Angajări 2024. „2024 pare că va continua tendinţa de a migra mai degrabă în direcţia reîntoarcerii la birou sau cel puţin a trecerii din zona de remote în cea hibrid. Deja în prima lună a anului vedem o creştere a numărului de joburi care cer prezenţa la birou şi o scădere a celor care permit angajaţilor să lucreze de acasă”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.
Din cele peste 1.200 de locuri de muncă remote deschise în luna ianuarie, jumătate au fost postate de angajatorii din sectorul call-center / BPO.
Un sfert aparţin companiilor de asigurări, iar restul, în ordine descrescătoare, celor din IT / telecom, servicii, educaţie / training, financiar / bancar şi advertising / marketing PR. „La începutul anului trecut am avut mai multe joburi remote, dar şi o ierarhie diferită a domeniilor care erau deschise la acest stil de lucru.
Concedieri masive la una dintre cele mai importante televiziuni, se dau afară 1.000 de angajaţi
Pe primul loc în top se aflau asigurările, urmate de IT / telecom, advertising, retail, media / internet şi abia apoi call center / BPO”, enumeră Bogdan Badea.
Aproximativ trei sferturi dintre posturi se adresează candidaţilor entry-level, în timp ce procentul de joburi remote care vizează candidaţi cu un nivel ridicat de senioritate sau manageri rămâne marginal.
„De altfel, candidaţii entry-level sunt şi cei care aplică cel mai mult pentru poziţiile care le permit să lucreze de acasă. Unii dintre ei fac acest lucru pentru a putea să îşi ia şi un al doilea job. Pe de altă parte, atunci când vine vorba despre manageri, angajatorii cer prezenţă la birou măcar două sau trei zile pe săptămână”, explică Bogdan Badea.
În ceea ce priveşte aplicările, cifrele arată o tendinţă invers proporţională: în timp ce angajatorii scot în piaţă preponderent poziţii care cer prezenţa la birou, candidaţii sunt din ce în ce mai interesaţi de opţiunea de a lucra de acasă.
Astfel, dacă 4,1% din numărul total de joburi sunt remote, procentul aplicărilor pentru acestea creşte la 14% din totalul de aplicări. Din cele 1 milion de aplicări înregistrate în luna ianuarie, aproape 140.000 au mers către acest tip de locuri de muncă. Cei mai mulţi au aplicat pentru joburile scoase în piaţă de angajatorii din call center / BPO, IT / telecom, retail, servicii şi advertising / marketing / PR.
Dacă dorești să lucrezi de acasă — sau de oriunde în lume – ia în considerare o carieră în contabilitate, tehnologie sau design grafic.
Chiar și în contextul în care mai multe companii renunță la flexibilitate, angajatorii din aceste domenii își intensifică angajamentul față de un model de loc de muncă fără prezența obligatorie la birou sau cerințe de locație pentru angajați, conform unui nou studiu realizat de FlexJobs.
Companiile din sectoarele de marketing, educație și gaming angajează, de asemenea, pentru mai multe roluri remote și flexibile, spune Toni Frana, expertul principal în carieră de la FlexJobs, în cadrul unui interviu pentru CNBC Make It.
Ce salariu câștigă o femeie de serviciu de la Lidl România. Care sunt condițiile de angajare la retailerul german
FlexJobs a identificat topul companiilor care angajează personal de oriunde în 2024 prin analizarea bazei sale de date și identificarea companiilor care au avut cel mai mare volum de postări de joburi remote și flexibile din punct de vedere al locației între ianuarie și decembrie 2023.
10 companii cu un volum ridicat de postări de joburi de lucru de oriunde
Angajații lucrează 100% de la distanță, fără a fi legați de o anumită locație sau fus orar.
Toate companiile incluse în clasamentul FlexJobs oferă joburi remote full-time sau part-time fără restricții de locație și fără necesitatea petrecerii de timp la birou.
Iată 10 companii cu un volum ridicat de postări de joburi de lucru de oriunde
.FluentU
.Static Media
.Kraken
.Chainlink Labs
.Veeva
.Invisible Technologies
.Wikimedia Foundation
.Finixio
.Oyster HR
.Canonical
Schimbarea cea mai semnificativă în peisajul muncii de la distanță în ultimul an a fost creșterea ușoară a companiilor care recrutează activ pentru poziții de lucru de oriunde, afirmă Frana.
Șaisprezece companii noi sunt incluse în listarea FlexJobs pentru acest an, în timp ce alte angajatoare menționate în raport, cum ar fi Chainlink Labs și Wikimedia Foundation, au recrutat în mod constant pentru joburi remote și flexibile în ultimii ani — și se află printre cele mai bune opțiuni pentru oportunități de lucru de oriunde în 2024, adaugă Frana.
Ce salarii se oferă pentru munca remote
Multe dintre joburile de lucru de oriunde oferă salarii semnificative, mult peste 100.000 de dolari. De exemplu, un anunț de job pentru un director de inginerie la Wikimedia Foundation menționează o plajă salarială între 167.046 și 260.066 de dolari.
Un anunț pentru un senior product manager la Invisible Technologies include un salariu de bază de 170.000 de dolari.
Dacă sperați să obțineți un job „de lucru de oriunde”, Frana recomandă utilizarea cuvintelor cheie precum „independent de fus orar”, „echipă distribuită” și „nomad digital” în căutările dvs., deoarece aceste expresii sunt adesea folosite în descrierile de joburi pentru a distinge rolurile de lucru de oriunde de cele remote care au restricții de locație.
Ea sugerează, de asemenea, conectarea cu angajații actuali ai companiilor la care aplicați înainte de a aplica pentru a construi relații și a cere fie o recomandare, fie informații de contact ale managerului de recrutare, astfel încât să puteți face un follow-up la cererea dvs. printr-o notă personală.
De la începutul pandemiei, „am observat o creștere semnificativă a persoanelor care caută joburi de lucru de oriunde pe FlexJobs, și asta nu s-a diminuat deloc”, adaugă Frana.
„Un aspect cheie pentru a ieși în evidență și a obține astfel de roluri este să creezi acea conexiune personală.”
STUDIU Şase din zece angajaţi se tem că îşi vor pierde joburile în faţa Inteligenţei Artificiale Generative / Trei sferturi dintre organizaţii nu dispun de strategii care să conducă la rezultate şi experienţe pozitive pentru angajaţi
Cea mai mare parte a angajaţilor din companiile globale (95%) consideră Inteligenţa Artificială Generativă utilă, însă şase din zece persoane (60%) se tem de o posibilă pierdere a locului de muncă în faţa acestei tehnologii, reiese din rezultatele unui studiu publicat marţi.
Potrivit cercetării realizată de Accenture, două treimi dintre directori susţin că nu dispun de expertiza necesară pentru a valorifica pe deplin puterea transformatoare a inteligenţei artificiale generative, transmite Agerpres.
În timp ce aproape 60% dintre angajaţi îşi fac griji cu privire la faptul că inteligenţa artificială le va elimina locurile de muncă, mai puţin de o treime dintre directorii executivi afirmă că eliminarea locurilor de muncă reprezintă o preocupare pentru oamenii lor. În plus, trei sferturi dintre organizaţii nu dispun de strategii care să conducă la rezultate şi experienţe pozitive pentru angajaţi.
La ora actuală, doar 9% dintre companii sunt „lideri” în ceea ce priveşte capacităţile lor de reinventare şi modul în care maximizează potenţialul inteligenţei artificiale generative pentru a creşte profitul, crescând în acelaşi timp competenţa şi nivelul de confort al oamenilor cu această tehnologie. De asemenea, peste jumătate dintre „reinventatori” iau măsuri pentru a remodela forţa de muncă prin reproiectarea rolurilor în jurul IA generativă, iar trei sferturi dintre aceştia îşi implică în mod activ oamenii în eforturile de schimbare ale companiei.
În plus, aproape jumătate (47%) dintre respondenţi se gândesc deja la scară mai mare, recunoscând că procesele lor vor necesita schimbări semnificative pentru a valorifica pe deplin inteligenţa artificială generativă.
„Ca parte a strategiei lor de reinventare, companiile de top se pregătesc să construiască o forţă de muncă agilă, investind în cartografierea competenţelor şi în integrarea datelor, astfel încât să dispună de informaţii predictive pentru a asigura combinaţia potrivită de competenţe pentru a creşte capacităţile angajaţilor lor şi pentru a-şi dezvolta afacerea. Este de două ori mai probabil ca acestea să investească în creşterea competenţelor soft ale oamenilor, alături de competenţele tehnice, şi de două ori mai probabil să anticipeze creşteri ale productivităţii forţei de muncă de 20% sau mai mult în următorii trei ani. Prin această abordare, organizaţiile pot crea 10,3 trilioane de dolari în valoare economică globală suplimentară până în 2038”, se arată în concluziile studiului de specialitate.
De asemenea, aproape toţi angajaţii intervievaţi (94%) au declarat că sunt pregătiţi să înveţe abilităţi de inteligenţă artificială generativă, deşi doar 5% dintre organizaţii oferă instruire la scară largă.
Informaţiile incluse în raportul Accenture – „Work, workforce, workers: Reinvented in the age of generative AI” – sunt bazate pe sondaje, interviuri şi alte abordări etnografice de la peste 7.000 de lideri C-suite (CXO) şi 5.000 de angajaţi din organizaţii mari (cu venituri anuale de peste un miliard de dolari), din 19 ţări (Australia, Brazilia, Canada, China, Franţa, Germania, India, Irlanda, Italia, Japonia, Mexic, Ţările de Jos, Singapore, Africa de Sud, Spania, Suedia, Elveţia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Statele Unite ale Americii).
Accenture este o companie globală de servicii profesionale, prezentă în peste 120 de ţări, care ajută firme, guverne şi alte organizaţii să îşi construiască nucleul digital, să îşi optimizeze operaţiunile, să accelereze creşterea veniturilor şi să îmbunătăţească serviciile pentru cetăţeni.