Angajări 2025. Este austeritate, multe domenii fac disponibilizări, dar există încă meserii foarte căutate pe piaţa muncii. În prezent, în mai multe state UE, printre care și România, găsim locul de muncă unde se oferă un salariu de până la 4000 de euro pe lună.
Vorbim de meseria de șofer profesionist. La ora actuală, acest job se numără printre cele mai căutate pe piața muncii. Este o criză acută de șoferi de camioane la nivelul întregului bloc comunitar.
Un raport al Uniunii Internaționale de Transport Rutier (IRU), citat de Adevărul, arată că, în 2024, vârsta medie a șoferilor de camion europeni era de 47 de ani. Peste 30% aveau peste 55 de ani, în timp ce doar 5% sub 25 de ani.
Aceleași date oficiale mai arătau că în țara noastră erau zeci de mii de locuri neocupate în acest sector de activitate. Este oarecum paradoxal acest aspect, dat fiind faptul că salariile pentru șoferii profesioniști sunt mai multe decât atrăgătoare.
Veniturile în domeniu pornesc de la 2000 de euro și ajung la 3000 – 4000 de euro, în funcție de experiența solicitată și de condițiile de lucru, arată numeroase anunțuri de angajare.
Cum era de așteptat, românii au păreri împărțite despre locul de muncă plătit cu până la 4000 de euro pe lună. Foarte mulți adoră să facă această activitate lună de lună.
Unii conaționali descriu jobul de șofer ca un stil de viață. De exemplu, un cetățean se consideră motivat de pasiunea pentru camioane, utilaje mari, necunoscut și aventură. Acesta dezvăluie că reușește să economisească 2.000 de euro lunar, conducând un camion pentru transport de până la 40 de tone.
”Unii se bucură de un program lejer, venituri bune, trafic decent, mașini de calitate și un mediu de lucru puțin stresant. Pentru alții munca de șofer este un coșmar. De la programul de lucru la mașină, la tipul de marfă, la drumuri și trasee, la oamenii cu care interacționează, la banii primiți”, descrie șoferul această meserie.
Pe de altă parte, un alt șofer afirmă că jobul este perfect pentru cei care vor o casă, o mașină și alte lucruri frumoase. Pe de altă parte, ”îți vei pierde anii tinereții pe autostrăzile din Europa, în loc să stai cu familia. Nu prea este vreo afacere”, afirmă acesta.
Firmele din România au scos la bătaie peste 50.000 de joburi în primul trimestru al anului 2025, potrivit unei platforme online de joburi care arată care sunt cele mai mari salarii la nivel național.
Primul trimestru al anului se încheie cu aproape 3 milioane de aplicări la anunțurile de locuri de muncă, potrivit eJobs. În timp ce, raportat la numărul de joburi și de aplicări, se înregistrează o plafonare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în ceea ce privește numărul de candidați nou intrați în platformă, se observă o creștere de 20% versus primele trei luni ale lui 2024.
„Este un moment în care piața se află într-o zonă de echilibru din punctul de vedere al joburilor, dar foarte activă atunci când vine vorba despre candidați care prospectează toate oportunitățile disponibile în această perioadă. Două elemente importante pentru cei aflați în căutare de job sunt stabilitatea și salariile oferite de angajatori”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.
Cele mai mari salarii în primul trimestru au fost încasate de angajații din București, unde media netă salarială, pentru toate domeniile de activitate și toate nivelurile de experiență a fost de 5.500 de lei net pe lună. 5.000 de lei a fost media salarială pentru Cluj, al doilea cel mai bine poziționat județ pe harta salariilor din România, potrivit datelor Salario, comparatorul de salarii al eJobs.
Urmează Brașovul, cu o medie de 4.700 de lei, Timiș, cu 4.600 de lei și Iași, cu 4.400 de lei. Cele mai mici salarii, în schimb, au fost raportate de angajații din Giurgiu (3.520 de lei), Vrancea (3.700 de lei), Covasna (3.800 de lei), Gorj (3.850 de lei) sau Tulcea (4.000 de lei).
Într-un clasament al domeniilor în care se câștigă cele mai mari salarii, pe primul loc se află în continuare IT-ul, cu o medie de 7.500 de lei net, pe lună. Pe locul al doilea se plasează industria de petrol și gaze, cu o medie netă de 6.000 de lei lunar.
Primark face angajări în România. Lanțul de retail deschide două noi magazine în țara noastră
Specialiștii în construcții și instalații reprezintă unul dintre cele mai căutate segmente de candidați.
„Deficitul din acest sector îi determină pe angajatori să vină cu oferte salariale competitive astfel încât să poată recruta și fideliza angajații, iar acest tip de reacție la lipsa de personal din piața a dus la creșterea mediei salariale din domeniu. Astăzi, construcțiile și instalațiile sunt al treilea cel mai bine plătit sector, potrivit datelor Salario, cu o medie netă de 5.500 de lei, lunar. Această medie include atât salariile specialiștilor, cât și pe cele ale muncitorilor calificați și necalificați, cu sau fără experiență”, explică Roxana Drăghici.
Inginerii reprezintă o altă categorie de candidați foarte căutați de angajatori și care se califică în prima jumătate a clasamentului salariilor, cu medie aferentă domeniului de 5.400 de lei. 5.300 este media în audit / consultanță și 5.000 de lei în servicii financiare.
Pe de altă parte, cele mai mici medii salariale sunt înregistrate în domeniile în care cea mai mare parte a angajaților sunt din zona entry-level.
Sunt incluse aici:
„Chiar dacă se situează în partea de jos a ierarhiei salariale, faptul că scot în piață un număr foarte mare de joburi face ca retailul și sectorul de call-center / BPO sa fie două dintre domeniile care atrag și cele mai multe aplicări. În acest sens, în primul trimestru al anului, retailul a fost domeniul care a strâns cele mai multe aplicări (900.000), iar call-center / BPO s-a aflat pe locul al treilea, cu 350.000 de aplicări”, mai spune Roxana Drăghici.
Cel mai mult au aplicat candidații entry level (0-2 ani de experiență) și mid level (2-5 ani de experiență), iar, din punctul de vedere al segmentului de vârstă din care fac parte, cei mai activi au fost cei din grupul 25-35 de ani și cei cu vârsta între 18 și 24 de ani. În acest moment, pe platforma online eJobs sunt disponibile peste 23.000 de locuri de muncă.