Angajări 2023. Răsturnare de situaţie, se caută masiv această categorie. Salarii mari şi bonusuri atractive

Angajaţii de peste 45 de ani, râvniți de tot mai multe firme. Ce trebuie să știe candidații care îşi depun CV-urile.
Filip Stan
31 mai 2023, 18:39
Angajări 2023. Răsturnare de situaţie, se caută masiv această categorie. Salarii mari şi bonusuri atractive

Angajări 2023. Candidații cu vârste de peste 45 de ani sunt căutați în tot mai multe domenii de activitate, datorită experienței pe care au acumulat-o de-a lungul timpului, potrivit unei firme de recrutare.

Candidații cu vârste de peste 45 de ani sunt în continuare căutați în domenii precum proiectare, consultanță financiară, arhitectură, sectorul financiar și management, dar au șanse reduse de angajare în sectorul de vânzări, unde sunt preferați cei de 25-35 ani. Aceștia reprezintă 35% din totalul candidaților intervievați de Cristina Profeanu, consultant în domeniul Resurselor Umane.

Angajări 2023: 1000 de euro pe lună, muncă remote, tichete de masă, abonament clinică privată de sănătate, zile libere suplimentare şi prime de sărbători
Una dintre caracteristicile candidaților de peste 45 de ani este faptul că aproape toți au studii superioare iar cei mai mulți provin din domenii precum vânzări, contabilitate, HR, juridic sau administrativ. Totodată, 40% dintre aceștia au petrecut în medie cinci ani la locurile de muncă anterioare, în timp ce restul de 60% au o perioadă medie de retenție de aproximativ șapte ani.

Peste 70% dintre candidații cu vârste cuprinse în intervalul 45-60 ani cu care interacționez spun că vârsta este un criteriu eliminatoriu și că nu sunt contactați de recrutori. Pentru ca un angajator să fie interesat să angajeze un astfel de candidat, acesta din urmă trebuie să înțeleagă că într-un proces de recrutare trebuie să își pună în valoare calitățile reale și să fie perseverent. Chiar dacă ai aplicat la 10 joburi și nu ai fost selectat, nu trebuie să te dai bătut”, spune Cristina Profeanu, Consultant Resurse Umane.

Deși, în general, nu sunt interesați să angajeze persoane de peste 45 de ani, angajatorii sunt nemulțumiți și de candidații cu vârste între 18 şi 24 de ani din cauză că aceștia nu au experiență, cer salarii nejustificate în raport cu pregătirea lor și există riscul să își schimbe des locul de muncă. Deocamdată, categoria de salariați între 30 și 35 de ani pare să fie cea preferată a angajatorilor, deși multe companii au început să nu le mai acorde beneficii precum munca de acasă.

Angajări 2023. Cum își poate găsi un loc de muncă un român care are peste 45 de ani

Potrivit experților în recrutare, românii cu vârste de peste 45 de ani, care își caută un loc de muncă, trebuie să fie conștienți că se bat pentru un loc de muncă atât cu candidați la fel sau poate chiar mai experimentați decât ei, dar și cu candidați care au cunoștințe mai avansate de engleză, PC și tehnologie. Aceste cerințe sunt, acum, esențiale, și, de aceea cunoașterea lor este o prioritate.

Cunoașterea limbii engleze la nivel avansat

Din ce în ce mai mulți angajatori cer cunoașterea limbii engleze la un nivel avansat, vorbit și scris, întrucât au clienți/furnizori străini. Pentru o cunoaștere avansată a limbii engleze, candidații pot opta pentru participarea la anumite cursuri, sau pot urmări tutoriale pe internet pentru depășirea acestei bariere.

  • Candidații trebuie să stăpânească noile tehnologii

Și cunoștințele avansate de utilizare a PC-ului au devenit un criteriu extrem de important pentru angajarea unei persoane cu vârsta de peste 45 de ani. Piața muncii nu mai solicită doar cunoștințe minime de utilizare a calculatorului, ci și anumite programe precum, XLS, sisteme de tip ERP/CRM sau programe specifice, în funcție de natura locului de muncă.

  • Actualizarea informațiilor din CV

CV-ul trebuie să fie transparent și adaptat cerințelor jobului vizat. Sunt mulți candidați care includ în CV multe competențe pe care, în realitate, nu le au.

  • Atitudinea pozitivă

Refuzul unui loc de muncă creează frustrare în rândul multor candidați. Procesele de recrutare sunt din ce în ce mai lungi și dificile pentru toate categoriile de vârstă, iar atitudinea contează foarte mult. O atitudine pozitivă poate crește șansele obținerii unui job.

  • Acceptarea unor șefi mai tineri

Mulți candidați de peste 45 de ani au dificultăți în acceptarea unor șefi mai tineri decât ei. Asta și pentru că mulți confundă vârsta cu expertiza.

Aproximativ 65% din populația României are între 15 și 64 de ani, echivalentul a 12,4 milioane de cetățeni. Dintre aceștia, doar 8,1 milioane (sau 65%) sunt activi în piața muncii, iar acest procent plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE). Una dintre consecințele acestui fenomen este că România are cea mai scurtă perioadă de activitate în câmpul muncii din UE.

O altă problemă este că din rândul populației active cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani, doar 45,6% sunt prezenți în piața muncii, iar una dintre explicații este că mulți români ies la pensie la vârste mici. Pentru românii care însă ies la pensie la 65 de ani, speranța medie de viață este de doar 14,7 ani, cu aproape cinci ani sub media UE.

Angajări 2023: 1000 de euro pe lună, muncă remote, tichete de masă, abonament clinică privată de sănătate, zile libere suplimentare şi prime de sărbători

Angajări 2023. Un angajat pe poziţia de reporting specialist câştigă un salariu cuprins între 700 şi 1.000 de euro net pe lună, arată datele de la platforma de recrutare online BestJobs. Un astfel de angajat este un profesionist care este responsabil cu examinarea tendinţelor actuale şi a condiţiilor de marketing pentru o organizaţie, adună informaţii despre potenţialii clienţi ai companiei, despre competitori şi despre condiţiile economice.

„Joburile din domeniul financiar atrag lunar peste 80.000 de aplicări pe BestJobs, situându-se în top trei al preferinţelor candidaţilor. Şi oferta de joburi răspunde fidel, iar unul dintre ele este cel de reporting specialist. Pentru acest rol sunt necesare studii superioare, preferabil în domeniul economic, bune cunoştinţe privind Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), contabilitate financiară şi managerială, raportare şi analiză financiară, piaţă de capital, pieţe financiar-bancare, cunoaşterea sistemului SAP sau a unora similare, inclusiv interacţiunea cu un astfel de sistem. Oferta de joburi este mare în centrele urbane, iar salariul poate ajunge până la 700 – 1.000 de euro“, spune Ana Vişian, marketing manager, BestJobs.

Printre cel mai des întâlnite beneficii extrasalariale şi bonusuri specifice oferite pentru acest tip de loc de muncă sunt: posibilitatea de a lucra remote, tichete de masă, abonament clinică privată de sănătate, zile libere suplimentare şi prime de sărbători.

În prezent, 884 de posturi vacante pentru poziţia de reporting specialist sunt disponibile pe  platforma BestJobs dintr-un total de 35.000 de anunţuri de angajare active. Pentru această poziţie, cele mai multe anunţuri sunt în Bucureşti, Timişoara şi Arad.

Angajări 2023. Românii se văd nevoiți să își ia al doilea job pentru a face față scumpirilor
Ana Vişian, marketing manager, BestJobs: Pentru acest rol sunt necesare studii superioare, preferabil în domeniul economic, bune cunoştinţe privind Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), contabilitate financiară şi managerială, raportare şi analiză financiară, piaţă de capital, pieţe financiar-bancare, cunoaşterea sistemului SAP.

Salariul rămâne criteriul central în selecția jobului, iar într-o piață a muncii tensionată, nu este ușor să atragi talente, mai ales în domeniile cele mai dinamice. Astfel, BestJobs extinde sprijinul acordat atât candidaților, oferindu-le informații salariale relevante, ei putând să facă o analiză completă pentru a-și determina valoarea în piață, dar și angajatorilor prin noul serviciu de tip agenție – HIRE

Bestjobs: S-a deschis sezonul internship-urilor. Companiile au peste 4.000 de locuri în programe destinate tinerilor aflați la început de carieră, cele mai multe în Auto, IT, Inginerie și Financiar

25 mai 2023. Finalul anului universitar înseamnă, pentru mulți tineri, inițierea unui proces de căutare a unui loc de muncă, unii dintre ei fiind la primul demers de acest fel. Companiile fac și ele eforturi să atragă tineri interesați să evolueze pe plan profesional sau să-și înceapă cariera, mai ales în condițiile în care rata de ocupare pe segmentul 18-24 de ani este, în mod tradițional, cea mai mică în comparație cu alte segmente de vârstă – 19,7% în 2022, potrivit datelor INS. În prezent, organizațiile au peste 1.600 de programe de internship deschise, cu aproximativ 4.000 de locuri disponibile, în timp ce numărul aplicărilor efectuate de tineri în luna mai, atât pentru programe de internship, trainee sau joburi entry-level, este așteptat să depășească 22% din totalul candidaților activi, potrivit datelor bestjobs.

Internship-urile sunt programe derulate de companii pe perioade scurte, de 3 sau 6 luni, iar programele de trainee sunt destinate de obicei absolvenților sau persoanelor care vor să-și înceapă cariera într-un domeniu, și au perioade mai lungi, de la 6 luni la 1-2 ani.

„În mod tradițional, rata de ocupare în rândul tinerilor de 19-24 de ani este cea mai mică, din rândul celorlalte segmente de vârste, iar asta e valabil în aproape toate statele membre UE. Tocmai de aceea, multe corporații derulează programe speciale de atragere a lor, cu scopul de a-și crea echipe de angajați loiali și creativi, dornici să învețe și să evolueze din punct de vedere profesional. Lunile mai și iunie înseamnă, pentru mulți dintre studenți și absolvenți, primii pași într-o carieră profesională de durată, și, spre norocul lor, au o ofertă variată de unde pot alege, în funcție de pregătirea și nivelul lor”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs. 

În luna mai, numărul candidaților activi, din segmentul 18-24 de ani, a depășit cifra de 15.000, peste nivelul înregistrat în aprilie. Orașele în care sunt deschise cele mai multe astfel de oportunități sunt București, Timișoara, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Ilfov, Brașov, Craiova, Ploiești și Constanța.

Domeniul Auto este bine reprezentat în această zonă, printre companiile care oferă astfel de programe fiind Hella, Foravia, Continental Tires și Adient, acestea publicând roluri în departamentele de producție, achiziții sau HR. În zona de Inginerie, există oportunități din partea Enel, Procter & Gamble, Komora Engineering, PROHUMAN APT și Vitesco Technologies. În sectorul Contabilitate/Financiar, sunt locuri libere în companii precum Unilever, TotalSoft, 10X HR, Genpact și Vitesco Technologies. Sectorul IT oferă, de asemenea, multe oportunități în contextul cererii mari de specialiști, iar printre companiile prezente cu programe pentru tineri se numără Accenture Technology, PepsiCo, ATOSS Software și SSI SCHAEFER.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației, 114 oameni au murit
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Oana Lis a vrut să se sinucidă. Ce a făcut soția lui Viorel Lis
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi