Angajări 2023. Strategia genială a românilor să-şi crescă salariile. Cum a ajuns un angajat „de la 1.800 de lei pe lună, la 11.000”

Este un început de criză economică, dar este şi deficit de forţă de muncă, iar unele domenii se luptă efectiv pentru fiecare angajat, astfel că oportunităţile se pot specula de către oportunişti
Filip Stan
25 oct. 2023, 07:33
Angajări 2023. Strategia genială a românilor să-şi crescă salariile. Cum a ajuns un angajat

Angajări 2023. Specialiştii IT sunt căutaţi atât la stat, cât şi la privat, iar salariile sunt mereu în fruntea oricărui top, chiar dacă actualul Guvern vrea să mai taie din privilegii.

Unii dintre cei care se gândesc să ceară mai mulți bani nu au abilități de negociere, iar altora le este teamă. Este tema de discuție lansată de un român care lucrează de puțin timp la noul loc de muncă și vrea să afle când ar fi rezonabil să aducă în discuție un câștig mai generos. Există însă suficienţi angajaşţi care ştiu „să se vândă”.

„După câtă vechime la locul de muncă ați primit prima mărire de salariu?”
„După câtă vechime la locul de muncă ați primit prima mărire de salariu și cât a fost mărirea?

Eu, după două luni de lucrat într-un fast-food am primit mărire de 200 lei. Anul ăsta.

Întreb ca să știu după câte luni să dau cu pumnul în masă la locul de muncă, a scris acesta pe Reddit.

„Adevăratele salturi salariale se fac schimbând compania”

Angajări masive la Kaufland. Salarii de peste 4000 de lei, bonuri de masă, primă de Sărbători şi bonusuri operative

Cei mai mulți dintre cei care au răspuns au subliniat că au ajuns să câștige considerabil mai mult abia când au schimbat angajatorul.

„Între 5 și 10% în fiecare an, 40% când am vrut să plec, la contraofertă. Deci eram underpaid. Edit: După un an.”

„Adevăratele salturi salariale se fac schimbând compania o dată la maxim 3 ani, măririle în cadrul aceleiași companii sunt fix pix.”

„La primul job, am primit mărire de 60% când aveam altă oferta în mână. Am schimbat ulterior compania și asta a adus o creștere 25%. În cele din urmă a venit promovarea în cadrul acelei companii (actuală, de altfel) cu o creștere de 25%.”

„În ultimii 10 ani am primit în fiecare an – mai puțin în anii în care am schimbat jobul de la o companie la altă. În general între 5% și 12%.”

Singură mărire e atunci când îți schimbi jobul. Singură excepție e dacă eșți promovat până decizi să pleci. Mi s a întâmplat 1 dată în 12 ani / 4 joburi să fiu promovat după o perioadă de 2 ani la acea companie.

Am fost la 5 angajatori diferiți în IT și am primit așa, de regulă în fiecare an:

  • nesemnificativ
    ajustare după indexul inflației
    până în 10%

După am învățat să îmi fac eu singur mărire și să schimb angajatorii la 18-24-36 luni. N-am primit măriri generoase la aceeași firmă. Obiceiul meu a fost că după fiecare an să cer mărire. Dacă era prea mică sau nu era, căutăm imediat să plec. Până acum, mi-a mers. Alții renegociază periodic salariul. „Mai sunt companii cu departamente unde șeful/ șefa face call 1:1 cu toți din subordine, în apropiere de finalul anului, ca să întrebe practic pe scurt ”Cât să-ți măresc că să nu pleci anul viitor”, și tot așa an de an.”

Frecvent, un salariu mai mare aduce un stres pe măsură, a atras atenția cineva. „După 2 ani, de la 3000 de lei la 5000 și acum am 10000 după 5 ani, dar crește stresul proporțional!”

„La actualul job am primit două măriri consecutive 10% și 20%, dar este o schimbare totală de domeniu și am acceptat un salariu inițial cam la 60% din ce aveam.”

„Destul de rar să crești într-o singură companie”
Sunt însă și excepții, după cum a scris cineva care câștigă considerabil mai mult, deși nu a schimbat firma. „În 6 ani am ajuns de la 1,800 ron/ lună la 11,000 ron/ lună. Ultima mărire a fost acum vreo 3 luni pentru toți și acum 2 luni am avansat pe un post. În aceeași companie. Se poate, deci, dar destul de rar să crești într-o singură companie.”

„După perioada de probă am primit 4 % mărire, iar după alte 6 luni am primit o mărire de 16% (asta pentru că am prins evaluarea de sfârșit de an și m-am „calificat” pentru mărirea anuală).”

„Aveam contractual o mărire de 40% după primele 6 luni”
În unele domenii se negociază de la bun început creșterile salariale periodice.

„Cred că prima mărire (cam 10% din ce îmi amintesc) am primit-o după 1 an la primul job. Au zis de la interviu că o să am „evaluări anuale” așa că și-au respectat angajamentul. Am primit astfel de măriri toți 3 anii cât am stat la primul job după care am schimbat job-ul pt o mărire de 40%.”

„Când m-am angajat aveam contractual o mărire de 40% după primele 6 luni. Am primit-o în 3.

După am avut încă un 20% după în an și 40% în anul 2. Deci 3 măriri în 2 ani.”

14%, după 1 an, plus bonus de performanță. IT.

„25% anul asta, tot simt că prea puțin uitându-mă la prețuri.

„De cele mai multe ori veți aștepta mult și bine”
Altcineva atrage atenția că de obicei creșterea salariului este meritul angajatului care deschide această discuție.

„La primul job, primul salariu a fost de 400 de lei net (era sfârșitul anului 2005). Undeva prin aprilie 2006, după ce dovedisem ce aveam de dovedit, salariul s-a dublat, ajungând la 800 de lei net. Mediul de lucru era cam toxic, așa că la sfârșit de 2006 am plecat în altă parte cu potențial mai mare, dar cu salariu mai mic pentru început (500 de lei net). Și aici, în decurs de 6 luni salariul s-a dublat la 1000, ajungând până în 2009 la 3500 de lei net. În 2013 aveam 5500 de lei, dar am schimbat locul de muncă pentru a treia și ultima oară (căci simțeam că mă plafonasem). La noul job am început cu 7500 de lei net, cu două măriri imediate, negociate de la început, pentru evaluările de 3 și 6 luni (8500 lei și 10000 lei). Au trecut 10 ani de atunci, dar am rămas la aceeași companie.

De menționat ar fi faptul că toate aceste măriri au fost cerute de mine, așa că dacă va știți capabili și aveți certitudinea că muncă voastră e valoroasă, nu așteptați să va ‘roage’ compania să va dea mai mulți bani, căci de cele mai multe ori veți aștepta mult și bine (ba mai mult, va veți frustra, ceea ce va cauza o scădere în timp a productivității și a pasiunii pentru respectiva muncă)”.

 

Angajări 2023.Bestjobs: Modificările fiscale își spun cuvântul, angajații din IT vor să-și schimbe jobul pentru un salariu mai bun care să compenseze scăderea

Pe de altă parte, pe fondul ultimelor discuții despre noile măsuri fiscale, angajații din domeniul IT iau în calcul metode prin care să atenueze impactul financiar al acestora, potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare online bestjobs. Astfel, mai mult de o treime dintre ei se bazează pe faptul că angajatorul va compensa scăderea salariului rezultată din impozitare, 21% plănuiesc să își deschidă SRL, în timp ce alți 19% se gândesc să colaboreze cu angajatorul prin PFA, iar ceilalți își asumă efectele acestor schimbări fiscale.

Pentru candidații din IT, activând într-un domeniu care a crescut foarte mult în România ultimilor ani, salariul este foarte important, așa cum reiese din sondajul bestjobs. Tocmai de aceea, peste 40% dintre angajați și-ar schimba actualul job pentru un salariu mai mare, care să acopere noile taxe, 35% pentru proiecte provocatoare, în timp ce 21% vizează pachete de beneficii mai generoase. Alți 4% își doresc doar o schimbare de mediu.

Se fac angajări la un Târg de Crăciun, pentru un salariu de 3.000 – 4.000 de euro. Se caută ospătari, barmani și bucătari
În România, la finalul anului 2022, cei care figurau ca salariați în domeniul informațiilor și comunicațiilor reprezentau 3,4% din totalul populației active în câmpul muncii, potrivit datelor INS. Pe lângă aceștia, mai sunt și alții care colaborează cu companii din IT în sistem de PFA sau microîntreprindere. Mulți dintre aceștia ar urma să fie afectați de măsurile fiscale care sunt în dezbatere, după o perioadă foarte lungă în care au beneficiat de numeroase facilități.

Pe bestjobs, sectorul IT atrage lunar, în medie, peste 100.000 de aplicări, în timp ce mulți alții sunt contactați direct de către angajatori. 3 din 4 au în plan să-și schimbe jobul pentru anul viitor, așa cum reiese din răspunsurile la sondajul bestjobs.

Posibilitatea de a lucra doar de acasă este foarte importantă pentru aproape 60% dintre respondenți, alături de flexibilitatea programului de lucru. Peste jumătate preferă să lucreze după propriul program, cu focus pe finalizarea taskurilor și nu pe numărul de ore lucrate. Doar un sfert au declarat că se împacă mai bine cu un program fix, în timp ce 17% au spus că preferă să lucreze câteva ore dimineața și câteva seara.

În topul beneficiilor preferate de această categorie de angajați, se numără acțiuni la companie acolo unde există posibilitatea (44%), asigurare de sănătate privată (31%), abonament la clinici medicale private (28%), contribuții la pensii private (12%), asigurarea de viață privată (11%), al 13-lea salariu (10%) și acordarea de prime și bonusuri de performanță (7%).

Întrebați care sunt cele mai realiste stereotipuri despre ei, IT-iștii respondenți recunosc că adesea preferă ținutele formate din hanorac sau tricou cu blugi și sneakers, au hobby-uri care le accentuează latura de „tocilari”, rezolvă orice cu un restart sau că sunt sunați de către rudele mai în vârstă pentru a le oferi asistență în aflarea parolelor. Totodată, mulți dintre ei au mărturisit că sunt fideli unui singur limbaj de programare, deși cunosc mai multe.

Sondajul a fost realizat în perioada septembrie-octombrie 2023, pe un eșantion de 550 angajați în domeniul IT.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Obiceiul la care e bine să renunți dacă ai peste 50 de ani. Efectul se poate vedea și într-o lună de zile
Capital.ro
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Anunțul momentului cu privire la pensiile românilor! Vin primele documente
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Mirosul stresului influențează comportamentul câinilor, arată un studiu
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!