Angajări 2023. Din 2022, Ana Călugăru, director de comunicare eJobs, a observat o reîncercare a angajatorilor de a aduce angajații înapoi la birouri. Fără succes însă. Angajații își doresc în continuare flexibilitate.
„Mai puțin reușită dacă vorbim despre o reîntoarcere completă. După doi ani în care mulți au stat complet acasă, este destul de greu ca deodată să reîntorci pe toată lumea la birou. De aceea, deși angajatorii își doresc să aibă angajații înapoi în birouri, sunt conștienți că este un stil de lucru cu care ei nu mai sunt obișnuiți, pe care nu și-l mai doresc și atunci continuă să dea dovadă de un nivel destul de crescut de flexibilitate”, spune, la PROFIT NEWS TV, Ana Călugăru.
Ea adaugă că dacă 2020, 2021 și chiar și 2022 au fost anii muncii remote, 2023 cu siguranță va fi anul muncii hibrid.
„Un an în care vom vedea și în care vedem deja angajați care lucrează jumătate de săptămână la birou, jumătate acasă. Fie că este un ritm de lucru care a fost stabilit și este destul de fix de către angajator, fie că rămâne cumva sub decizia angajaților câte zile și în ce zile să vină la birou și câte zile și în ce zile să lucreze de acasă”, afirmă aceasta.
Angajări 2023. Ana Călugăru mai spune și că, cel puțin în zona profesiilor liberale, este destul de greu de crezut că se va mai reveni la cum era înainte de pandemie.
„De altfel, 2022 a fost și continuă să fie și 2023 în ciuda așteptărilor inițiale, o piață a candidaților, ceea ce înseamnă că îi găsim destul de greu, în special pe cei foarte eligibili sau top talentele. Este destul de greu să-i convingem să se angajeze în companii și apoi e destul de greu să fie și reținuți. Și atunci, angajatorii pun la bătaie toate armele pe care le au pentru a-i atrage și a-i reține. Și această armă a flexibilității este în acest moment poate una dintre cele mai puternice”, precizează ea.
Angajări 2023. Director de comunicare al eJobs afirmă că angajatorii caută, în primul rând, stabilitate, pentru că orice proces de recrutare sau de înlocuire a unui angajat pierdut presupune niște costuri destul de mari, și financiare, și de timp, dar și niște resurse de energie destul de importante.
„Și atunci, una dintre principalele cerințe ale angajatorilor este stabilitatea angajaților. Contează foarte mult și abilitățile tehnice pe care le au, chiar și studiile, deși nu la fel de mult ca în trecut. Mai multe decât abilitățile tehnice, contează disponibilitatea candidaților de a învăța și de a se supra-specializa la job. Traversăm o perioadă în care angajatorii sunt mai mult decât dispuși de a investi în specializarea angajaților.
Inclusiv când vine vorba despre o poziție entry level sau despre candidați aflați la început de carieră, chiar dacă ei nu au experiență sau chiar dacă nu au un set de skill-uri foarte bine puse la punct, dacă au o atitudine bună, dacă sunt deschiși, flexibili, angajatorii îi iau, sunt dispuși să investească în pregătirea lor”, mai spune Ana Călugăru.
În ceea ce-i privește pe candidați, salariul reprezintă principalul criteriu la care se uită atunci când își caută un loc de muncă.
Profilul candidatului feminin pe piața muncii se caracterizează prin prudență, așa cum arată datele platformei de recrutare online BestJobs, conform cărora femeile aplică la joburi unde gradul de potrivire este de peste 70%, în comparație cu bărbații care își asumă mai ușor riscuri. După salariu, pachetul de beneficii extrasalariale este considerat cel mai important criteriu din anunțul de angajare în ochii candidatelor, acestea urmărind preponderent stabilitatea locului de muncă. Alte beneficii pe care le caută la un job nou sunt flexibilitatea sau un grad ridicat de înțelegere din partea angajatorului, dar și proximitatea sediului față de domiciliu.
Angajări 2023. Aproape 54% dintre candidații BestJobs sunt femei. Cu toate acestea, rata de ocupare a forței de muncă este în continuare mai ridicată în rândul candidaților de gen masculin atât la nivel național, cât și la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene. În România, ponderea femeilor din totalul persoanelor încadrate pe piața muncii este de 46,4%, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Mai mult, în luna decembrie 2022, rata şomajului pentru persoanele adulte (25-74 ani) a fost estimată la 4,4% (4,1% în cazul femeilor şi 4,6% al bărbaţilor), potrivit datelor INS.
Un număr mai mare de femei lucrează în domenii sau departamente unde abilitățile interpersonale, empatia și grija față de ceilalți sunt esențiale, precum domeniul medical (poziții de asistenți medicali, medici, farmaciști), Resurse Umane și Educație (în special joburi de educatoare și poziții în învățământul primar), arată datele BestJobs. În anul școlar 2021-2022, rolul de cadru didactic în învățământul preuniversitar a fost deţinut în proporție de 82,4% de femei, așa cum 90% dintre asistenții medicali cu studii superioare în perioada 2010-2021 veneau tot din rândul populației feminine, după cum arată datele Institutului Național de Statistică. Alte domenii pentru care aplică preponderent femeile sunt Marketing & Comunicare, Suport Clienți sau alte poziții administrative, iar cele mai multe candidate de pe platformă au experiență și în domenii precum Vânzări, Producție/ Logistică, Management, Administrativ, Transport, Turism și Financiar/ Contabilitate.
Salarii 2023. 1000 de euro net, bani în mână, pentru angajații din aceste judeţe. Ce domenii aduc un plus la leafă
Angajări 2023. Domeniile care sunt de obicei atribuite bărbaților, precum IT-ul, devin și ele din ce în ce mai interesante pentru femei. Potrivit Eurostat, România este printre țările fruntașe în privința procentului de femei în rândul IT-iștilor, ocupând locul al treilea în UE, cu 26,2% dintre specialiștii IT&C femei.
„La nivel european, există o dezbatere complexă despre împărțirea domeniilor profesionale în funcție de gen. Așa cum vedem și pe BestJobs, femeile au tendința naturală de a alege joburi stabile, flexibile și aproape de domiciliu sau remote, pentru că acest pachet le permite să se ocupe de responsabilitățile casnice sau parentale de care se simt răspunzătoare într-o mai mare măsură. În contrast, bărbații își permit mai ușor să petreacă ore peste program la birou și să lupte pentru promovare, chiar și cu prețul implicării mai reduse în activitățile gospodărești sau cu copiii. Aceste tipare de comportament duc la segregarea profesională și chiar dacă în prezent nu există limite referitor la ce poate realiza o femeie din punct de vedere profesional, lupta pentru avansarea în carieră este în continuare inegală. La toate aceste scenarii, se adaugă și abilitățile înnăscute care le pregătesc mai mult pe femei pentru joburi în educație, asistență medicală sau comunicare, și pe bărbați pentru domenii tehnice și mai competitive”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.
Nu în ultimul rând, creșterea este constantă în ceea ce privește egalitatea de gen în pozițiile de conducere. Mai exact, în 2012, proporția femeilor care dețineau roluri de management în companiile listate la bursă era de 30,5%, arată datele Institutului European pentru Egalitate de Gen, iar în 2021, România ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană în privința prezenței feminine în pozițiile executive (34%). Cu toate acestea, femeile se confruntă în continuare cu inegalități la nivelul societății, generate de concediul de maternitate și de responsabilitățile casnice care ajung cel mai adesea în grija lor. Pentru toate #JoburileDeFemeie pe care le au pe lângă jobul de zi cu zi, BestJobs a lansat un manifest prin care aplaudă toate femeile pentru rolurile lor din fiecare zi, atât cele oficiale cât și cele neoficiale.
Angajări 2023. Femeile aplică într-o mai mare măsură pentru învățământul superior
La nivelul învățământului preuniversitar, ponderea este una echilibrată între femei și bărbați, arată datele INS. Pe măsură ce nivelul educațional crește, balanța se schimbă. Astfel, în anul universitar 2021-2022, 54,8% din studenţii înscrişi la programele de licenţă, respectiv 57,7% din învăţământul universitar de masterat, cursuri şi studii postuniversitare şi din învăţământul universitar de doctorat şi programe postdoctorale de cercetare avansată, sunt persoane de sex feminin.
BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 20 ani în domeniu, BestJobs se implică permanent în transformarea și inovarea industriei de recrutare online și integrează astăzi tehnologii digitale de ultimă generație și servicii conexe recrutării pentru a oferi cele mai eficiente soluții de angajare, recrutare și de dezvoltare profesională și personală. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 35.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști în dezvoltare profesională și personală.