrocite) sau a hemoglobinei.

Poate surveni la orice vârstă și se asociază uneori cu bolile cronice. Persoanele cu anemie au respirația greoaie, întrucât, în cazul lor, inima trebuie să „muncească” mai mult pentru a aproviziona corpul cu oxigen.

Este de mai multe tipuri

Anemia feriprivă este cauzată de carența de fier și este cea mai răspândită. Fierul este important pentru producerea de hemoglobină, proteina din din globulele roșii implicată în transportul oxigenului.

Menstruațiile abundente, sarcina și alimentația săracă în fier sunt principalele cauze de anemie feriprivă. Pe lângă oboseală, boala este însoțită de cefalee, răcirea extremităților, slăbiciune și paloarea pielii. Se tratează cu suplimente de fier.

Anemia prin deficit de vitamine. Cea mai frecventă anemie de acest tip este cea cauzată de lipsa vitaminelor B9 (acid folic) și B12, compuși necesari pentru ca organismul să producă globule roșii. Anemia prin carența vitaminei B12, care poate surveni din cauza aportului alimentar insuficient sau a absorbției deficitare, poartă numele de anemie pernicioasă.

Se manifestă prin slăbiciune, lipsa de energie, amorțeli și furnicături. Anemiile prin carențe de vitamine se mai numesc și megaloblastice, în cadrul loc măduva producând globule roșii mari, anormale. Tratamentul constă în administrarea suplimentelor de vitamina B9, respectiv, de B12.

Anemia secundară bolilor cronice. Numeroase boli cronice și uneori și tratamentul lor pot reduce cantitatea de globule roșii. Printre acestea se numără cancerul, boala Crohn și artrita reumatoidă.

Și insuficiența renală poate cauza anemie, întrucât rinichii secretă hormonul care stimulează producția de globule roșii. În acest caz, importantă este tratarea bolii de bază.

Anemia hemoragică. Nașterea, un accident de mașină sau o operație chirurgicală pot cauza imediat o anemie. De asemenea, cancerul colorectal, ulcerul gastroduodenal și polipii intestinali pot antrena pierderi ușoare, dar constante de sânge, pe o perioadă lungă.

Anemia hemolitică. Acest tip de anemie se caracterizează prin degradarea prematură a globulelor roșii și prin incapacitatea măduvei osoase de a le înlocui corespunzător. Poate fi o reacție a sistemului imunitar (autoimună sau alergică) sau poate fi cauzată de prezența toxinelor în sânge, de infecții precum malaria sau poate fi congenitală (talasemie).

Icterul și creșterea în volum a splinei sunt semne ale anemiei hemolitice. Medicamentele care suprimă sistemul imunitar fac parte din tratamentul acestei forme de anemie.

Anemia aplastică este o boală gravă în cadrul căreia măduva osoasă nu poate produce toate cele 3 tipuri de celule sangvine: leucocite, eritrocite și trombocite. Se tratează prin transfuzii sau prin transplant de măduvă osoasă. Persoanele cu anemie aplastică sunt mai vulnerabile la infecții.

CIFRĂ: 25% din femei suferă de anemii cronice cauzate de cicluri menstruale neregulate.

Viața globulelor roșii

Rinichii secretă un hormon, eritropoietina, care „comandă” măduvei osoase să producă globule roșii. Aceste celule circulă în sânge în jur de 120 de zile, după care sunt distruse în splină. În fiecare zi, 1% din globulele roșii se reînnoiesc.

Dr. Mihai Corneliu Ungureanu
medic specialist medicina internă, Clinica de Diagnostic Gral, București

Semnele unei anemii sunt puțin specifice: scăderea energiei fizice și psihice, dificultăți de concentrare și memorizare, iritabilitate, somnolență diurnă, amețeli, cefalee, paloare. Sunt puse multă vreme pe seama suprasolicitărilor profesionale, a stresului, a virozelor sezoniere sau a alimentației nesănătoase.

O persoană care observă persistența unuia sau mai multora din aceste simptome trebuie să se adreseze fără întârziere unui specialist de medicină internă pentru precizarea diagnosticului.

Deoarece corectarea unei scăderi mai mari ale rezervei de fier necesită uneori tratamente de mai multe luni, o femeie care își dorește un copil trebuie să facă investigații medicale complete cu circa un an înaintea sarcinii proiectate.

Află ce să mănânci ca să nu faci anemie AICI

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Discursul Președintelui SUA Donald Trump la Forumul Economic Mondial de la Davos
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin