„Avem cel mai mare buget din ultimii cinci ani, care ne permite să ducem la îndeplinire obiectivele din programul de guvernare 2020-2024. Contextul epidemiologic actual va impune ca ministerul să concentreze o parte semnificativă din resurse pentru ediminare efectelor din pandemie”, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode. Totodată, el a explicat şi contextul în care se vor face angajări la MAI sau se vor completa sectoarele unde există deficit de personal.
„Referitor la deficitul de resurse umane de peste 15%, vă pot spune că deja am luat câteva măsuri: am organizat concursurile pentru trecerea agenţilor şi subofiţerilor în corpul ofiţerilor, am început admiterile în şcolile de agenţi şi subofiţeri, iar acolo unde nu vom avea specialişti vom încadra din sursă externă„, a mai spus ministrul, referitor la noile angajări din MAI.
Totodată, el a ţinut să sublinieze: „Nu ne vom limita în a încadra oameni pe funcţii, ci a optimiza structurile în special cele de suport pentru a aduce oameni acolo unde este nevoie de oameni unde e nevoie de ei, în teren. Am ca prioritate în domeniul domeniul resurselor umane un management performant. Se vor organiza concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere„.
Totodată, Ministerul Afacerilor Interne şi-a crescut capacitatea operaţională în 2020 pentru gestionarea măsurilor anti-COVID prin trimiterea pe teren a 4.000 de angajaţi, a declarat Bode, cu ocazia bilanţului instituţiei pe anul trecut. „În premieră, efectivele MApN au acţionat în sprijinul MAI, inclusiv la acţiuni de ordine publică. Au fost predate mai multe obiective în pază instituţională către MApN. Astfel, a putut fi crescută capacitatea operaţională prin redistribuirea a 2.000 de cadre MAI în misiuni de ordine şi siguranţă publică. De asemenea, alţi aproape 2.000 de angajaţi MAI, care îşi desfăşurau activitatea la birouri, au fost detaşaţi în sprijinul structurilor operative„, a spus Bode.
El a precizat că în 2020 a fost necesară adaptarea legislaţiei, pentru a răspunde provocărilor pandemiei de COVID-19 şi pentru luarea unor măsuri în zona de competenţă a MAI, în scopul prevenirii răspândirii virusului şi diminuării efectelor asupra sănătăţii oamenilor. „De asemenea, efective ale Poliţiei Locale, ale serviciilor comunitare de evidenţă a persoanelor şi ale serviciilor voluntare de pompieri/ambulanţă au acţionat împreună cu echipaje ale Poliţiei Române. Vorbim, aşadar, de o angrenare impresionantă de forţe, care a avut ca scop limitarea efectelor devastatoare ale acestui inamic comun. Această mobilizare arată că instituţiile statului funcţionează la toate nivelurile – de la decizie până la execuţie, adică până la cei care aplică regulile în teren„, a mai spus Bode.
El a adăugat că, în ceea ce priveşte accesul cetăţenilor la serviciile publice, programul şi modalităţile de lucru au fost adaptate, astfel încât a fost asigurată continuitatea activităţii în condiţii de siguranţă. „De asemenea, MAI a avut în responsabilitate gestionarea produselor achiziţionate de statul român prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, o parte dintre ele fiind distribuite, cu sprijinul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, către personalul medical din cadrul Ministerului Sănătăţii şi cel al Apărării Naţionale, precum şi al personalului operativ din cadrul MAI„, a mai declarat ministrul de Interne.
Bode a menţionat şi faptul că, începând de la sfârşitul lui 2020, MAI este parte activă a Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, oferind sprijin pe toate palierele strategice ale acestei campanii.