Angajații ANAF se războiesc cu statul. Cer spor de 20% pentru suprasolicitarea neuropsihică. La ce sume ar putea ajunge

Angajații Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au cerut o majorare salarială suplimentară de 20%, argumentând că aceasta ar trebui să compenseze eforturile lor susținute și solicitările neuropsihice crescute. În acest sens, reprezentanții ANAF au demarat proceduri legale pentru a obține această majorare. De menționat că un astfel de spor fusese acordat în trecut, însă a fost eliminat prin intermediul unei legi adoptate în anul 2017.
Alina Costache
31 aug. 2023, 20:02
Angajații ANAF se războiesc cu statul. Cer spor de 20% pentru suprasolicitarea neuropsihică. La ce sume ar putea ajunge
Angajații ANAF se războiesc cu statul. Cer spor de 20% pentru suprasolicitarea neuropsihică. La ce sume ar putea ajunge

Angajații Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) solicită un spor salarial suplimentar de 20%. Acest spor ar trebui să fie pentru suprasolicitarea neuropsihică, iar reprezentanții ANAF au inițiat acțiuni legale pentru a beneficia de acesta. Sporul fusese acordat anterior, dar a fost eliminat prin lege în anul 2017.

Citește și: ANAF neagă stabilirea unei ”norme suplimentare” de controale și amenzi în vederea acoperirii deficitului bugetar

În prezent, un grup de angajați din ANAF este implicat în procese judiciare cu scopul de a obține din nou acest spor de 20% pentru suprasolicitarea neuropsihică. Numărul total al dosarelor aflate pe rol depășește 260, aceste acțiuni fiind demarate de sute de angajați. Este important de menționat că în cadrul ANAF există deja un spor de 15% din salariul de bază pentru condițiile vătămătoare. Astfel, acest spor suplimentar de 20% ar urma să fie adăugat la sporul deja existent. Situația este similară și în alte instituții, precum în cazul magistraților și profesorilor, unde se acordă sporuri suplimentare pentru suprasolicitarea neuropsihică.

În ceea ce privește remunerația, pentru cei care optează pentru o carieră în administrația fiscală, nivelul salariilor variază. Pentru posturile de debutant sau asistent, salariul net începe de la 3.600 de lei, în timp ce un inspector ANAF poate câștiga până la 6.200 de lei pe lună.

La momentul înființării Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Antifraudă (ANAF – Antifraudă), a existat inițial un spor de salariu pentru a compensa suprasolicitarea neuropsihică. Mai târziu, prin adoptarea unei alte legi în anul 2017, acest spor a fost eliminat. Acesta reprezintă un procent de 20% aplicat la salariul de bază. Cu toate acestea, unii angajați din cadrul instituției au hotărât să conteste această decizie în instanță, cu scopul de a redobândi acest spor. Ca urmare, numărul dosarelor aflate pe rol a crescut semnificativ, ajungând la 264, cu un total de 658 de reclamanți.

În ceea ce privește remunerația în ANAF, există deja un spor de 15% pentru condițiile vătămătoare, care este inclus în salariul de bază.

Conform surselor citate, există însă și alte instituții în care se acordă sporuri pentru suprasolicitarea neuropsihică. De exemplu, judecătorii, magistrații-asistenți, inspectorii judiciari și personalul auxiliar de specialitate beneficiază de un spor care poate ajunge până la 25% pentru risc și suprasolicitare neuropsihică.

În paralel, în învățământ, personalul didactic care desfășoară activități de predare primește un spor de 10% din salariul de bază.

Trebuie remarcat faptul că nivelurile salariale variază în funcție de poziție, grade și gradații. De exemplu, un șef de serviciu cu o experiență de peste 20 de ani (grad 2 și studii superioare) are un salariu brut de 12.512 lei (7.320 lei net), la care se adaugă un spor pentru condiții vătămătoare în valoare de 1.820 lei, conform informațiilor furnizate de sursa menționată.

De asemenea, un consilier juridic cu gradația 4 are un salariu brut de 8.093 lei (4.735 lei net), beneficiind de un spor de 1.004 lei. Un inspector de specialitate grad I, cu gradația 4, are un salariu brut de 6.999 lei (4.094 lei net), la care se adaugă un spor de 851 lei.

Citește și: ANAF verifică dacă retailerii respectă reducerile de preţuri la produsele de bază. Şi ANPC dă sfaturi utile

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!