Angajări 2024. Generaţia Z ar veni 3 zile pe săptămână la birou pentru „relaţiile cu colegii”

Potrivit Genesis Property, aproape 70% dintre tinerii Gen Z au nevoie să lucreze cel puțin 3 zile pe săptămână de la birou pentru a fi productivi și a colabora eficient cu echipa
Filip Stan
18 ian. 2024, 11:38
Angajări 2024. Generaţia Z ar veni 3 zile pe săptămână  la birou pentru

Generaţia Z  acceptă munca la birou, dar în anumite condiţii. În ciuda schimbărilor aduse de lucrul de la distanță și de modelul hibrid în ultimii ani, biroul rămâne locul preferat de majoritatea tinerilor pentru a-și desfășura activitățile în prezent. Aici pot lucra într-un mod eficient, colaborativ și creativ, având astfel oportunități excelente de dezvoltare profesională și de avansare în carieră. Astfel, pentru a-și atinge maximul de productivitate, aproape 70% dintre angajații din Generația Z spun că au nevoie de cel puțin 3 zile pe săptămână la birou, iar 62% lucrează deja full time de la birou, potrivit unui sondaj inițiat de Genesis Property, din 1.208 de respondenți reprezentând mai multe generații, la nivel național.

Biroul este mai important pentru Gen Z decât pentru Mileniali, care simt nevoia să lucreze din birou cel puțin 3 zile pe săptămână în proporție de 56%, în timp ce în cazul Generation X procentul ajunge la 73%. În prezent, 51% dintre Mileniali și 65% dintre angajații din Generația X lucrează în fiecare zi a săptămânii la birou.

Generaţia Z intră cu tupeu pe piaţa muncii. Vor pe loc între 1.000 şi 3.000 de euro, deşi sunt slab pregătiţi
„Stilul de lucru și de viață din ultimii ani a evidențiat, de fapt, cât de importantă este activitatea la birou, mai ales pentru cei din Gen Z, aflați la începutul vieții profesionale. Pentru ei, experiențele la birou, colaborarea cu echipa și socializarea sunt importante pentru dezvoltarea și evoluția în carieră, contribuind în același timp la un echilibru sănătos între viața la job și timpul liber. Tocmai din acest motiv, cei mai mulți își doresc să petreacă tot mai mult timp la birou, iar crearea unui spațiu care anticipează viitorul muncii, prin spații ultra-moderne și versatile, dar și comunități și experiențe relevante este deja obligatorie”, a spus Marcela Stancu, People Experience Director, Genesis Property.

Angajări 2024. Lanţul de supermarketuri care a majorat salariul minim la 5. 000 de euro de la 1 ianuarie
Peste jumătate dintre angajații români care au răspuns la sondajul Genesis Property lucrează deja integral de la birou, 40% subliniind că acest mod de lucru are un impact pozitiv asupra echilibrului dintre viața personală și cea profesională, dar și asupra relației cu colegii. Principalele motive pentru care angajații vor să lucreze cât mai mult la birou este timpul petrecut cu echipa (57%), urmat de întâlnirile în persoană cu clienții (28%) și obținerea de vizibilitate pentru a spori șansele de promovare (16%).

 

În plus, aproximativ 27% din angajații din toate generațiile spun că un mediu ideal de lucru la birou trebuie să fie ospitalier și să ofere multe facilități, 21% vor spații de lucru creative, care să le ofere totodată și acces la cele mai noi tehnologii, iar circa 14% dintre respondenți vor zone de lucru de tip rezidențial, cu o atmosferă informală, care să-i facă să se simtă ca acasă.

 

Genesis Property anticipează viitorul muncii și a creat, astfel, YUNITY Park, prima implementare a conceptului imobiliar inovator YUNITY, care oferă un spectru larg de spații, facilități și experiențe pentru angajați. În prezent, pe lângă spațiile de birouri ultramoderne, cu standarde înalte de sustenabilitate, campusul YUNITY Park se remarcă prin spațiul public special construit, care oferă o pădure urbană de 1.000 de metri pătrați, un amfiteatru în aer liber cu o capacitate de 1.500 de persoane, 2.000 de metri de alei pietonale și promenadă etajată, oglinzi de apă în trepte și spații creative pentru relaxare, întâlniri și evenimente. Faza II a proiectului a fost finalizată anul trecut, cu o investiție de 20 de milioane de euro, iar YUNITY Park va intra anul acesta în ultima etapă de dezvoltare, cu accent pe experiențele oamenilor.

 

Sondajul Genesis Property a analizat care este părerea românilor despre revenirea la birou a fost desfășurat în noiembrie-decembrie 2023, la nivel național, prin platforma iVox, pe un eșantion total de 1.208 utilizatori de internet din România. Circa 49% dintre participanți sunt de sex feminin, iar peste 47% au un venit net mai mare de 4.000 de lei.

Tinerii din Generaţia Z visează la salarii mari şi un program scurt de lucru: „Cam 3.000 euro pe lună ar fi un salariu decent în România”

Generația Z este greu de mulțumit. Tinerii nu îşi doresc să stea ore în şir la birou dar vor salarii mari.

Citește și Avalanşă de locuri de muncă în România. Numărul joburilor disponibile s-a dublat faţă de 2021. Ce salarii se oferă

Cei până în 30 de ani nu vor să lucreze într-un loc prost plătit şi nici nu vor să-şi sacrifice viaţa personală pentru job. Această tendință este în creştere potrivit observațiilor realizate platformele de recrutare.

Tinerii nu mai vor să muncească de la birou şi nici să stea peste program. Dar vor însă salarii mari de la început. În plus, îşi doresc „experiențe”, și nu îi mai atrage ideea de a-și clădi o carieră.

Mihai Bogdan în vârstă de 24 de ani, lucrează în domeniul ingineriei de trei ani. Programul solicitant de la birou nu îl încântă, aşa că a negociat să poată munci de acasă. El își doreşte un salariu mult mai mare, la care unii au ajuns după ani buni de experienţă.

”Nu vreau să pierd timpul şi să stau peste program, ci să lucrez chiar şi dacă termin în 6 ore în loc de 8 ore, dar mi-am rezolvat sarcinile, din punctul meu de vedere este un lucru câştigat. Pentru un trai normal ar trebui pentru România în jur de 3.000 de euro. Pentru a putea face şi ce imi place, dar să fie un echilibru”, a declarat Mihai Bogdan, salariat.

Din ce în ce mai mulți tineri din Generaţia Z vor echilibru între viaţa personală şi cea profesională. Aceștia nu au o problemă în a-şi schimba jobul rapid, dacă ceva nu le convine.

”De când cu apariţia Internetului, sunt atât de multe oportunităţi, ocazii de a face mici job uri şi a câștiga cate ceva chiar cand ai nevoie. Cariera asta pe termen lung este oarecum de domeniul trecutului”, a spus George Butunoiu, expert HR

Cererea prea mare de pe piața muncii şi doritorii din ce în ce mai puţini fac ca avantajul în negociere să fie la cei care vin să se angajeze.

”Tinerii, proaspăt absolvenţi sau sub 30 de ani, avand exemple in jurul lor de castiguri rapide şi fără să li se explice cum ajung la câştigul respectiv, ei isi doresc un salariu mai mare fără să aibă experiență. Pentru ei, experiența nu este relevantă, ci câştigul. O parte dintre ei pun întrebarea de la telefon care este salariul cu următoarea frază: Aș vrea să știu de la inceput să nu pierdem timpul niciunuia”, a declarat Alina Iancu, angajata unei platforme de recrutare online.

Tot mai mulți tineri amână momentul angajării, asteptând job-ul perfect, însă această așteptare îi trimite direct la psiholog.

”Am întâlnit tineri care au refuzat anumite joburi pentru că li s-a părut sub nivelul lor de pregătire sau sub demnitatea lor. Rămân inactivi, rămân acasă” a declarat psihologul Keren Rosner.

În România, un salariat aflat la început de drum poate câştiga până la 4000 de lei, în funcţie de domeniu. Cele mai bine plătite job-uri sunt în IT, urmate de telecomunicaţii. Cel mai mic salariu este în HoReCa, acolo unde suma nu sare de 2.200 de lei.

 

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce ambalaje poți returna, de fapt, la aparatele SGR. Puțini români știau lucrul acesta. Se aplică în magazinele din toată țara
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Mandatul de arestare emis de CPI pentru Netanyahu provoacă reacții diverse în Europa
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni