Lanțul de supermarketuri Aldi a anunțat că angajații sucursalei sale din Elveția vor avea un salariu minim de 4.700 de franci elvețieni timp de treisprezece luni, începând cu ianuarie 2024, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 2,4% față de situația actuală. Ajustând cursul de schimb, vorbim de aproape 5.000 de euro pe lună ca salariu minim. În plus, în pachetul salarial va fi inclusă o primă la sfârșitul anului și un voucher de cumpărături în cadrul lanțului, în timp ce cei care lucrează cu contract de ucenic vor primi un abonament telefonic gratuit la Aldi Suisse Mobile, scrie stiridiaspora.ro.
Compania a făcut cunoscut faptul că această măsură se datorează creșterii puternice a costului vieții în Elveția. Jérôme Meyer, directorul general al Aldi în Elveția, a mai spus că este vorba de o mulțumire pentru angajamentul „excepțional” al angajaților și pentru a se asigura că aceștia „nu au probleme financiare în vremuri dificile”. Aldi Suisse are aproximativ 3.900 de angajați într-un total de 242 de magazine din țară.
Alte două lanțuri concurente vor crește salariile
În Elveția, ca și în Italia, nu există un salariu minim legal valabil pe întreg teritoriul Confederației. Cu toate acestea, există zone care îl prevăd: este la latitudinea fiecărui canton și municipalitate să decidă în această privință. Sau, ca în cazul de față, de către companii. Chiar și Coop și Migros, două lanțuri care concurează cu Aldi, au decis să crească nivelul salariului minim pentru cei care lucrează în locațiile lor din Elveția.
În ceea ce privește restul țării, cantoanele Neuchâtel, Geneva și Jura prevăd toate un salariu minim, la fel ca și cantonul Ticino, unde lucrează zeci de mii de transfrontalieri italieni: aici salariul minim este de aproximativ 20 de franci elvețieni pe oră. Unele municipalități, precum Basel și Zurich, au, de asemenea, un salariu minim fix. Acesta este un instrument pentru a face față costului vieții și pentru a limita cazurile de muncă precară.
În ciuda faptului că este răspândit în unele zone ale țării, salariul minim a fost respins în trecut, atunci când s-a vorbit despre introducerea lui în toată Elveția. În 2019 fusese adoptată o lege care prevedea stabilirea pragului la 20,25 CHF pe oră. Dar, de fapt, acesta este astăzi opțional și, de fapt, mulți – mai ales în cantoanele de frontieră – nu îl aplică. În cazul navetiștilor transfrontalieri, motivul este uneori acela că sunt persoane care sunt dispuse să se „mulțumească” cu un salariu sub acest prag, având în vedere diferența de cost al vieții între cele două țări: astfel, angajatorii au de câștigat plătind mai puțin decât ar fi trebuit cu un angajat rezident în Elveția.
Salarii la Lidl 2023. Un tânăr interesat să se angajeze la Lidl, după ce a găsit un anunț de angajare postat de companie, a început să se informeze în legătură cu salariile de la alte supermarketuri din țară.
„Venit mediu brut lunar de 5700 RON raportat la norma de lucru mentionata in anunt (include salariu brut, tichete de masa, prime, bonusuri si sporuri”, se arăta în anunțul Lidl, de la care a început o adevărată dezbatere online.
Salarii la Lidl 2023. Mai mulți actuali și foști angajați Lidl au confirmat că acela e salariul mediu.
„Da, ofera. Sunt angajat LIDL de o saptamana, am pe contract 2900 LEI + 800 LEI bonuri de masa, dar crede-ma ca urmeaza sa-mi dau demisia saptamana viitoare. Nivelul de lucru e foarte mare, de abia ai timp de ‘pauza’, 8 ore nu faci niciodata, sunt mereu 9 ore de munca, iar stresul asta nu merita nici suma aia 5700 BRUTA transformata printr-un miracol in suma NETA. Multumeste-te mai bine cu mai putin ca e mai bine”, a spus un internaut.
„Pentru banii aia si nu numai, poti ajunge si la 3.800-4.000, depinde de luna, dar trebuie sa fii in toate partile, ba pe casa, ba la pus marfa, totul acolo este intr-un ritm continuu, abia poti sa respiri. Intr-adevar nu este un salariu mic dar ai de indurat multe lucruri”, a adaugat un alt angajat Lidl.
„La Lidl Teius Bucuresti au incercat sa ma convinga sa lucrez pe 2100 in mana. Au inceput sa imi zica cum ca el vrea sa fiu mereu available si cand sunt acasa si de acord indiferent cand o sa fie nevoie sa ma trimita la alte magazine sa lucrez pentru aia cuz staff. Cand i-am intrebat de salariul de pe afisul ce il aveau in fata magazinului au zis ca ala e doar de reclama”, a sustinut un alt angajat Lidl.
„Cand m-am angajat la Lidl, in prima luna am luat 1.550. Apoi salariul a crescut (pentru toata firma). Individual, creste anual, in luna aniversara, primind un bonus de 1.200 de lei. Acum, pe ultima treapta, dupa 3 ani, salariul de baza este 2.850, care adunati cu weekenduri si ture de noapte (ocazionale, o data pe luna) ajungi intre 3.200 si 3.500. Orele suplimentare nu se platesc decat in conditii deosebite, in rest primesti zile libere de ei. Un incepator primeste 2.600 salariul de baza. Se anunta o crestere luna viitoare. Vedem ce o mai fi. Prima de Paste/Craciun 800 de lei, al 13-lea salariu, diverse bonusuri si cadouri”, evidentiat un alt salariat Lidl.
Kaufland
La Kaufland, însă, salariile sunt ceva mai mici. „Salariul la Kaufland in primul an de lucru este 3.700 lei brut”.
Ce salarii sunt la Mega Image
„Eu sunt sef de magazin la Mega, dar au gasit jigodiile o chichita… Sunt ‘Store Manager Trainee’… Dupa 7 ani de rupt oase si hartogaraie si tot ce va mai puteti imagina… ‘Trainee’… 6.350 brut…. Joaca-o pe asta!!! M-as duce la Lidl pentru salariul ala mediu.. Dar mna.. Unde sunt eu, te angajezi al naibii de greu la el.. Zici ca e Omerta frate acolo…”, a subliniat un angajat Mega Image.