Angajări 2023. Sosirea valurilor de turişti le dă fiori reci patronilor de la malul mării. Şi asta pentru că nu au angajaţi. E nevoie de 20 de mii de oameni care să lucreze în hoteluri şi restaurante. Nici măcar muncitorii din Asia nu mai sunt o soluţie. Şi asta pentru că, peste noapte, îşi fac bagajele şi pleacă în Bucureşti sau chiar în străinătate în căutarea unei vieţi mai bune. Şi românii preferă leafa în euro.O stațiune de pe litoralul italian, frecventată de VIP-uri, face angajări, iar salariile sunt mai mari de 2.000 de euro! În plus, oferă și cazare. Deci, este bine să încerci să aplici pentru un loc de muncă într-o stațiune.
Un angajator oferă de la 2.000 de euro în sus și cazare într-un loc renumit pentru că este frecventat de VIP-uri. Adică în Porto Rotondo. Imaginează-ți cât de frumos ar fi să poți merge acolo la muncă, chiar dacă pentru o perioadă limitată de timp, scrie proiezionidiborsa.it.
Ei bine, Sant’Isidoro Pizza & Bolle este o pizzerie care vrea să deschiză un restaurant și în Porto Rotondo pentru sezonul estival. Angajatorul oferă salarii de 2.000 de euro și cazare dacă ai experiența pe care o caută, scrie stiridiaspora.ro
O româncă, dezamăgită de vacanța pe o insulă din Grecia: „Toți te fură cât pot de mult. Am crezut că am ajuns în epoca de piatră“. Potrivit anunțului, oferta este în perioada 27 iulie – 27 august, cu contract de muncă cu normă întreagă.
Salariul oferit este interesant: 2.000 €/2.800 € pe lună. Și, printre beneficii se numără: cazare, program flexibil și parcare gratuită. Experiența necesară este de 1 an ca pizzar.
Angajări 2023. Ministerul Muncii și Politicilor Sociale din Italia, împreună cu Anpal Servizi, au semnat ieri, 26 iunie 2023, un acord cu Consorțiul Elis pentru a integra pe piața muncii, prin politici active de orientare și formare, persoanele expuse riscului de sărăcie și marginalizare, dar și persoane care sunt asistate social. Printre aceștia, se numără și beneficiarii indemnizației de șomaj.
Angajări 2023. Sunt 10.000 de posturi vacante identificate în faza de pornire a proiectului de companiile care au aderat la acest proiect, în special în sectoarele telecomunicațiilor, energiei, construcțiilor și transformării digitale.
Primele cursuri de formare pentru cele mai căutate au început în aprilie anul trecut: instalatori de fibră optică, programatori software, manageri de șantier, instalatori și electricieni. Toate cursurile de orientare și formare sunt gratuite și au o durată care variază de la 5 la 20 de săptămâni, transmite vita.it.
În ultimii ani, cursurile organizate de Consorțiul Elis au înregistrat o rată de recrutare de 98% la finalul instruirii. Training-ul este conceput și livrat pe baza competențelor cerute de companii și a posturilor vacante în cadrul acestora.
Acordul a fost prezentat la Roma de ministrul Muncii, în prezența companiilor din Consorțiu, și creează un canal direct de colaborare între organismele publice și „Districtul Italiei”, proiectul de orientare, formare și start-up, care a început la începutul anului la iniţiativa a 45 de companii italiene, agenţii de ocupare a forţei de muncă şi alte entităţi, reunite în Consorţiul Elis sub preşedinţia rotativă a Autostrade per l’Italia.
District Italy este un proiect de orientare și formare profesională promovat de Consorțiul Elis sub președinția rotativă a Autostrade per l’Italia, care își propune să-i ghideze pe tineri în alegerile lor de studiu și de muncă, să-i formeze și să-i plaseze în companii.
Se schimbă codul rutier în Italia. Amenzi mai mari și reținerea permisului de conducere pentru cei care încalcă noile reguli
În centrul proiectului se află „Școala de meserii” care oferă cursuri post-liceale, care se desfășoară în acord cu companii și în colaborare cu o rețea de școli din toată țara. Alături de Școlile de Meserii, care vizează formarea și intrarea în lumea muncii, Districtul Italia oferă activități de orientare nu doar pentru studenți, ci și pentru profesori și părinți.
Angajări 2023. E nevoie de 20 de mii de oameni care să lucreze în hoteluri şi restaurante pe litoral. Nici măcar muncitorii din Asia nu mai sunt o soluţie. Şi asta pentru că, peste noapte, îşi fac bagajele şi pleacă în Bucureşti sau chiar în străinătate în căutarea unei vieţi mai bune.
Sezonul la mare a început cu doar jumătate dintre angajaţi. Restul locurilor de muncă sunt neocupate.
În România, încă suntem victimele prejudecăţilor: părinţii încă văd şcoala de meserii ca pe o ultimă redută pentru copiii lor. Învăţământul dual câştigă teren de la an la an, dar nu a ajuns încă în punctul în care poate acoperi nevoia de forţă de muncă din sezon.
Lahme Bolat, manager hotel: Nu găsim mai ales calificaţi, asta este o foarte mare problemă. Pe HoReCa este mai greu. Nu mai sunt şcolile profesionale care erau cândva.
Răzvan Chitan – administrator plajă: Au două mese pe zi, hidratare la discreţie şi plus salariul. Un puşti de 18 ani să câştige între 3500 şi 4500 de lei pe lună, depinde doar de el, plus tips ul pe care şi-l face, eu cred că e un salariu foarte atractiv. Nu e mare filosofie să închiriezi un şezlong sau să pui o bere la draf într-un pahar.Paul Marin – patron terasă:
Nu doar oamenii buni trebuie plătiţi bine, ci şi începătorii. Că trebuie să le dai avânt, ”Mamă, am câştigat şi am câştigat bine, chiar dacă munca a fost cum a fost.”
Patronii înceracă toate metodele pentru a atrage muncitori: prin anunţuri, la agenţiile statului sau la firme de recrutare private.
Adelina Vlad: Sunt foarte multe oferte de locuri de muncă pentru personalul care deţine calificare în domeniul turismului. Agenţii economici sunt interesaţi de personal calificat în număr foarte mare.
Categoria de români care va primi vouchere de până la 3.000 de lei din partea statului pentru plata facturilor la energie. Până când pot fi depuse dosarele
Antreprenorii de la malul mării se lovesc anual de această problemă. Specialiştii în resurse umane vin însă şi cu soluţii.
Alina Epure, specialist HR: Piaţa muncii în HoReCa este una extrem de volatilă. Ce fac străinii pentru a-şi fideliza angajaţii şi pentru a-şi asigura forţa de munca în sezon este să ofere pachete salariale care să acopere tot anul, nu doar perioadele de vârf.
O mie de locuri de muncă sunt scoase la concurs de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa. În realitate e nevoie de încă 20 de mii de angajaţi pe întreg litoralul.