Angajări 2023. Cresc salariile, se dau bonsuri consistente, angajatorii fac eforturi financiare pentru a-şi păstra personalul

Angajări 2023. Programele de formare reprezintă soluţia pe care majoritatea companiilor respondente sunt dispuse să o implementeze pentru a gestiona provocările ce ţin de resurse umane.
Mircea Filipescu
08 iun. 2023, 13:44
Angajări 2023. Cresc salariile, se dau bonsuri consistente, angajatorii fac eforturi financiare pentru a-şi păstra personalul

Angajări 2023. Majoritatea antreprenorilor români (peste 70%) susțin că salariile din companiile lor sunt la acelaşi nivel cu al competiţiei, dar sunt dispuşi să le majoreze pentru a-şi păstra angajaţii. Potrivit studiului de specialitate Randstad România HR Trends 2023, dat joi publicităţii, în acest an, cele mai multe angajări se vor face în IT&C, producţie şi FMCG.

Totuşi, pentru a face faţă unei eventuale recesiuni, 73% dintre respondenţi declară că ar îngheţa angajările, informează Agerpres.

Alte opţiuni interesante într-un astfel de scenariu sunt dezvoltarea abilităţilor angajaţilor, ajustarea produselor şi serviciilor – vor fi vândute doar cele eficiente din punct de vedere al costurilor, creşterea preţurilor, reducerea pachetelor de compensaţii şi beneficii, investiţiile în eficienţa energetică, programul mai scurt de lucru sau creşterea orelor de muncă de acasă (pentru a reduce costurile cu energia), se arată în studiu.

Salarii mai mari pentru bugetari de la 1 iunie 2023. S-a aprobat OUG cu majorările în ultima şedinţă de Guvern DOCUMENT

Angajări 2023. Principala tendinţă în rândul candidaţilor, care se transformă într-un impediment major în recrutare, constă în aşteptările mari ale forţei de muncă în ceea ce priveşte salariul, deoarece românii se străduiesc din ce în ce mai mult să obţină o calitate mai bună a vieţii.

„Aşteptările salariale nerealiste reprezintă cel mai frecvent obstacol în recrutare, pentru aproximativ 90% dintre liderii români, care întâmpină, de asemenea, dificultăţi în găsirea de candidaţi cu experienţa de lucru necesară în industria în care lucrează”, precizează raportul.

În ceea ce priveşte planurile de angajare în cursul acestui an, 33% dintre respondenţi se aşteaptă la o creştere a numărului de angajaţi, 50% nu vor angaja în acest an, iar 6% anticipează o scădere a numărului de angajaţi. IT&C, producţie şi FMCG sunt sectoarele care necesită cel mai mare volum de angajări.

Angajări 2023. Aproximativ jumătate dintre companiile participante, angajatorii români, care au poziţii deschise în acest an declară că fac angajări datorită creşterii afacerii, printre alte motive semnificative pentru noi angajări aflându-se nevoia de noi competenţe în organizaţie, diversificarea afacerii şi fluctuaţia de personal.

Majoritatea companiilor caută candidaţi în departamentele de vânzări sau IT, respondenţilor fiindu-le cel mai dificil să angajeze în departamentele de marketing/comunicare (tradiţionale), vânzări şi achiziţii.

În ceea ce priveşte volumul vânzărilor produselor sau serviciilor în 2023, 46% dintre respondenţi, lideri ai mediului de afaceri din diverse industrii din România, se aşteaptă ca acestea să crească, 29% estimează că vor rămâne stabile, iar 9% preconizează o scădere.

Gestionarea creşterii costurilor salariale provocate de inflaţie pare a fi cea mai mare provocare pentru mai mult de jumătate dintre liderii români, urmată de gestionarea costului mai mare al (desfăşurării) afacerilor din cauza inflaţiei (55%) şi de pierderea candidaţilor din cauza inflaţiei salariale (44%).

Alte provocări ale acestora sunt: gestionarea costurilor ridicate cu energia – 36%, gestionarea costurilor neprevăzute – 30%, menţinerea activităţilor operaţionale ale afacerii – 22%, menţinerea relaţiei cu clienţii şi/sau furnizorii – 20%, menţinerea marjelor comerciale – 19%, creşterea securităţii digitale – 17%, asigurarea proceselor şi garantarea productivităţii – 16% şi gestionarea creşterii extraordinare a afacerii – 15%.

Salarii majorate pe hârtie pentru profesori. Ciucă anunță memorandum cu creșteri salariale pentru cadrele didactice și cere încetarea grevei: Educația și sănătatea sunt priorități ale actualei coaliții de guvernare

În 2023, implicarea oamenilor devine principala provocare în managementul resurselor umane. Randstad HR Trends 2023 identifică următoarele aspecte pe care companiile le consideră provocări privind forţa de muncă, în acest an: menţinerea angajaţilor implicaţi – 63%, atragerea talentelor – 62%, gestionarea aşteptărilor privind compensaţiile şi beneficiile – 58%, păstrarea performerilor de top şi dezvoltarea liderilor talentaţi – 57%, gestionarea cifrei de afaceri ridicate – 32%, brandul de angajator – 32%, deficitul de talente locale – 32%, gestionarea deficitului de competenţe – 31%, angajarea de noi membri în echipă – 29%, asigurarea sănătăţii mintale a angajaţilor – 21% şi alinierea programului de lucru flexibil cu nevoile afacerii – 13%.

Angajări 2023. Programele de formare reprezintă soluţia pe care majoritatea companiilor respondente sunt dispuse să o implementeze pentru a gestiona provocările ce ţin de resurse umane menţionate de mai sus (76%), urmate de creşterea salariilor (57%), opţiuni de lucru mai flexibile pentru angajaţi (37%), pachete de beneficii personalizate (33%), angajarea de talente din alte ţări (24%), creşterea utilizării contractorilor angajaţi extern (15%), externalizarea funcţiilor de afaceri (6%) şi angajările în regim part-time (4%).

Piaţa forţei de muncă este dominată de munca flexibilă, fie hibridă, fie complet la distanţă. 82% dintre respondenţi consideră că o săptămână de lucru de 4 zile este imposibil de gestionat, doar 3% intenţionează să o implementeze pentru a-şi susţine angajaţii să-şi îmbunătăţească echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată, iar 13% intenţionează să o testeze. Studiul a fost realizat de compania de resurse umane Randstad România.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Plaja celebră unde primești amendă dacă îți rezervi loc înainte de ora 9. Puțini turiști știu de această regulă
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Jurnalista Alsu Kurmasheva, condamnată la șase ani și jumătate de închisoare în Rusia pentru „răspândirea de informații false”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!