„Primul angajament este pe justiţie independentă şi stat de drept. În calitate de preşedinte îmi iau angajamentul să garantez justiţia independentă şi statul de drept, asta înseamnă că nu voi accepta sub nicio formă ca politicienii să-şi subordoneze justiţia în orice formă. De asemenea, pot să afirm foarte clar că pe timpul mandatului meu nu voi graţia niciun politician condamnat pentru acte de corupţie”, a spus Johannis într-o conferinţă de presă.
El a precizat că al doilea angajament vizează Parlamentul, care ar trebui să fie mai mic şi mai eficient. Iohannis a precizat că numărul parlamentarilor trebuie să fie discutat cu partidele.
Din punctul său de vedere, Legislativul trebuie să rămână bicameral iar sistemul de vot să fie unul mixt, considerând că votul uninominal a creat „aberaţii”, un Parlament foarte mare, care şi-a pierdut din credibilitate.
„Îmi iau angajamentul să întreprind toate măsurile împreună cu partidele politice să ajungem la un Parlament mai mic şi mai eficient. Voi solicita partidelor politice ca în primele luni să se elaboreze o legislaţie îmbunătăţită referitoare la modul în care se alege Parlamentul României prin care se ajunge la un Parlament mai mic, mai performant şi mai credibil, un Parlament care într-adevăr se constituie într-o instituţie fundamentală a democraţiei româneşti şi va fi ca atare respectat”, a menţionat liderul PNL.
Candidatul ACL a precizat că îşi doreşte o nouă lege electorală, care să se aplice în 2016, când vor avea loc alegeri parlamentare.
Johannis a arătat că al treilea angajament al său se referă la proiectele de exploatare a solului care pun probleme mediului sau comunităţilor. „Nu voi accepta proiecte care nu sunt bine verificate şi care pun în pericol comunitatea din zonă sau mediul. Ca să fiu mai specific, nu voi accepta să fie promovate proiecte tip Roşia Montană„, a subliniat candidatul ACL.
Întrebat dacă prin angajamentul său le transmite investitorilor americani că nu au nicio şansă la exploatarea gazelor de şist, Johannis a negat, adăugând că prin acest mesaj le spune tuturor că primele criterii care trebuie să conteze în ceea ce priveşte exploatările sunt siguranţa oamenilor din comunitate şi evitarea pagubelor de mediu. „Dacă tehnologia garantează aceste lucruri, este foarte bine şi se poate face următorul pas. Dacă nu, nu”, a completat el.
În ceea ce priveşte folosirea fracturării hidraulice pentru extragerea gazelor de şist, el a susţinut că există discuţii între specialişti şi că nu există o poziţie clară în această chestiune.