Angajaţii care pierd 25% la leafă: „Măsură dură şi nedreaptă. Guvernul este pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!”

Protest al silvicultorilor la Ministerul Mediului, faţă de diminuarea cu un sfert a salariilor. Sindicaliştii consideră „paradoxal şi umilitor” pentru silvicultori că în aceeaşi şedinţă de Guvern au fost aprobate o serie de măsuri favorabile altor categorii de salariaţi din România.
Filip Stan
24 feb. 2025, 12:27
Angajaţii care pierd 25% la leafă: „Măsură dură şi nedreaptă. Guvernul este pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!

Silvicultorii protestează, miercuri, la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, faţă de recenta hotărâre a Guvernului de a diminua cu 25% salariile tuturor celor peste 20.000 de angajaţi din sistem, în condiţiile în care, „paradoxal şi umilitor pentru silvicultori”, Executivul a aprobat măsuri favorabile pentru alte categorii de salariaţi, cum ar fi poliţiştii şi militarii, dar şi pentru angajaţi din companiile de stat, anunţă Federaţia Sindicatelor Silva. Sursa citată menţionează că, în acelaşi timp, în toată ţara va fi grevă de avertisment.

„Fără niciun fel de consultare publică, în dispreţul total al legii, Guvernul a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută diminuarea cu 25% a salariilor tuturor silvicultorilor din România. Peste 20.000 de silvicultori vor duce acasă cu 25% mai puţini bani. Guvernul a elaborat Ordonanţa de Urgenţă nr. 4/2025 fără nicio explicaţie. În această situaţie se află tot personalul silvic care îşi desfăşoară activitatea la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, la Garda Forestieră Naţională, la ocoalele silvice de regim, la Romsilva şi la Institutul Naţional pentru Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor Silva.

Cornul abundenţei pentru bugetari: Ajutor de încălzire de 670 de lei, tichete de masă, primă de ziua angajatului, primă de ziua femeii, de ziua copilului, a minerului, a energeticianului, de Crăciun, de Paște, Sfânta Varvara, dar și decontarea biletelor de concediu

Sindicaliştii consideră „paradoxal şi umilitor” pentru silvicultori că în aceeaşi şedinţă de Guvern au fost aprobate o serie de măsuri favorabile altor categorii de salariaţi din România.

„Astfel, poliţiştilor şi militarilor li se vor plăti zilele libere muncite. În companiile de stat, salariaţii îşi vor păstra creşterile salariale faţă de anul 2024, iar companiile cu pierderi chiar pot acorda prime. Numai silvicultorii sunt „pedepsiţi” fără a avea nicio vină”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit aceleiaşi surse, creşterea cu 25% a salariului de bază era urmare a adoptării noului Cod silvic şi nu reprezintă o majorare propriu-zisă a salariilor, ci înlocuieşte sporul de risc de 25%, pe care, în luna decembrie a anului trecut, Parlamentul l-a eliminat din textul noului Cod silvic.

„Aparent inexplicabil, Guvernul a decis prin OUG (unde este oare urgenţa?) că veniturile silvicultorilor trebuie tăiate cu 25%. O măsură dură şi nedreaptă, dar care vine în urma unei intense campanii de denigrare a personalului silvic şi a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, iniţiată în urmă cu o lună de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor”, afirmă sindicaliştii din silvicultură.

În semn de protest faţă de diminuarea salariilor cu 25% prin OUG nr. 4/2025, faţă de eliminarea unor drepturi ale silvicultorilor din OUG 59/2000 – Statutul personalului silvic, şi „în semn de revoltă faţă de campania de presă iniţiată de ministrul Mediului, cu scopul discreditării Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi compromiterii publice a angajaţilor acesteia”, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva susţine miercuri, 26 februarie 2025, între orele 10.00 – 13.00, un amplu miting la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Se dau din nou sporurile de weekend care fuseseră eliminate prin Ordonanţa-trenuleţ! Ce bugetari aproape îşi dublează veniturile

Principalele revendicări ale Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva sunt: abrogarea art. V din Ordonanţa Guvernului nr. 4/2025, prin care se reduc în acest an cu 25% salariile a peste 20.000 de silvicultori din România, menţinerea drepturilor aprobate de Parlamentul României prin Legea 234/2019, de modificare şi completare a Statutului personalului silvic şi retragerea de către ministrul mediului, apelor şi pădurilor a Proiectului de modificare a OUG 59/2000, stoparea de către ministrul Mediului, a acţiunilor de discreditare şi compromitere a personalului silvic aflat în slujba pădurilor şi a interesului naţional, campanie care a afectat grav autoritatea personalului silvic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi alimentează dezbinarea socială, cu consecinţe imprevizibile, depolitizarea şi profesionalizarea structurilor silvice de administrare a pădurilor din România, consultarea de către Ministerul Mediului a sindicatelor, în calitate de parteneri sociali, la elaborarea actelor normative cu impact asupra activităţii Romsilva, asupra drepturilor şi obligaţiilor personalului silvic, precum şi la adoptarea oricărei decizii care poate afecta drepturile salariaţilor şi stabilitatea locurilor de muncă din cadrul structurilor de administrare a pădurilor statului şi exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea guvernanţei corporative şi înlocuirea acestei forme de management care are ca principal obiectiv maximizarea profitului, obiectiv impropriu gestionării durabile a pădurilor, cu managementul forestier durabil, aşa cum se întâmplă în majoritatea statelor UE (conform Rezoluţiei H1/1993 a Conferinţei de la Helsinki privind protecţia pădurilor în Europa).

De asemenea, sindicaliştii cer intervenţia ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor la Guvernul României pentru plata compensaţiilor restante prevăzute de Codul silvic, aferente cheltuielilor susţinute de Romsilva pentru creşterea cailor de rasă, pentru administrarea ariilor naturale protejate şi pentru paza pădurilor private (sume restante ce depăşesc în prezent 150 milioane lei), pentru eliminarea procentelor de lemn fasonat din Codul silvic şi pentru modificarea urgentă a legislaţiei privind evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice şi simplificarea actualelor „proceduri birocratice aberante, costisitoare şi mari consumatoare de timp”.

„Atragem atenţia pe această cale Parchetului General, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât şi instituţiilor din sistemul de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională asupra faptului că, nu demult, campanii similare de denigrare a personalului silvic, pornite în mod iresponsabil tot din sfera politică, au condus la atacuri violente asupra personalului silvic, fiind cunoscute cazurile celor şase pădurari omorâţi, apărând pădurea de infractori, precum şi a celor peste 750 de silvicultori care au căzut victime ale agresorilor în timpul serviciului, suferind vătămări corporale grave”, se mai arată în comunicatul citat.

Joi, 20 februarie, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 4/2025, care modifică şi completează acte normative existente. Potrivit articolului V al acestei ordonanţe de Urgenţă, pe durata anului 2025, se suspendă aplicarea alineatului (4) al articolului 137 din Legea nr. 331/2024 privind Codul Silvic, prin care personalul silvic din cadrul Autorităţii, al Gărzii Forestiere Naţionale, al gărzilor forestiere, al ocoalelor silvice de regim, al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură beneficiază de o majorare cu 25% a salariului de bază.

Guvernul justifică suspendarea acelei majorări salariale în 2025 prin necesitatea controlului cheltuielilor publice şi menţinerii echilibrului bugetar.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care dispare din orașe. Cercetătorii trag un semnal de alarmă
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
Playtech.ro
Se schimbă legea pentru românii care stau la bloc sau la casă. Amendă de 12.000 de lei dacă îți deranjezi vecinii, au explodat sancțiunile
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Plătești CASS, dar nu beneficiezi de concediu medical. Ți se cer alți bani!
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Primele reacții internaționale după taxele vamale anunțate de Donald Trump de „Ziua eliberării Americii”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Creștere obligatorie a pensiilor decisă de judecători! Cine ar putea primi cu 50% mai mult la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)