Angajații care vor rămâne cu mai puțini bani în buzunare la final de lună. În 2025 românii vor plăti taxe mai mari, chiar dacă salariile brute rămân la fel. Specialiștii avertizează că România se numărăr printre țările cu cele mai ridicare taxe pe muncă din Europa.
După ce Guvernul a adoptat ordonanța trenuleț, care prevede măsuri dure de austeritate, o mare parte din banii pentru care românii muncesc lună de lună se vor duce la stat.
Adrian Codîrlasu, vicepreședinte al CFA România, avertizează că, din 2025, jumătate din salariul unui angajat va fi direcționat către stat, România ocupând locul doi în Europa, după Grecia, în ceea ce privește impozitarea muncii. În plus, din banii care rămân angajaților după impozitare, aceștia vor continua să plătească TVA pentru bunuri și servicii, potrivit news18.ro.
Pentru 2026, Guvernul estimează o creștere a veniturilor din TVA de la 6,8% din PIB în 2025, la 7,3%, sugerând o posibilă creștere a cotelor de TVA. Potrivit specialiștilor, această majorare ar putea implica fie o ridicare a cotei standard de TVA de la 19% la 21%, fie ajustări ale cotelor reduse de TVA.
În prezent, România are trei cote de TVA:
– 19% pentru majoritatea produselor și serviciilor,
– 9% pentru alimente, medicamente, locuințe sociale și energie regenerabilă,
– 5% pentru manuale, lemne de foc și energie termică.
Majorarea acestor cote se va reflecta direct prețurile produselor și serviciilor, contribuind la o povară fiscală suplimentară pentru consumatori.
Gabriel Biriș, expert fiscal, avertizează că în 2025 ar putea avea loc o creștere a cotei unice de impozitare de la 10% la 16%, revenind astfel la nivelul dinaintea reducerii din 2018. Această măsură ar compensa alte modificări fiscale, cum ar fi creșterea contribuțiilor sociale.
Majorarea impozitelor, creșterea TVA și eliminarea facilităților fiscale, va pune o presiune considerabilă asupra veniturilor populației, afectând în mod direct puterea de cumpărare a românilor și contribuind la o creștere a costului vieții în 2025.