Angajări MAI 2024: Guvernul deblochează 5.200 de posturi vacante în instituțiile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, potrivit unui memorandum de miercuri, din ședința executivului. Este o încercare de a reduce din deficitul de personal de aproximativ 22% din sistem.
SNPPC a trimis zeci de adrese oficiale către MAI, Guvern, Comisii parlamentare, conducerea Parlamentului și CSAT, pentru a semnala gravele implicații pe care le au deficitul de personal în sistem.
Alte probleme semnalate de sindicaliști au fost salarizarea precară și lipsa de predictibilitate în pensionare asupra Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, în general, și în special asupra comunităților, tot mai grav afectate de imposibilitatea MAI de a asigura un serviciu polițienesc performant și permanent.
”În sfârșit, lucurile se mișcă înspre bine: actuala conducere a MAI a pus pe agenda ședinței de azi a Guvernului 2 Memorandumuri (unul general și altul special, pentru rețeaua sanitară proprie), care confirmă sută la sută semnalele de alarmă trase de SNPPC și vizează reducerea parțială a deficitului actual de personal, de circa 36.000 de oameni, prin deblocarea a 5.200 de posturi vacante de execuție, în vederea finanțării și ocupării acestora” a anunțat SNPPC.
Ce dificit de personale există în MAI
În acest context, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, la data de 31.12.2023, erau vacante un număr de 36.392 funcţii, ceea ce reprezintă un deficit de 22,21%.
Deficitul de personal cu care se confruntă una dintre principalele structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Poliția Română, este de 20,27%.
Conform Memorandumului, deficitul de personal, pe structuri, este următorul:
Ocuparea posturilor se va face etapizat, funcție de priorități, începând cu luna mai, urmând a fi încheiată în trim. IV – 2024.
Angajări în MAI. Concluziile sindicaliștilor: ”FSNPPC apreciază că cele 5.200 de posturi, care vor fi ocupate în 2024 (multe dintre acestea fiind posturi unice, de specialist), reprezentând doar 14,5% din deficitul total, de peste 36.000 de oameni, nu sunt de natură să rezolve problemele pe care le generează lipsa de personal.
În continuare, mai ales în mediul rural, de exemplu, unu sau doi polițiști vor munci pentru toată subunitatea (5 sau 6 oameni, câți ar trebui să fie, conform ștatului de organizare), iar ,,recunoașterea” financiară a activității lor suplimentare, a orelor de permamență, a efortului și a riscurilor la care se supun, încă lipsește, la ora actuală fiind doar în stadiul de promisiune.
Ne-am fi așteptat ca, în pagina 5 a Memorandumului, unde sunt stipulate ,,Măsurile necesare pentru diminuarea deficitului de personal”, să vedem referiri concrete și la măsuri de recuperare a restanțelor salariale pe care Guvernul le are față de noi, nu doar la, cităm: ,,o abordare strategică integrată în raport cu ameninţările convenţionale şi/sau neconvenţionale, precum şi amploarea şi consecinţele fenomenului criminalităţii (…)”.
Salarii în Poliție. Câți bani câștigă lunar un polițist în România, în 2023
Ce spunea sindicatul Europol despre salariile din MAI: ”Media salariilor minime în Poliție și armată este de 2.000 de lei, iar cei din Armată primesc chiar mai puțini bani, pentru că au grade inferioare celui de agent de poliție, care este echivalent cu gradul de sergent. Am mai avut și o discuție vizavi de ordonanța lui Bode, cu rechemarea pensionarilor în activitate și am spus că este o stupiditate, pentru că, în loc să oprească plecările din sistem, determinate de întârzierea aplicării Legii salarizării, ei preferă să dea bani în plus pensionarilor care se întorc în sistem. Mai repede plătești 250 de lei net, cât ar însemna o tranșă din majorările salariale restante, decât să rechemi un pensionar în activitate, la care diferența dintre pensie și salariu este de peste 2.000 de lei. De la 1 iulie, potrivit ordinului emis de ministrul Lucian Bode, se va sista plata pentru norma de echipare, care era de 250 de lei pe lună, pentru că MAI ar avea nevoie de fonduri ca să achiziționeze noua uniformă, care va fi gata în decembrie 2024”, a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.