Angajări octombrie 2024. S-a schimbat piaţa muncii, candidaţii primesc cu 30% mai puţin decât cer

Activitate intensă la începutul lunii octombrie pe piața muncii. Însă, diferențele salariale între salariile cerute de candidați și ofertele de angajare ajung la peste 30%.
Filip Stan
11 oct. 2024, 10:20
Angajări octombrie 2024. S-a schimbat piaţa muncii, candidaţii primesc cu 30% mai puţin decât cer

Angajări octombrie 2024. La începutul lunii octombrie, piața muncii din România rămâne activă și dinamică, cu aproximativ 26.000 de joburi disponibile pe platforma bestjobs și peste 40.000 de aplicări zilnice la joburile active. Deși în ultima lună, angajatorii au trimis peste 130.000 de invitații la interviu, diferențele semnificative, de peste 30%, între salariile dorite de candidați și cele oferite de angajatori îngreunează găsirea candidaților potriviți, în ciuda concurenței mari din piață.

Cele mai multe locuri de muncă disponibile sunt în sectoarele de retail, financiar/contabilitate, inginerie, producție/logistică și management, care au înregistrat o cerere constantă atât din partea angajatorilor, cât și a candidaților. Geografic, București și Ilfov domină piața, cu 31% din totalul ofertelor de joburi, urmate de județele Timiș, Brașov, Cluj și Prahova, regiuni unde industria și serviciile continuă să se dezvolte iar oferta de muncă este una variată.

Ce salariu are un muncitor la firmele lui Umbrărescu. Se fac angajări pe bandă rulantă

O comparație a salariilor oferite de către angajatori în 2024 și a cerințelor salariale din partea candidaților, există diferențe semnificative între cele două, ajungând la peste 30% în cazul rolurilor middle și senior. Cele mai mari discrepanțe se regăsesc în domenii precum vânzări, sănătate, call center, financiar și management. De exemplu, pentru un rol de Manager magazin, diferențele salariale depășesc 31%, întrucât așteptările candidaților ajung în general 1.800 de euro, în timp ce ofertele din piață sunt cuprinse între 1.200 și 1.600 de euro.

Angajări octombrie 2024. Pe bestjobs, candidații au trimis cele mai multe aplicări din ultima lună în retail (270.000), financiar/contabilitate (124.000), IT/telecom (98.000)

Pentru un Contabil cu peste 2 ani de experiență, salariul dorit variază între 1.400 și 1.500 de euro, însă ofertele din piață sunt între 850 și 1.100 de euro, ceea ce indică o diferență considerabilă. În cazul unui rol de Lucrător comercial, așteptările salariale se situează între 750 și 900 de euro, în timp ce salariile oferite pornesc de la 600 de euro, rezultând o diferență de aproximativ 28%. De asemenea, pentru un Agent de vânzări prin telefon, așteptările sunt de aproximativ 700 de euro, în timp ce ofertele din piață variază între 500 și 700 de euro, reflectând o discrepanță de 14%.

În domeniul medical, salariile oferite pentru poziția de Asistent medical generalist sunt cu 26% mai mici decât așteptările candidaților. Pe de altă parte, pentru joburile de nivel entry, cum ar fi cel de Casier, diferențele sunt mai mici, salariile oferite fiind cu doar 7% sub nivelul dorit de candidați.

Angajări 2024. Aproape 20.000 de locuri de muncă pentru absolvenţi, cele mai multe în retail. Prima de instalare, de până la 15.500 de lei

“Aceste nealinieri salariale din piață evidențiază o discrepanță între cerere și ofertă. Pentru atragerea candidaților potriviți și reținerea lor pe termen lung în echipă este necesară o mai mare flexibilitate în negocierea pachetului salarial. În caz contrar, companiile vor trebui să gestioneze un nivel ridicat al fluctuației de personal, deoarece angajații vor căuta oportunități profesionale care să le îndeplinească cerințele salariale “, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

Pe bestjobs, candidații au trimis cele mai multe aplicări din ultima lună în retail (270.000), financiar/contabilitate (124.000), IT/telecom (98.000), administrativ (71.000) și call center/suport clienți (62.000), evidențiind interesul pentru sectoarele cu cerere constantă de forță de muncă. De asemenea, căutările cele mai frecvente au fost pentru termeni precum șofer (33.500 de căutări), remote (30.000), ingineri (29.000), asistent medical( 22.500), resurse umane (20.000) și manager (18.000).

DailyBusiness
Unificarea României cu Republica Moldova: între vis și realitate politică
Spynews
Raluca Pastramă, dezvăluiri incendiare după ce a ajuns în sala de judecată cu Pepe, fostul soț. Ce spune mama copiilor artistului
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, farmacia Bebe Tei, una dintre cele mai căutate din țară. E mereu coadă în magazin și lumea se înghesuie datorită prețurilor bune. Frații Pavăl, oamenii din spatele imperiului Dedeman, au și ei acțiuni
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Nu se mai dă ceasul înapoi? Verdictul sosit acum de la UE
Playtech.ro
Final de drum pentru România! Decizia care ne afectează pe toți
DailyBusiness
Beneficii pentru un milion de români! Se finalizează un acord între România și Spania!
Adevarul
Ce probleme de sănătate are Kamala Harris. Casa Albă dezvăluie rezultatele examinării medicale
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Cum a reacționat Anda după ce soțul ei, Liviu Vârciu, s-a sărutat cu o altă femeie. Cât de greu i-a fost să treacă peste acest moment
Spynews
Roxana Vașniuc, în doliu! Vedeta a pierdut o persoană extrem de dragă: "Ce gol imens mi-ai lăsat..." / FOTO
Evz.ro
Vești pentru pensionarii uitați la recalculare. Termenul limită, stabilit
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Ea e presupusa amantă care-l vinde pe Tzancă Uraganu pe 50 €! Pe manelist nu vor să-l împartă doar Marymar și Lambada!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care stau la curte. Toți proprietarii de case trebuie să facă asta
StirileBZI
A ieșit la pensie în luna mai, dar nu a luat bani nici după 6 luni! Ce s-a întâmplat
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Kosovo învinge Lituania în Liga Națiunilor, cu un scor de 2-1
MediaFlux
CÂȚI ANI de MUNCĂ ÎȚI TREBUIE! PENTRU o PENSIE DECENTĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Dispare cea mai frumoasă parte a caroseriei automobilelor. Maşinile electrice nu mai au ceva asemănător