Angajări 2023. Locul de muncă plătit cu 7.200 de lei „în mână” la care nimeni nu se înghesuie. „Poate doar începători”

Anul acesta a crescut salariul minim pe economie în domeniul construcțiilor, astfel că angajații primesc 3.150 de lei, salariul net, chiar dacă sunt necalificați. Angajatorii se plâng că nici la leafă dublă nu au "muşterii".
Filip Stan
19 feb. 2023, 18:42
Angajări 2023. Locul de muncă plătit cu 7.200 de lei

Angajări 2023. Firmele din domeniul construcţiilor au nevoie de faianțar, zugrav, zidar, electricieni și ingineri. România e a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, iar salariul minim net nu ajunge nici măcar la 400 de euro, echivalentul a 2.000 de lei, însă de multe ori românii dau cu piciorul unor slujbe mult mai bine plătite și se mulțumesc cu puțin. Inflația a mușcat serios din puterea de cumpărare a românilor, oricum a doua cea mai mică din Uniunea Europeană și înainte, iar costul vieții crește de la o zi la alta. Salariile sunt mici și nu acoperă nici măcar strictul necesar pentru un trai decent, spun economiștii.

Și totuși, tot mai mulți antreprenori se plâng că nu găsesc oameni pentru a-i angaja, deși le oferă salarii generoase. Este și cazul unui antreprenor care și-a postat oferta pe grupul de Facebook Constructori și meseriași în construcții.

Cât costă renovarea unui apartament, cu pus gresie și faianță, în 2023. Mai bine îţi iei o maşină la mâna a doua!

„Angajez faianțari în București sector 5. Contract de muncă, program 08.00-17.00 cu o oră pauză. Salariu 5.000-7.200 Ron net. Nu dau la metru, nu ofer cazare, nu decontez transport”, a scris antreprenorul.

Angajări 2023. Oferta sa nu s-a bucurat însă de prea mult succes printre meseriașii aflați pe grup și cărora le era adresat. Mai mult, unii au răspuns ironic, în timp ce alții i-au dat asigurări că nu-și va găsi angajați la acest salariu. „Nu găsești pe nimeni”, l-a „încurajat” un internaut, completat de altul, imediat: „Poate începători”.

„Păi eu dacă îți pun 20 de mp pe zi tu îmi oferi 5.000 de lei?”, l-a luat altul la rost. „Pui 20 mp la gata în fiecare zi? Mai rar ca tine”, i-a răspuns ironic altcineva. În discuție a intervenit din nou antreprenorul care a postat anunțul inițial. „La 5.000-7.200 eu mai plătesc încă o dată la stat… Fă calculul acum. Am menționat în anunț că se lucrează cu contract de muncă. Eu lucrez cu dezvoltatorii, nu la negru”, a spus el.’, potrivit adevarul.ro.

Angajări masive la ANAF. Salariile, cu sporuri şi bonusuri, depăşesc 10.000 de lei

„Lucrează alții, tu doar subcontractezi sau ești intermediar. Ia să te apuci tu să stai în genunchi și pune zilnic gresie sau faianță și să îți dau 5.000-7.000, să te văd atunci”, l-a atacat alt internaut.  „Ce te face să crezi că eu nu muncesc? Și eu pun gresie și faianță. În plus caut și de muncă, contracte etc… ziua mea de muncă se termină la ora 21.00, nu la 17.00, ca a muncitorilor”, a intervenit din nou autorul anunțului.

„Mă uit mereu pe aici și văd tot felul de comentarii de la şoferi agricultori și alte speţe cu îndemnuri și prețuri de VIP-uri bateți câmpii grav”, a comentat altcineva.

„Dacă nici cu banii ăștia nu găsești, chiar că e nasol”, „Nu vine nimeni la banii ăștia, din curiozitate, cât vrei să pună la 8 ore” și „La banii ăștia mai mult de 5 mp nu puneam”, au fost doar câteva dintre comentariile celor care și-au exprimat disprețul pentru oferta pe care o consideră prea puțin atrăgătoare.

Numărul proiectelor de construcții derulate în țară în 2022 a crescut cu 20%

29.719 este numărul lucrărilor desfășurate în domeniul construcțiilor în 2022, reprezentând o mărire semnificativă față de 2021. Datele publicate arată care sunt județele în care s-au înregistrat cele mai mari creșteri.

IBC Focus a publicat date de interes, care arată că 5.117 șantiere au fost monitorizate în luna noiembrie a anului trecut, reflectând, de asemenea, o creștere de 45,2% față de perioada similară a anului 2021, atunci când au fost înregistrate 3.253 proiecte de acest tip. A doua cea mai productivă lună a anului menționat este octombrie, atunci când au fost identificate 4.806 lucrări (față de 3.051 în 2021).Decembrie este o altă lună în care numărul proiectelor din domeniul construcțiilor s-a bucurat de succes. Datele arată perioada menționată s-a bucurat de o creștere de 55,4% în 2022.

Perioada analizată arată succesul domeniului de construcție, pe toate cele nouă domenii care au fost luate în evidență: birouri, clădiri rezidențiale private, hoteluri, construcții sociale, industrial, medical, utilități, retail, și nu în ultimul rând, infrastructura, care a înregistrat cea mai mare creștere în 2022.

Cele mai mari investiții au fost făcute pe segmentul clădirilor rezidențiale (12.149 proiecte) și pe sectorul industrial (5.960 lucrări). Creșterea a fost de 17% față de anul precedent, respectiv, 11.5%. Cluj (2.315), Timiș (2.110) și București-Ilfov (1.799) sunt regiunile care s-au bucurat de cea mai mare vizibilitate în fața investitorilor. Față de 2021, chiar și Botoșani a avut parte de mai mult succes. Județul a avut o creștere de 51,3% anul trecut.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Creierul Băncii Transilvania, anunț oficial despre ce trebuie să faci, de fapt, cu banii. În așa ceva trebuie să investești neapărat, câștigurile sunt garantate
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Orașul din România unde salariul mediu a sărit în aer. Cifrele sunt fantastice
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
SINGURUL mall deschis de Paște, în Capitală. Aici poți să-ți faci cumpărăturile duminică, 20 aprilie 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ajutor financiar înainte de Paște! Ce trebuie să știi dacă ai pensie sub 2.574 de lei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul