Noul an a început cu un val de angajări la stat, iar Hidroelectrica nu a ratat startul. Cu cinci zile înainte de expirarea mandatelor membrilor Consiliului de Supraveghere de la Hidroelectrica (5 februarie), aceștia au aprobat propunerea directorului Bogdan Badea a mări schema de personal a companiei de stat cu 280 de persoane.
Inițial, schimbarea organigramei trebuia aprobată înainte de Crăciun, așa cum a relatat Europa Liberă. Membrii Consiliului de Supraveghere au refuzat atunci să voteze propunerea lui Bogdan Badea.
În baza notei întocmite de directoratul Hidroelectrica, s-a decis înființarea a 280 de noi posturi. Dintre acestea, 180 sunt la sediul din București, acolo unde se află și conducerea executivă a societății de stat. Pe lângă angajări, la sediul central din București ar urma să se realizeze și transferuri din sucursale. Astfel, aici ar ajunge să lucreze 726 de persoane față de 397 în acest moment.
Angajări se mai fac și la departamentul de furnizare a energiei pentru clienții casnici. Lista de angajări propuse mai cuprinde zeci de posturi de șefi servicii, experți, economiști, ingineri, juriști. Cele 280 de posturi create costă 50,9 milioane de lei anual sau 10 milioane de euro. Asta înseamnă aproximativ 190.000 lei pe și 3.400 euro pe lună.
La un cost de 3.400 de euro pentru un loc de muncă, sumă în care sunt incluse și taxele, salariul mediu net este de 2.000 de euro pentru fiecare nou angajat, reiese din informațiile obținute de Europa Liberă. Purtătorul de cuvânt al Hidroelectrica, Bogdan Buciu, spune că angajările sunt necesare pentru că Hidroelectrica are probleme cu serviciul de distribuție a energiei către populație, scrie Europa Liberă.
Bogdan Badea, preşedinte al Directoratului Hidroelectrica, a declarat la Antena 3 că facturile la electricitate care au întârziat în ultimele luni nu vor veni cu teancul, aşa cum s-a speculat, ci pe rând, eșalonat. Facturile au început să fie emise și vor veni eșalonat, la interval cam de o săptămână sau o săptămână și jumătate. Cei care doresc să facă plata eșalonat, pot face acest lucru la cerere.
„Nu vor veni teancuri de 9-10 facturi. Procesul de facturare pentru perioada anterioară a început la Hidroelectrica, s-a facturat luna aprilie şi am luat decizia ca totuși facturile să nu vină într-un singur calup, ci să vină pe fiecare lună în parte, cu un anumit decalaj. Facem asta pentru a încerca să diminuăm numărul de solicitări de eșalonare pe care le pot face clienții în cazul în care nu pot plăti contravaloarea facturilor. Există această posibilitate. Este afișată și pe site-ul Hidroelectrica, inclusiv formularele sunt acolo. Pentru a veni în întâmpinarea clienților noștri, facturile vor veni cu o anumită periodicitate în fiecare lună, nu o să vină mai multe facturi într-un singur mail. Apoi, va fi un pic mai accelerat procesul de emitere al facturilor, probabil la un interval de o săptămână sau o săptămână şi jumătate, tocmai pentru a încerca să nu aglomerăm foarte mult ghișeele cu cereri de reeșalonare și să venim în sprijinul clienților noștri”, a explicat Bogdan Badea.
Acesta spune că astfel compania și-a propus să reia procesul de facturare odată cu trecerea la noua soluție informatică, tocmai în încercarea de a nu aglomera foarte tare clienții și de a nu îi pune în situația în care să mai facă eforturi suplimentare prin încheierea unor formulare de reeșalonare și solicitarea către noi.
Bogdan Badea anunțat că facturile Hidroelectrica pot fi plătite într-un interval destul de larg, de 45 de zile în cazul clienților casnici, respectiv de 30 de zile în cazul consumatorilor non-casnici, perioade pentru care nu sunt percepute penalități. Plata va fi făcută în maximum 6 rate lunare, de valori egale. Pe perioada eșalonării vor fi achitate facturile curente, împreună cu ratele rezultate din cererea de eșalonare.
Aceasta va fi împărțită în maximum șase rate lunare și egale, iar fiecare transă va fi plătită împreună cu factura curentă.
Compania de stat Hidroelectrica este condusă de un Directorat și de un Consiliu de Supraveghere. Acționarul majoritar al companiei de stat este Ministerul Energiei (cu 80%), iar restul revine Fondului Proprietatea. Membrii Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere sunt selectați pentru un mandat de patru ani.
Un top realizat de ANRE arată că cele mai multe sesizări au vizat Enel Energie Muntenia (5769 de probleme reclamate), Electrica Furnizare (4160 probleme reclamate), Hidroelectrica (3998 probleme reclamate), Enel Energie (3555 probleme reclamate) şi E.On Energie România (1224 probleme reclamate).