Angajări la stat 2022. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor, la finalul anului 2021 era ocupate 1.262.318 de posturi în instituţiile publice, 63,97% dintre acestea erau în administraţia publică centrală.
Cei mai mulți români lucrează în Ministerul Educaţiei, respectiv 290.417 (289.959 în noiembrie), Ministerul Afacerilor Interne – 121.622 (119.829 luna precedentă), Ministerul Apărării Naţionale -75.855 (75.739 în noiembrie), Ministerul Finanţelor -24.384 (24.375 în noiembrie), Ministerul Sănătăţii -18.421 (18.330 în noiembrie) şi Ministerul Justiţiei- 16.926 (16.824 în noiembrie).
Românii sunt mari vânători de joburi la stat datorită numeroaselor avantaje pe pe le are un astfel de loc de muncă. Pe lângă faptul că dă foarte bine în CV, mulţi vor să ocupe un post într-o instituţie publică datorită siguranţei pe care le-o oferă un astfel de job.
De obicei, la joburile din instituțiile publice concedierile se fac mai rar, iar acestea sunt, de regulă ca urmare a unor crize economie ce necesită restructurări în masă.
Ca în orice job, există şi câteva dezavantaje ale locurilor de muncă la stat. Acestea sunt mult mai rigide decât joburile de la privat. Când te angajezi într-o instituţie publică trebuie să ai în vedere că se dorește de la tine să fii o persoană care își face treaba, într-un anumi timp pe care îl ai la dispoziție. Colegii de lucru sunt angrenați într-un sistem ca și tine și e posibil ca toți să fiți parte dintr-un regim de lucru care e de așteptat să decurgă mai lent uneori.
Atenţie, salariile la stat pot fi mai mici decât cele de la privat. Acestea diferă în funcţie de nivelul de pregătire al persoanei care se angajează, poziția pentru care candidează, dar și vechimea în muncă și expertiza acumulată de-a lungul timpului, potrivit wallstreet.ro.
Cei care caută un loc de muncă la stat trebuie să intre pe site-ul posturi.gov.ro. Aici sunt toate locurile de muncă disponibile din toată ţara. Joburile sunt ierarhizate în conformitate cu nivelul funcției, județele și instituțiile în care sunt disponibile locurile vacante.
Pentru a te putea angaja la stat trebuie să îndeplineşti câteva condiţii:
să ai cetățenia română și domiciliul în România;
să cunoşti limba română, scris și vorbit;
să ai cel puţin 18 ani împliniți;
să ai capacitate deplină de exercițiu;
să ai o stare de sănătate corespunzătoare funcției publice pentru care candidează, atestată pe bază de examen medical de specialitate;
să îndeplineşti condițiile de studiu prevăzute de lege pentru funcția publică;
să îndeplinești condițiile specifice pentru ocuparea funcției publice;
să nu ai cazier
să nu fi fost dat afară dintr-o funcție publică pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
nu ai desfășurat activitate de poliție politică, astfel cum este definită prin lege.
Trebuie să mai ştii că toate joburile de la stat sunt atribuite pe bază de concurs. Mai întâi, trebuie să depui un dosar, după care vei da o probă scrisă, apoi un interviu.
formularul de înscriere;
copia actului de identitate;
copiile diplomelor de studii și ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări;
copia carnetului de muncă sau, după caz, o adeverință care să ateste vechimea în muncă și, după caz, în specialitatea studiilor necesare ocupării funcției publice;
cazierul judiciar;
adeverința care să ateste starea de sănătate corespunzătoare, eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate;
declarația pe propria răspundere sau adeverința care să ateste că nu a desfășurat activități de poliție politică.
„Formularul de înscriere se pune la dispoziție candidaților prin secretarul comisiei de concurs din cadrul autorității sau instituției publice organizatoare a concursului. Copiile de pe actele prevăzute mai sus se prezintă în copii legalizate sau însoțite de documentele originale, care se certifică pentru conformitatea cu originalul de către secretarul comisiei de concurs”, prevede ghidul publicat de Guvernul României.
Reamintim că Guvernul a aprobat, recent, prin ordonanță de urgență, suspendarea ocupării prin concurs sau examen, începând cu data de 1 iulie și până la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice.