Angajații Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) solicită un spor salarial suplimentar de 20%. Acest spor ar trebui să fie pentru suprasolicitarea neuropsihică, iar reprezentanții ANAF au inițiat acțiuni legale pentru a beneficia de acesta. Sporul fusese acordat anterior, dar a fost eliminat prin lege în anul 2017.
În prezent, un grup de angajați din ANAF este implicat în procese judiciare cu scopul de a obține din nou acest spor de 20% pentru suprasolicitarea neuropsihică. Numărul total al dosarelor aflate pe rol depășește 260, aceste acțiuni fiind demarate de sute de angajați. Este important de menționat că în cadrul ANAF există deja un spor de 15% din salariul de bază pentru condițiile vătămătoare. Astfel, acest spor suplimentar de 20% ar urma să fie adăugat la sporul deja existent. Situația este similară și în alte instituții, precum în cazul magistraților și profesorilor, unde se acordă sporuri suplimentare pentru suprasolicitarea neuropsihică.
În ceea ce privește remunerația, pentru cei care optează pentru o carieră în administrația fiscală, nivelul salariilor variază. Pentru posturile de debutant sau asistent, salariul net începe de la 3.600 de lei, în timp ce un inspector ANAF poate câștiga până la 6.200 de lei pe lună.
La momentul înființării Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Antifraudă (ANAF – Antifraudă), a existat inițial un spor de salariu pentru a compensa suprasolicitarea neuropsihică. Mai târziu, prin adoptarea unei alte legi în anul 2017, acest spor a fost eliminat. Acesta reprezintă un procent de 20% aplicat la salariul de bază. Cu toate acestea, unii angajați din cadrul instituției au hotărât să conteste această decizie în instanță, cu scopul de a redobândi acest spor. Ca urmare, numărul dosarelor aflate pe rol a crescut semnificativ, ajungând la 264, cu un total de 658 de reclamanți.
În ceea ce privește remunerația în ANAF, există deja un spor de 15% pentru condițiile vătămătoare, care este inclus în salariul de bază.
Conform surselor citate, există însă și alte instituții în care se acordă sporuri pentru suprasolicitarea neuropsihică. De exemplu, judecătorii, magistrații-asistenți, inspectorii judiciari și personalul auxiliar de specialitate beneficiază de un spor care poate ajunge până la 25% pentru risc și suprasolicitare neuropsihică.
În paralel, în învățământ, personalul didactic care desfășoară activități de predare primește un spor de 10% din salariul de bază.
Trebuie remarcat faptul că nivelurile salariale variază în funcție de poziție, grade și gradații. De exemplu, un șef de serviciu cu o experiență de peste 20 de ani (grad 2 și studii superioare) are un salariu brut de 12.512 lei (7.320 lei net), la care se adaugă un spor pentru condiții vătămătoare în valoare de 1.820 lei, conform informațiilor furnizate de sursa menționată.
De asemenea, un consilier juridic cu gradația 4 are un salariu brut de 8.093 lei (4.735 lei net), beneficiind de un spor de 1.004 lei. Un inspector de specialitate grad I, cu gradația 4, are un salariu brut de 6.999 lei (4.094 lei net), la care se adaugă un spor de 851 lei.
Citește și: ANAF verifică dacă retailerii respectă reducerile de preţuri la produsele de bază. Şi ANPC dă sfaturi utile