Angajări în Armată 2023. Un sindicat anunță că Ministerul Apărării renunță la proba scrisă la admiterea în școlile de subofițeri și maiștri militari. Ministerul Apărării se confruntă cu foarte multe demisii, ce au dus la revizuirea unor recrutări speciale, iar aceste este modul prin care se fac angajările în armată, anul acesta.
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) anunță într-un comunicat că Ministerul Apărării Naționale (MApN) a renunțat, în premieră, la proba scrisă la concursul de admitere în școlile de maiștri militari și subofițeri.
Angajări în Armată 2023. Astfel, concursul de admitere va fi realizat doar pe baza mediei obținute la bacalaureat și a probelor sportive/psihologice/medicale, probe care erau prevăzute și în anii anteriori. În plus, dacă locurile scoase la concurs nu vor fi ocupate în prima sesiune, din vară, se va organiza și sesiunea a doua.
Decizia vine în contextul în care fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, declara în 2022 că atractivitatea carierei militare a scăzut serios în rândul tinerilor.
Ce salarii sunt la SRI. Au reînceput recrutările
”Fără predictibilitate pe termen lung în cariera militară sau de polițist, cu o salarizare precară, generată de indiferența și neimplicarea decidenților politici, vom suferi cu toții: cetățeni, societate și stat! În condițiile date, este posibil ca și în cadrul altor instituții de pregătire inițială să se procedeze în mod similar sau să se apeleze la soluții fără precedent, așa cum semnalam în comunicatul nostru (posibila angajare a extracomunitarilor, ca efect al politicilor dezastruoase de salarizare în MAI)”, arată sindicatul citat.
Angajări în Armată 2023:
Angajări în Armată 2023. Numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile de maiștri militari și subofițeri s-a redus la aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase a fost sensibil egal ”, se precizează prin intermediul ordonanței de urgență.
Standardele de exigență au fost adaptate, ,,în funcție de nevoi și posibilități” la probele fizice, psihologice și de aptitudine, probe necesare pentru a studia în cadrul școlilor militare.
Chiar și după adaptarea acestor standarde de exigență, între 25% și 35% dintre candidați nu îndeplinesc condițiile necesare pentru studiul în școlile militare.
Ministerul va putea angaja ca și subofițeri, absolvenți al cursurilor postliceale sau de licență, ce au ca și specialitate ,,asistent medical generalist”, în funcție de nevoile pe care le are armata.
Soldații și gradații profesioniști vor putea să avanseze în carieră și să ajungă subofițeri sau maiștrii militari, fără a absolvi cursuri speciale pentru a avansa, ca în cazul subofițerilor.
Grad de ofițer pot obține și tinerii ce au studiat la școlile militare, aceștia vor fi aleși dacă dețin competențele minime necesare în armată. Pentru ca maiștrii militari să stea în armată, se va reduce stagiul minim pentru creșterea în grad, cu un an, maiștrii militari de clasa a II-a vor putea crește în grad, respectiv clasa I-a, cu un stagiu minim de 5 ani, în loc de 6.
Personale ce au fost recrutate în afara sistemului de învățământ militar vor semna un contract de angajare pe o perioadă de 8 ani.