Angajări masive în Italia. Oportunităţi pentru români, ce meserii se caută

Guvernul din Italia a autorizat 82.000 de lucrători migranți extracomunitari să intre în țară anul acesta, mai mult decât în 2022.
Alina Costache
06 feb. 2023, 18:53
Angajări masive în Italia. Oportunităţi pentru români, ce meserii se caută
82.000 de locuri de muncă disponibile în Italia

Guvernul Meloni a aprobat decretul Flussi, pentru 2023, care stabilește numărul de străini din afara Uniunii Europene care pot obține un permis de ședere pentru muncă în Italia pentru parcursul acestui an.

Decretul stabilește 82.000 de intrări, însă angajatorii vor trebui să se asigure că nu există deja oameni disponibili în Italia pentru acest lucru.

„Au fost ani în care decretele Flussi au fost extrem de scăzute, în jur de 30 de mii. Anul trecut și anul acesta, după pandemie, cifrele au crescut din nou. Din 2014, fluxurile au scăzut la aproximativ 30.000, în timp ce în 2006 și 2007 au fost permise aproximativ 150.000 de intrări. A fost un salt destul de mare.

Primele cifre pentru 2022 arată o creștere a ocupării forței de muncă din afara UE, așa că ar trebui să mergem în direcția bună. În orice caz, este un lucru bun că fluxurile regulate sunt în creștere. Chiar și numai din punct de vedere fiscal, este întotdeauna bine pentru un stat să le favorizeze, deoarece munca regulată aduce mai multe venituri”, a declarat Chiara Tronchin, cercetător la Fundația Leone Moressa, pentru Fanpage.it.

Citește și: Angajări la băcanie. Salariu îţi face cu ochiul, dar se cere pricepere!

Cercetătoarea a explicat că creșterile din ultimii ani s-au datorat lipsei de forță de muncă și că Italia are nevoie de mai multă imigrație.

„Avem nevoie de oameni care muncesc. Mai presus de toate, cred, avem nevoie de străini legali. Imigrația în Italia nu a fost niciodată foarte bine gestionată: dovada este numărul de străini în situație neregulamentară din țară”, mai spune Tronchin.

Imigrația legală, o practică susținută în Italia

 

„Prezența imigranților în situație neregulamentară este o problemă pentru un stat, deoarece este legată de munca ilegală – deoarece un străin în situație neregulamentară nu poate lucra pe piața formală a muncii – și, prin urmare, statul nu are oricum venituri fiscale. Și apoi există o corelație între șederea neregulamentară și infracționalitate.

În Italia, atunci când numărul de persoane în situație neregulamentară este prea mare, se procedează la regularizare, la o „amnistie”. În realitate, aceste cifre nu ar trebui să fie acolo, avem nevoie de un sistem de gestionare a fluxurilor de migrație, astfel încât să nu avem persoane în situație neregulamentară pe teritoriu.

Trebuie să gestionăm imigrația care există deja, astfel încât să nu devină neregulamentară. Principalul motiv pentru care un imigrant vine în Italia este acela de a-și găsi un loc de muncă, de a-și îmbunătăți condițiile economice, astfel că decretul Flussi ar putea interveni în acest sens, dacă fenomenul ar fi mai bine gestionat.

Dacă este dificil să intri în Italia în mod legal pentru a munci, s-ar putea crede că acesta este și motivul pentru care există atât de mulți imigranți ilegali. Anii 2021 și 2022 vor fi interesanți de studiat la nivel statistic, pentru a vedea dacă, după majorările decretelor Flussi, persoanele care au intrat își vor găsi un loc de muncă, sau cel puțin își vor regulariza munca pe care o au deja”, a adăugat cercetătoarea.

Citește și: Angajări pe 2.000 de euro la o companie de stat. Se caută 280 de candidaţi care să se ocupe de facturile românilor

Tronchin a explicat că, în ciuda aparențelor, statul italian nu a fost foarte atractiv pentru migrație, populația străină fiind stabilă, în jur de cinci milioane de persoane.

Cu toate astea, există aproximativ un milion de persoane care au dobândit cetățenia italiană în ultimii zece ani: în statistici nu mai sunt socotite ca rezidenți străini și nu știm cu siguranță dacă toți au rămas în Italia, dar este util să luăm în considerare acest lucru pentru a ne da seama de dimensiunea fenomenului.

Incidența populației străine – în sens larg – în Italia nu este de 8,5%, așa cum spun statisticile, ci mult mai mare. Integrarea este acum în curs de desfășurare, imigrația noastră este recentă, dar nu foarte recentă.

Critica care se face adesea este că există mulți șomeri italieni, deci nu este nevoie de străini. Adevărul este că italienii și străinii fac munci diferite. Profesiile care devin disponibile nu sunt, uneori, atractive pentru italieni”, a încheiat Chiara Tronchin.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Energiei cere prelungirea plafonării la energie și gaze: subvenții bazate pe venit
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București