Un frizer câştigă între 600 şi 1.000 de euro net pe lună. Ana Vişian, marketing manager, bestjobs: „Frizerul joacă un rol important în industria frumuseţii şi îngrijirii. Munca lui depăşeşte activităţile de tuns şi coafat, implică o serie de abilităţi şi responsabilităţi care contribuie la aspectul fizic, la respectul de sine şi la starea de bine generală a clienţilor”.
Ana Vişian, marketing manager, bestjobs: „Meseria de frizer este specifică frizeriilor şi barbershop-urilor unde accentul este pus pe activităţi de tuns, bărbierit, aranjat, iar pentru asta ai nevoie de expertiză tehnică, abilităţile de comunicare şi cunoştinţe despre tendinţe din industria de frumuseţe şi îngrijire“.
„Frizerul joacă un rol important în industria frumuseţii şi îngrijirii. Munca lui depăşeşte activităţile de tuns şi coafat, implică o serie de abilităţi şi responsabilităţi care contribuie la aspectul fizic, la respectul de sine şi la starea de bine generală a clienţilor. Meseria de frizer este specifică frizeriilor şi barbershop-urilor unde accentul este pus pe activităţi de tuns, bărbierit, aranjat, iar pentru asta ai nevoie de expertiză tehnică, abilităţile de comunicare şi cunoştinţe despre tendinţe din industria de frumuseţe şi îngrijire. Este o meserie care presupune multă flexibilitate, dar şi multă muncă. Oferta salarială începe de la 600 de euro şi depăşeşte cu uşurinţă 1.000 euro lunar în cazul unui frizer cu experienţă şi o bază de clienţi formată”, afirmă Ana Vişian, marketing manager, bestjobs.
Printre cel mai des întâlnite beneficii extrasalariale şi bonusuri specifice oferite pentru acest tip de loc de muncă sunt: program flexibil, bonusuri de performanţă, cursuri de perfecţionare şi team-building. În prezent, 72 de posturi vacante pentru poziţia de frizer sunt disponibile pe platforma bestjobs dintr-un total de 35.000 de anunţuri de angajare active. Cele mai multe anunţuri de angajare pentru această poziţie sunt în Bucureşti, Ilfov şi Cluj-Napoca.
Salariul rămâne criteriul central în selecția jobului, iar într-o piață a muncii tensionată, nu este ușor să atragi talente, mai ales în domeniile cele mai dinamice. Astfel, BestJobs extinde sprijinul acordat atât candidaților, oferindu-le informații salariale relevante, ei putând să facă o analiză completă pentru a-și determina valoarea în piață, dar și angajatorilor prin noul serviciu de tip agenție – HIRE
Un angajat cu normă întreagă din Germania câştigă în medie 4.105 euro pe lună. Acesta este salariul mediu brut determinat de Oficiul Federal de Statistică (StBA) pentru anul 2022. Cu o diplomă de licenţă, salariul mediu creşte la 4.551 de euro, scrie Rador, citând ziarulromanesc.de. Cu o diplomă de master, chiar şi 6.188 de euro pe lună
Dar cât câştigă frizerii? 1.778 de euro brut pe lună. Salariul este cu mult sub media naţională. O asistentă de geriatrie câştigă 3.559 de euro – de două ori mai mult, scrie hna.de.
O privire în fruntea clasamentului salarial arată, apoi, că diferenţele salariale dintre meseria de frizer/coafor şi alte profesii sunt izbitor de mari. Piloţii câştigă de aproape cinci ori mai mult decât un frizer pe lună. Aici se presupune o medie de 8.739 de euro. Excepţii: în calitate de coafor, dacă ai şi vedete printre clienţi, atunci, desigur, ar putea exista un bacşiş uriaş.
Indiferent de venitul lunar, profesia de frizer rămâne populară. Institutul Federal de Formare Profesională, care enumeră 321 de ocupaţii, în funcţie de numărul de contracte de formare încheiate în 2022, o indică pe locul 22. Anul trecut, 6.675 de persoane au decis să facă acest training. Proporţia bărbaţilor a fost de 30,8%, iar cea a femeilor de 69,1%
Comparativ cu 2021, cu aproximativ şapte procente mai puţini stagiari au decis să devină frizeri.