Angajări la stat 2025. Lista locurilor de muncă disponibile anul acesta. Mii de posturi sunt vacante

Sunt vești bune pentru cei care vor să lucreze la stat. Guvernul a finalizat listele locurilor de muncă disponibile în administrația publică și se pare că sunt mii de posturi vacante.
Filip Stan
18 feb. 2025, 14:20
Angajări la stat 2025. Lista locurilor de muncă disponibile anul acesta. Mii de posturi sunt vacante

Angajări la stat 2025.  Chiar dacă anul a început prost pentru bugetari din cauza salariilor înghețate și a concedierilor anunțate sectorul energetic, Senat sau Camera Deputaților, se pare că statul rămâne unul dintre cei mai mari angajatori din România și anul acesta.

Angajări la stat 2025. Unde te poți angaja

Guvernul a finalizat listele cu posturi libere în administrația publică, valabile pentru 2025 și 2026.

„În prezent, astfel cum rezultă din concluziile Băncii Mondiale, actualele procese de planificare a resurselor umane nu stabilesc nevoile de personal pe baza abilităților și competențelor necesare pentru îndeplinirea mandatelor instituționale. Acest fapt îngreunează folosirea personalului potrivit pe posturile potrivite și poate limita atractivitatea și retenția, în cazul în care candidații și personalul simt că abilitățile pe care le posedă nu sunt utilizate în mod eficient, motiv pentru care instituțiile centrale trebuie să elaboreze Planuri Strategice Instituționale (PSI) pe termen mediu, pe baza unei metodologii stabilite, care să alinieze nevoile de resurse umane la obiectivele strategice ale instituției.

Aceste planuri ating într-o mică măsură aspectele de resurse umane,  nu cuprind o analiză și o planificare sistematică a acestora, care să le fundamenteze. Până de curând, Agenția Națională a Funcționarilor Publici elabora planul anual de ocupare pentru funcția publică de la nivel central pe baza rapoartelor primite de la instituțiile publice, plan ce cuprindea o listă cu numărul minim și maxim de poziții pentru anul următor, care nu identifica și nici nu planifica în avans abilitățile sau competențele necesare pentru atingerea obiectivelor organizaționale. În momentul de față, doar Ministerul Finanțelor îndeplinește o funcție de supervizare a planificării personalului, deoarece aprobă cheltuielile anuale de personal ale instituțiilor.

Citește și Se fac angajări la stat. Casa Națională de Pensii angajează 1000 de oameni care să se ocupe de recalcularea pensiilor

Totodată, înghețarea angajărilor a avut loc destul de frecvent, fiind aplicată, de obicei, la nivel general, fără o analiză a resurselor umane necesare pentru atingerea obiectivelor organizaționale și a priorităților guvernamentale. Acest fapt a afectat și recrutarea, contribuind la procentul mare de posturi vacante și de numiri temporare.

În final, absența unei planificări și a unei analize strategice a resurselor umane este asociată și provocărilor ce țin de elaborarea structurilor de funcții și a fișelor de post. Reorganizările se produc destul de frecvent, însă o analiză a legăturii dintre acestea și obiectivele strategice sau misiunea organizației este rară. Fișele de post variază adesea pentru categorii de poziții similare și nici nu sunt corelate cu un proces de analiză și planificare care identifică abilitățile și competențele-cheie necesare.

Procesul actual de recrutare pentru funcțiile publice nu face parte dintr-un proces strategic de planificare a resurselor umane. Această constatare a fost discutată pe larg în Diagnosticul inițial al sistemului de manangement al rsurselor umane (MRU), subliniind că în prezent nu există un proces sistematic pentru identificarea nevoilor de personal și de competențe bazate pe misiunea și prioritățile organizaționale.

Prin urmare, eliminarea, în anul 2018, a planului anual de ocupare întocmit de Agenția Națională a Funcționarilor Publici a avut doar un impact limitat asupra sistemului, așa cum este indicat în cadrul interviurilor efectuate de echipa Băncii Mondiale. În general, planificarea personalului ar putea fi corelată mai clar cu viziunea de ansamblu asupra managementului resurselor umane și cu obiectivele instituționale și programatice, iar aceste obiective ar putea fundamenta mai bine configurarea structurilor organizaționale – mai ales în cazul reorganizărilor. Este nevoie de îndrumare metodologică, la nivel central, dar și de o capacitate consolidată în cadrul departamentelor de resurse umane, pentru a sprijini un astfel de proces la nivel instituțional.

Agenția Națională a Funcționarilor Publici poate oferi această îndrumare și acest suport pentru cadrul de competențe al funcției publice. Însă, per ansamblu, analiza și planificarea strategică a resurselor umane sau dezvoltarea structurilor organizaționale trebuie să îi aibă în vedere și pe funcționarii publici și personalul contractual din aceeași instituție. Reforma sistemului de recrutare în funcții publice trebuie să fie însoțită de o orientare către planificarea strategică a resurselor umane, reflectată într-un Plan de recrutare”, explică guvernanții în documentul analizat de Profit.ro.

Chiar dacă anul 2025 a început cu anunțarea unor viitoare concedieri în aparatul de stat, luna ianuarie a venit cu aproape 900 de locuri de muncă disponibile pentru cei care vor să se angajeze în sectorul public. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, numărul de joburi pentru bugetari este cu 33% mai mare.

Cele mai mult locuri disponibile la stat la început de an au fost în sistemul de învățământ, după care a urmal joburile din sistemul de sănătate, potrivit datelor eJobs.ro.

Citește și Angajații de la stat se lăfăie în lux, în timp ce românii trăiesc de pe o zi pe alta. Bugetarii care primesc salarii de zeci de mii de euro lunar

”2025 a început cu un sentiment de îngrijorare venit din zona bugetară, în special după reducerile de cheltuieli cu personalul, precum și concedierile anunțate pentru sectorul energetic, Senat sau Camera Deputaților. Asta în timp ce sectoare precum sănătatea, educația, Ministerul de Interne și Apărarea vor face excepție de la aceste măsuri. De altfel, anvelopa salarială bugetată pentru 2025 în sectorul de stat este ușor crescută față de anul trecut, respectiv cu 1% mai mare”, spune Bogdan Badea, CEO în cadrul eJobs.

Potrivit datelor consulate de jurnaliștii de la Profit.ro, Bucureștiul domină clasamentul național al angajărilor la stat, cu 160 de joburi deschise pentru candidați. Clujul ocupă locul al doilea, cu 59 de joburi postate de instituțiile publice, urmat de Iași, Constanța și Prahova. Cel mai puțin s-a angajat în județele Ialomița, Covasna, Bihor, Arad sau Mureș.

„Mai mult de jumătate dintre joburile disponibile s-au adresat candidaților din segmentul white collar, adică acei candidați care au studii superioare. 175 de joburi au fost pentru candidații blue collar (fără studii superioare) și 130 pentru grey collar. Acestea din urmă se referă la ocupații care combină atât aspecte ale muncii de birou (specifice segmentului white collar), cât și ale muncii fizice (specifice segmentului blue collar).

Statul a fost dintotdeauna unul dintre cei mai atrăgători angajatori pentru candidați, nu doar pentru că avea multe locuri disponibile, ci și pentru că era considerat un loc stabil, cu salarii care creșteau anual și fără o presiune la fel de mare precum în mediul privat. Cu toate acestea, observăm o tranziție de atenție către sectorul privat, în special în rândul candidaților foarte tineri”, subliniază Bogdan Badea.

Listele locurilor disponibile la stat pot fi văzute AICI, AICI ȘI AICI

În prezent, aproximativ 1,3 milioane de români lucrează în instituțiile de stat.

 

DailyBusiness
Secretul pentru noroc și prosperitate. Ce trebuie să pui sub pat timp de 7 zile!
Spynews
Claudia Puican a ajuns la spital însărcinată în 7 luni! Armin Nicoară: „Stătea în pat o săptămână după un eveniment”
Bzi.ro
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou inedit i-a oferit
Fanatik.ro
Penny bagă la raft până marți, 25 februarie, patru produse pe care mulți români se bat să le cumpere. Au reduceri în toate magazinele și se vor vinde repede
Capital.ro
Fericire enormă pentru Călin Georgescu. Americanii au dat anunțul care îl poate face președinte
Playtech.ro
România, vizată de Rusia. Yalta 2, începutul dezastrului pentru țara noastră
DailyBusiness
Trucul cu care Penny i-a convins pe români să îi devină clienţi. Cum a ajuns retailerul german să fie nr. 1
Adevarul
Prizonierii nord-coreeni au povestit care sunt armele ucrainenilor ce i-au îngrozit cel mai mult pe front. Rușii le numesc Baba-Yaga
wowbiz.ro
Perneș de la Mireasa A MURIT într-un accident rutier! Imagini ȘOCANTE de la locul tragediei
Spynews
Povestea de viață a lui Andrei Perneș. Cum se prezenta tânărul și ce gânduri avea când a intrat în casa Mireasa, la vârsta de 25 de ani
Spynews
Alex Bodi, mesaj cu greutate: „Ajungi să te milogești”. Afaceristul dă din nou lecții de viață
Evz.ro
Piața imobiliară din România, o enigmă. Ce se întâmplă cu prețurile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
kanald.ro
S-a aflat când și unde va fi înmormântat Andrei Perneș! Tatăl lui a dezvăluit ce i-ar fi adus sfârșitul tânărului de 28 de ani
Cancan.ro
Tasta care trebuie apăsată atunci când scoți bani de la bancomat, pentru a nu rămâne fără contul gol
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat vestea oficială azi. Informație pentru toți românii ce vor vota la alegerile din mai 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
stirilekanald.ro
Anunț de maximă importanță pentru șoferii din România
substantial.ro
Incident aviatic la Toronto: Zeci de zboruri deviate și pasageri blocați ore în șir
MediaFlux
VEȘTI BUNE pentru PENSIONARI! Guvernul și-a dat ACORDUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Și Boeing a intrat în colimatorul lui Trump. E nemulțumit de Air Force One