Codul Muncii prevede angajaţii în mediul privat pot lucra în zilele de sâmbătă și duminică, însă totul depinde de locul de muncă, de domeniu și de înțelegerea cu angajatorul. Lucrurile sunt diferite pentru cei care lucrează la stat.
Coaliția de guvernare s-a pus de acord asupra variantei finale a măsurilor de austeritate care vor fi adoptate luni într-o ordonanță de urgență. Aceasta conține măsuri pentru frânarea cheltuielilor statului printre care se regăsesc suspendarea angajărilor la stat, înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor, sau eliminarea primelor și bonusurilor pentru bugetari. Pensionarii cu venituri mici și medii ar putea primi însă un ajutor punctual. Există însă anumite categorii de angajaţi care scapă de măsurile dure de austeritate.
Angajaţii din sănătate și asigurări sociale vor beneficia în continuare de sporul acordat pentru munca prestată în weekend și în zilele de sărbătoare, au transmis sâmbătă, 28 decembrie, reprezentanții Federației Sanitas din România, după încheierea negocierilor din Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.
„În urma discuțiilor partenerilor sociali în Consiliul Național Tripartit s-au convenit câteva excepții pentru Sănătate și Asistență Socială
În ședința Consiliului Național Tripartit de astăzi, 28 decembrie 2024, după mai bine de patru ore de discuții, reprezentanții guvernului au acceptat o parte din solicitările sindicale, astfel că:
1. În sistemul sanitar și în cel de asistență socială se va acorda în continuare sporul pentru angajaţii care prestează muncă în zilele de sâmbătă, duminică și în zilele de sărbători legale;
2. Posturile din Sănătate și Asistență socială aprobate prin Memorandum în 2024 vor putea fi ocupate prin concurs în 2025;
3. În mod special, pentru sectorul Asistență Socială, centrele nou-construite – indiferent de sursa de finanțare (fonduri europene, investiții ale autorităților publice locale etc.) – vor putea să-și ocupe posturile prevăzute în organigramă;
4. Se va găsi o modalitate de acordare a voucherelor de vacanță pentru anul 2025, în baza unei contribuții financiare egale stat/salariat.
5. După aprobarea bugetului de stat pentru 2025, se vor relua discuțiile pe noua lege a salarizării bugetarilor.
Luni, 30 decembrie, vom vedea forma finală a textului ordonanței, cu toate modificările discutate.
Suntem conștienți însă că acesta este doar începutul politicii guvernamentale pentru 2025, care va fi una bazată pe austeritate și pe constrângeri economice.
Ne așteaptă cu siguranță un an 2025 cu acțiuni sindicale consistente, în apărarea drepturilor obținute până în prezent și pentru obținerea unora suplimentare!
Este nevoie de unitate și de acțiune!”, transmit reprezentanții Federației SANITAS din România cea mai mare federație sindicală din SĂNĂTATE și ASISTENȚĂ SOCIALĂ din România.
Cum este acum: