Angajări pe bandă rulantă pe mii de euro lunar. Fără experienţă, fără CV, eşti angajat!

Mii de angajaţi au părăsit industria ospitalităţii atunci când călătoriile internaţionale s-au oprit în timpul pandemiei COVID-19. Mulţi au ales să nu se mai întoarcă, găsind locuri de muncă mai bine plătite în altă parte, lăsând hotelierii să se lupte cu o lipsă disperată de personal, scrie Reuters.
Alina Costache
04 iul. 2022, 12:35
Angajări pe bandă rulantă pe mii de euro lunar. Fără experienţă, fără CV, eşti angajat!

Angajări la foc automat în industria hotelieră. Accor, cel mai mare operator hotelier din Europa, derulează iniţiative de testare pentru a recruta persoane care nu au lucrat anterior în acest sector, a declarat directorul executiv Sebastien Bazin într-un interviu acordat Reuters la Forumul Economic din Qatar luna trecută.

Accor, care operează mărci precum Mercure, ibis şi Fairmont în peste 110 ţări, are nevoie de 35.000 de lucrători la nivel global, a spus el.

„Am încercat la Lyon şi Bordeaux în urmă cu zece zile, iar în acest weekend avem oameni care au fost intervievaţi fără CV, fără experienţă profesională anterioară şi sunt angajaţi în 24 de ore”, a spus Bazin.

Angajări la McDonald’s. Un lucrător comercial poate primi un salariu de aproape 3.000 de lei. Cât câştigă un manager
Pe termen scurt, Accor acoperă posturile din Franţa cu tineri şi migranţi, limitând în acelaşi timp serviciile. „Sunt studenţi, oameni care vin din Africa de Nord”, a spus Bazin. „Şi, practic, închiderea restaurantelor pentru prânz sau (deschiderea lor) doar cinci zile pe săptămână. Nu există altă soluţie”.

Noii recruţi primesc şase ore de pregătire şi învaţă la locul de muncă, a spus el. Lipsa de personal este deosebit de presantă în Spania şi Portugalia, unde turismul reprezenta 13% şi, respectiv, 15% din producţia economică înainte de pandemie.

Hotelierii de acolo oferă salarii mai mari, cazare gratuită şi avantaje precum bonusuri şi asigurări de sănătate.

„Mulţi angajaţi au decis să se mute în alte sectoare, aşa că începem o industrie de la zero şi trebuie să ne luptăm pentru talente”, a declarat Gabriel Escarrer, directorul general al hotelierului spaniol Melia reporterilor din Madrid.

Se fac angajări la Libra Internet Bank. Posturile scoase la concurs unde poţi avea un salariu de aproape 2.000 de euro pe lună

Pentru a atrage personal, compania sa a oferit recent cazare, uneori în camere de hotel, din cauza lipsei de locuinţe de închiriat în apropierea staţiunilor sale.

Hotelierii mai mici se confruntă cu provocări similare în materie de personal.

Directorul de operaţiuni al Hotel Mundial, unul dintre cele mai emblematice hoteluri din Lisabona, a declarat că încearcă să recruteze 59 de lucrători. Fără personal suficient, el se teme că unele hoteluri vor reduce numărul de clienţi şi gama de facilităţi.

„Dacă nu putem recruta personal, va trebui să reducem serviciile”, a spus el. „Acest lucru este regretabil şi dramatic pentru o industrie care nu a avut venituri în ultimii doi ani”.

În Spania şi Portugalia, două dintre cele mai importante destinaţii turistice din Europa, scenariul este acelaşi în baruri, restaurantele şi hotelurile au rezervările pe care le aşteptau cu nerăbdare, dar la un cost pe care se străduiesc să îl acopere.

Jose Carlos Sacó, în vârstă de 52 de ani, îşi poate deschide barul din Madrid, Tabanco de Jerez, doar în weekend, atunci când studenţii care au nevoie de bani în plus nu au cursuri şi sunt disponibili să lucreze.

„În timpul săptămânii nu putem deschide pentru că nu avem mână de lucru, ei învaţă”, a spus el, arătând spre forţa sa de muncă studenţească care aranjează mesele într-o sâmbătă.

În vibrantul cartier La Latina din Madrid, proprietarul tavernei Angosta, Mariveni Rodriguez, a angajat migranţi pentru sezonul de vârf.

„Oferim această oportunitate migranţilor care vin cu dorinţa de a munci, deoarece nu au familie sau sprijin instituţional”, a spus ea.

Industria de catering din Spania are un deficit de 200.000 de lucrători, iar hotelurile portugheze au nevoie de cel puţin 15.000 de persoane în plus pentru a satisface cererea în creştere, potrivit asociaţiilor naţionale de ospitalitate.

„Soluţia va fi cu siguranţă să plătim mai mult”, a declarat Jose Luis Yzuel, de la asociaţia sectorului serviciilor de catering.

Se fac încercări pentru a atrage foştii angajaţii înapoi. În Spania, barurile şi restaurantele au majorat salariile lucrătorilor cu aproape 60% în primul trimestru faţă de anul precedent, potrivit datelor oficiale. Dar industria turismului este în continuare sectorul care îi plăteşte cel mai puţin pe angajaţi, aproximativ 1.150 de euro (1.200 de dolari) pe lună.

În Portugalia, salariile lucrătorilor din industria ospitalităţii ar urma să crească cu 7% în acest an, potrivit unui sondaj realizat de banca centrală şi Institutul Naţional de Statistică, însă salariul mediu în acest sector este de 881 de euro pe lună, peste salariul minim de 705 euro.

Bazin a declarat că, atât timp cât hotelurile sunt ocupate doar în proporţie de 60% sau 70%, acestea pot face faţă lipsei de personal, dar momentul de criză va veni atunci când vor fi complet ocupate.

În trecut, industria nu a plătit suficient şi nici nu s-a concentrat pe dezvoltarea personalului, a spus Bazin.

„Jumătate din această problemă este că am fost orbi, nu am acordat atenţie multor oameni şi, probabil, am plătit prea mult timp şi pe unii oameni insuficient”, a spus el. „Aşa că este un semnal de alarmă”.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni