Angajări în România. Angajatorii români sunt disperaţi din cauza deficitului de forţă de muncă. Cum mulţi români au plecat să muncească în străinătate, aceştia sunt nevoiţi să angajeze muncitori din ţări exotice precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam.
Citeşte şi Angajări pe bandă rulantă la stat. Salariile vor fi majorate cu 30%
Peste 10.000 de cereri de acordare a vizelor de angajare în scop de muncă au fost depuse în primele trei luni ale acestui an de cetățeni străini, proveniți în cea mai mare parte din țări asiatice. Potrivit jurnaliştilor de la profit.ro, străinii reprezintă 1,1% dintre angajații din România, cei din afara UE, SEE sau Elveția având o pondere de numai 0,84% din total. Numărul acestora este destul de redus, în contextul în care autoritățile au aprobat în fiecare an aducerea de noi contingente de doar câteva zeci de mii de angajați.
”Pentru că una dintre problemele principale se referă la acordarea vizelor de muncă, așa cum bine știm, a fost organizată deja, în perioada aprilie-iulie, o misiune consulară itinerantă în Bangladesh, la Dhaka, care a reușit deja să acorde peste 5.400 de vize de muncă și avem în pregătire o misiune similară în Nepal, pentru că Bangladesh, Nepal, India sunt sursele de forță de muncă străină cele mai importante”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Premierul Nicolae Ciucă a amintit că solicitarea mediului de afaceri este de aproximativ 100.000 de muncitori străini, pentru a acoperi deficitul de forță de muncă.
Bangladesh se pregătește să trimită sute de muncitori în România, după ce a trimis deja circa 1.000 de lucrători, date indicând că Guvernul de la București s-a angajat să recruteze circa 40.000 de străini.
„Am trimis deja în jur de 1.000 de lucrători. Putem trimite mai mulți. Ei (România) au decis să recruteze în jur de 40.000 de lucrători din străinătate”, a anunțat recent ministrul de Externe al Bangladesh, Dr. AK Abdul Momen, recent întors din România.
Potrivit ministrul de Externe, România are nevoie de muncitori în construcţii, electricieni, ajutoare casnice și muncitori în unități de producție, pe lângă medici și asistente medicale.
Bangladesh și-a deschis prima misiune diplomatică în România în 1975, dar aceasta a fost închisă în 1995. România și-a închis la rândul său misiunea în 2000. „Am redeschis misiunea recent. România va lua în calcul același lucru odată ce legăturile comerciale și de investiții se vor extinde în continuare între cele două țări”, adaugă ministrul.