Angajări 2023. Românii nu mai vor să vină la birou. Românii vor numai job-uri remote de Sărbători

Lucrul de acasă, tot mai căutat la final de an. Pozițiile remote au atras peste 150.000 de aplicări doar în noiembrie, reprezentând și o oportunitate pentru candidații care doresc să-și suplimenteze veniturile cu două joburi simultan
Filip Stan
07 dec. 2023, 10:36
Angajări 2023. Românii nu mai vor să vină la birou. Românii vor numai job-uri remote de Sărbători

Angajări 2023. Spre final de an tot mai mulți candidați români își caută un job remote, care fie să le permită să evite naveta în sezonul rece, fie să le asigure un venit suplimentar. Astfel, pe platforma de recrutare online bestjobs, peste 150.000 de aplicări s-au înregistrat  în luna noiembrie la joburi ce presupun munca de la distanță, în timp ce expresiile „remote”, „lucrul la distanță”, „work from home” au strâns în total peste 200.000 de căutări pe platformă.

Un sondaj realizat de bestjobs la jumătatea anului arăta că doar 40% dintre angajați lucrau de la birou, în timp ce mai mult de jumătate dintre ei și-ar fi căutat un job nou care să le ofere mai multă flexibilitate.

„Anul 2023 a fost unul dificil din punct de vedere financiar, iar suplimentarea veniturilor a fost preocuparea principală a angajaților români. Astfel se explică și numărul record de aplicări pe care îl înregistrăm pe bestjobs de la o lună la alta. În apropierea finalului de an, observăm însă un interes tot mai mare pentru joburile remote și o posibilă explicație în acest sens ar putea fi suplimentarea veniturilor prin necesitatea de a avea un job secundar, iar flexibilitatea unui job remote ar putea permite lucrul pentru două locuri de muncă simultan”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

Numărul de joburi disponibile care permit lucrul de acasă în totalitate (full remote) sau parțial (hibrid) a ajuns în luna noiembrie la aproape 13.000. Cele mai multe astfel de oportunități sunt în Vânzări, Call Center, IT și Marketing.

Joburile în Vânzări au atras în ultima lună un număr record de aplicări, de aproape 200.000

Angajări 2023. Sărbătorile influențează foarte mult tendințele de aplicare ale candidaților români. Astfel, domeniul Vânzărilor, cunoscut pentru activitatea crescută din această perioadă, capătă tot mai mult interes, aproape 200.000 de aplicări fiind făcute pentru roluri în acest sector. Managementul, IT-ul, Financiarul și Call Center-ul rămân și ele în topul preferințelor candidaților români.

Angajări 2023. Joburi în 32 de oraşe la Profi. Bonusuri majorate de 8 ori, tichete cadou de Crăciun şi alte beneficii
Alte joburi care au atras multe căutări în luna noiembrie pe bestjobs au fost cele de „șofer”, cu peste 50.000 de căutări, „contabil” sau „economist”, cu 49.000 de căutări și „inginer”, cu aproape 30.000 de căutări.

În prezent, pe bestjobs sunt disponibile 35.000 de joburi, acoperind toate domeniile și toate nivelurile de experiență.

An exploziv pentru candidați – 10 milioane de aplicări pe piața muncii, de la începutul anului și până acum. Record pozitiv înregistrat de joburile remote, aflate la maximul ultimilor ani, în termeni de aplicări

 

Angajări 2023: Interesul candidaților pentru angajare sau pentru schimbarea jobului a crescut anul acesta față de anul trecut, în condițiile în care, din ianuarie și până acum, au fost înregistrate 10 milioane de aplicări, cu aproximativ 5% mai mult decât în 2022. Eforturile depuse de aceștia au rămas constante pe tot parcursul anului, inclusiv în lunile de vară și la final de an, perioade în care, în general, procesul de aplicare cunoaște un ritm mai lent.

„Spre deosebire de anul trecut, când mai degrabă piața a fost cu ochii pe candidați, anul acesta, candidații au stat cu ochii foarte aproape de piață. Nu doar că au aplicat mai mult cei care aveau deja un cont pe platformă, dar am văzut și o creștere de aproape 10% a numărului de candidați noi. Foarte probabil ca și anul viitor să asistăm la același fenomen, în contextul în care cel mai recent sondaj pe care l-am derulat relevă faptul că 56% dintre respondenți au în plan o schimbare de job în 2024”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Cu 3,8 milioane de aplicări, candidații din segmentul de vârstă 25-35 de ani au fost cei mai activi în căutarea unui job. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani au cumulat aproape 3 milioane de aplicări, iar 1,9 milioane au venit din categoria 36 – 45 de ani. Candidații care au mai mult de 45 de ani rămân o parte relativ timidă și cu cel mai ridicat nivel de reticență când vine vorba de schimbarea jobului. Aceștia au înregistrat 1,1 milioane de aplicări. Mai puțin de 100.000 de aplicări aparțin celor care au maximum 18 ani.

Joburi 2023. Salariu de 1500 de euro pe lună, tichete de masă şi cursuri de specializare decontate
„Pentru primele trei categorii, vedem nu doar o creștere a numărului de candidați noi și de candidați care s-au reactivat după un 2022 mai liniștit, ci și un număr mai mare de aplicări / candidat. Cei mai mulți vizează joburile entry – level, care cer o experiență de maximum doi ani și, foarte aproape de acestea, se află pozițiile mid-level (2 – 5 ani de experiență). De altfel, în 2023, și oferta de joburi tot de pozițiile entry și mid a fost dominată. Anul acesta a venit, însă, cu relativ puține mișcări din zona de management. Au fost candidații cei mai stabili și mai greu de convins să facă o schimbare de carieră – pentru anunțurile care căutau manageri au fost înregistrate puțin peste 800.000 de aplicări”, explică Roxana Drăghici.

Domeniile care au atras cele mai multe aplicări au fost retail (3,1 milioane), servicii (1,3 milioane), call – center / BPO (1,3 milioane), IT / telecom (1,1 milioane) și financiar – bancar (1 milion). De cealaltă parte, domeniile pentru care candidații au manifestat cel mai scăzut interes au fost real estate, industria textilă, educație / training, farma, asigurări și arte / entertainment.

Un alt element de specificitate pentru acest an a constat în faptul că a fost marcat un nivel record de aplicări pentru joburile remote. 14,4% din totalul aplicărilor a mers către acestea, respectiv 1,5 milioane de aplicări comparativ cu 1,2 milioane în 2022. „Și pentru locurile de muncă din străinătate a fost atins un record, însă, în acest caz vorbim despre cel mai mic număr de aplicări din ultimii ani – aproape 160.000”, mai spune Roxana Drăghici.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 22.000 de locuri de muncă.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Subiecte Matematică BAC 2024. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a XII-a de la toate profilele la bacalaureat 2024. Update
Capital.ro
Asociația de proprietari are interzis. Proprietarii de apartamente pot face reclamație
Playtech.ro
ȘOC! Ce spune Emily Burghelea despre ACCIDENTUL cumplit care a DESFIGURAT-O
DailyBusiness
Vești bune pentru șoferi! Benzina și motorina, mai ieftine astăzi!
Adevarul
Cum ne dă statul român foc la valiză. Un cunoscut economist explică de ce avem o viața mai scumpă de la 1 iulie
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Rețete ideale pentru caniculă. Ușor de preparat și cu puține calorii
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
BAC 2024 | Acestea sunt subiectele de la matematică. O problemă le-a dat elevilor mari bătăi de cap
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Barem Matematică Bacalaureat 2024: Ora la care urmează să fie afișate răspunsurile corecte pe Edu.ro pentru profilul real
Capital.ro
Decizie pentru cei cu permis auto. Se plătește TAXĂ. Lege nouă în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Premierul ungar Viktor Orban efectuează prima vizită în Ucraina de la începutul războiului
MediaFlux
Mai mulți bani la RECALCULAREA PENSIEI cu aceste 3 adeverințe! Documentele trebuie DEPUSE URGENT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?