Potrivit liderului de sindicat al angajaţilor fabricii de căldură brăilene, Gheorghiţă Pârlog, cei şase angajaţi au încheiat, luni, greva foamei, după ce au primit asigurări că marţi va fi convocată o şedinţă de urgenţă a Consiliului Local Municipal în urma căreia va fi aprobată alocarea sumei necesare plăţii salariilor şi tichetelor de masă aferente unei luni.
Sursa citată a adăugat că până vineri oamenii îşi vor primi salariile, urmând ca în viitorul apropiat să fie achitate şi celelalte drepturi salariale restante pe două luni.
„Am renunţat la greva foamei pentru că nu mai puteam suporta. Un om a cedat sâmbătă, altul era să cedeze în această dimineaţă (n.r. – luni dimineaţă). Am primit asigurări de la consilieri, de la politicieni, de la presă, toţi ne-au încurajat şi ne-au susţinut. Avem convingerea că vom primi salariile şi nu are sens să ne riscăm viaţa”, a declarat, luni, liderul de sindicat Gheorgiţă Pârlog.
Şase angajaţi ai CET Brăila au intrat, joi dimineaţă, în greva foamei, în semn de protest faţă de faptul că nu şi-au primit salariile şi tichetele de masă de trei luni. Oamenii s-au instalat într-unul din birourile societăţii CET, sperând că prin această formă de protest vor determina autorităţile să le dea salariile restante.
Sâmbătă, unuia dintre grevişti, un bărbat de 45 de ani, i s-a făcut rău, fiind luat de o ambulanţă şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila.
În prezent, activitatea companiei de termoficare din Brăila este blocată după ce furnizorul de gaz a oprit livrarea combustibilului din cauza unei datorii de circa 13.000 de lei.
CET Brăila are de recuperat aproximativ 13 milioane de lei de la populaţie, iar potrivit conducerii unităţii pentru achitarea salariilor restante ar fi nevoie de aproximativ 140.000 de lei.
Potrivit sursei citate, multe dintre asociaţiile de locatari nu şi-au mai plătit de câţiva ani facturile la termoficare, iar în aceste condiţii CET a acumulat datorii de aproximativ zece milioane de lei către furnizorul de gaze şi de circa 200.000 de lei către Electrica, astfel că în prezent este sistată atât furnizarea gazului către centrală, cat şi furnizarea energiei electrice.
În Brăila mai sunt racordate la CET 6.000 de apartamente, iar pe parcursul verii locatarii acestora au avut apă caldă doar două săptămâni. În condiţiile în care din cele 200 de asociaţii de locatari 140 au datorii mari, niciuna dintre cele 11 centrale de cvartal din municipiu nu mai funcţionează în prezent.
Primăria Brăila deţine 79 la sută din acţiunile CET.