Anemia: când este cazul să ne îngrijorăm

Problemă de sănătate destul de frecventă, anemia se manifestă prin oboseală, amețeli și dificultate respiratorie. În unele cazuri, anemia semnalează boli precum leucemia, limfomul sau ciroza hepatică.
Alina Costache
17 mai 2016, 09:08
Anemia: când este cazul să ne îngrijorăm

În jur de 25% din populația lumii suferă de anemie, potrivit unei estimări a Organizației Mondiale a Sănătății. În jumătate din cazuri, anemia este cauzată de lipsa de fier. De asemenea, poate fi cauzată de carențe de vitamine, de afecțiuni ale măduvei osoase, de boli genetice sau de hemoragii.

Femeile cu menstruații abundente, copiii cu vârsta preșcolară și gravidele au cel mai mare risc de a suferi de anemie. Aceasta se manifestă prin scăderea numărului de celule roșii (eritrocite) sau a hemoglobinei.

Poate surveni la orice vârstă și se asociază uneori cu bolile cronice. Persoanele cu anemie au respirația greoaie, întrucât, în cazul lor, inima trebuie să „muncească” mai mult pentru a aproviziona corpul cu oxigen.

Este de mai multe tipuri

Anemia feriprivă este cauzată de carența de fier și este cea mai răspândită. Fierul este important pentru producerea de hemoglobină, proteina din din globulele roșii implicată în transportul oxigenului.

Menstruațiile abundente, sarcina și alimentația săracă în fier sunt principalele cauze de anemie feriprivă. Pe lângă oboseală, boala este însoțită de cefalee, răcirea extremităților, slăbiciune și paloarea pielii. Se tratează cu suplimente de fier.

Anemia prin deficit de vitamine. Cea mai frecventă anemie de acest tip este cea cauzată de lipsa vitaminelor B9 (acid folic) și B12, compuși necesari pentru ca organismul să producă globule roșii. Anemia prin carența vitaminei B12, care poate surveni din cauza aportului alimentar insuficient sau a absorbției deficitare, poartă numele de anemie pernicioasă.

Se manifestă prin slăbiciune, lipsa de energie, amorțeli și furnicături. Anemiile prin carențe de vitamine se mai numesc și megaloblastice, în cadrul loc măduva producând globule roșii mari, anormale. Tratamentul constă în administrarea suplimentelor de vitamina B9, respectiv, de B12.

Anemia secundară bolilor cronice. Numeroase boli cronice și uneori și tratamentul lor pot reduce cantitatea de globule roșii. Printre acestea se numără cancerul, boala Crohn și artrita reumatoidă.

Și insuficiența renală poate cauza anemie, întrucât rinichii secretă hormonul care stimulează producția de globule roșii. În acest caz, importantă este tratarea bolii de bază.

Anemia hemoragică. Nașterea, un accident de mașină sau o operație chirurgicală pot cauza imediat o anemie. De asemenea, cancerul colorectal, ulcerul gastroduodenal și polipii intestinali pot antrena pierderi ușoare, dar constante de sânge, pe o perioadă lungă.

Anemia hemolitică. Acest tip de anemie se caracterizează prin degradarea prematură a globulelor roșii și prin incapacitatea măduvei osoase de a le înlocui corespunzător. Poate fi o reacție a sistemului imunitar (autoimună sau alergică) sau poate fi cauzată de prezența toxinelor în sânge, de infecții precum malaria sau poate fi congenitală (talasemie).

Icterul și creșterea în volum a splinei sunt semne ale anemiei hemolitice. Medicamentele care suprimă sistemul imunitar fac parte din tratamentul acestei forme de anemie.

Anemia aplastică este o boală gravă în cadrul căreia măduva osoasă nu poate produce toate cele 3 tipuri de celule sangvine: leucocite, eritrocite și trombocite. Se tratează prin transfuzii sau prin transplant de măduvă osoasă. Persoanele cu anemie aplastică sunt mai vulnerabile la infecții.

CIFRĂ: 25% din femei suferă de anemii cronice cauzate de cicluri menstruale neregulate.

Viața globulelor roșii

Rinichii secretă un hormon, eritropoietina, care „comandă” măduvei osoase să producă globule roșii. Aceste celule circulă în sânge în jur de 120 de zile, după care sunt distruse în splină. În fiecare zi, 1% din globulele roșii se reînnoiesc.

Dr. Mihai Corneliu Ungureanu
medic specialist medicina internă, Clinica de Diagnostic Gral, București

Semnele unei anemii sunt puțin specifice: scăderea energiei fizice și psihice, dificultăți de concentrare și memorizare, iritabilitate, somnolență diurnă, amețeli, cefalee, paloare. Sunt puse multă vreme pe seama suprasolicitărilor profesionale, a stresului, a virozelor sezoniere sau a alimentației nesănătoase.

O persoană care observă persistența unuia sau mai multora din aceste simptome trebuie să se adreseze fără întârziere unui specialist de medicină internă pentru precizarea diagnosticului.

Deoarece corectarea unei scăderi mai mari ale rezervei de fier necesită uneori tratamente de mai multe luni, o femeie care își dorește un copil trebuie să facă investigații medicale complete cu circa un an înaintea sarcinii proiectate.

Află ce să mănânci ca să nu faci anemie AICI

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Locul secret de la malul mării desemnat „cel mai frumos loc de locuit”. Toți visează să trăiască aici
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul înainte de alegeri. Toți românii trebuie să știe
Playtech.ro
Blackout în Londra. Panică la metrou, trenurile au rămas blocate: „Luminile s-au stins, pur și simplu”
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
De ce s-a spânzurat de fapt judecătoarea Georgeta Ciungan! Breaking news
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Oazie de investiție. Cum pot românii să facă bani
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Judecătoarea Georgeta Ciungan a fost găsită moartă în propria casă! Aceasta a fost o figură emblematică în sportul românesc
Cancan.ro
Ce afecțiunea avea judecătoarea Georgeta Ciungan, care s-ar fi sinucis în Bihor. A fost internată la începutul anului, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. S-a stins o mare legendă. Vestea morții sale a șocat întreaga lume
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tatăl care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină! Uluitor ce făcea
Nicușor Dan răstoarnă toate calculele. La asta nu se aștepta nimeni
MediaFlux
Tăieri de pensii în 2025. Pensionarii cu grupe de muncă, cei mai afectați
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orbán a băgat hârtia igienică la rație: când statul îți numără sulurile, e clar – vine ”deranjul” sistemic