UPDATE: Circulaţia a peste 30 de trenuri este afectată, ca urmare a unui protest spontan al personalului CFR SA de pe raza regionalelor Iaşi, Bucureşti, Craiova, Galaţi, Cluj, Constanţa, Galaţi, potrivit unui comunicat al CFR Călători remis luni AGERPRES.
„Trenurile afectate până la momentul prezent ca urmare a protestului spontan al personalului CFR SA de pe raza regionalelor Iaşi, Bucureşti, Craiova, Galaţi, Cluj, Constanta, Galaţi: 6002, 6461, 5603, 5401, 1541, 5402, 5461, 5415, 1858, 5411, 1752, 8080, 8202, 8201,1884, 1660 , 1572, 1573, 1541 ,1655, 5014, 5106, 7571, 3085, 4103, 3074, 1734, 1832, 4020, 4451, 4703, 3073, 1831”, se menţionează în comunicat.
Conform datelor de la ora 12:30, reprezentanţii CFR Călători precizează că situaţia se află în evoluţie, astfel că poate fi afectată şi circulaţia altor trenuri.
UPDATE: Ministrul Transporturilor dă vina pe vechea guvernare pentru situaţia creată de greva spontană a angajaţilor CFR. „În acest moment mă aflu in situatia urmatoare. Niste domni inainte mea au promis foarte multe lucruri. Au promis liderilor de sindicat ca le vor fi marite salariile şi ca anumite facilitati vor fi puse in practica de la 1 ianuarie. Tot acea guvernare venea si spunea ca infrastructura feroviara trebuia sa dispara. Sunt dispus la dialog, voi sta cu toata lumea de vorba. Împreună cu managerii si liderii de sindicat sa gasim solutii astfel incat veniturile să crească” , a declarat Sorin Grindeanu.
Despre statutul personalului feriviar, Sorin Grideanu a delcarat că aceste companii nu sunt eficiente din punct de vedere economic.
”Asta nu înseamnă că nu încerc să găsesc soluţii pentru anul 2022. Va intra în vigoare când se va aplica la companii care sunt viabile economic, aplicându-se tot ceea ce înaintea mea s-au angajat cei care au coordonat PNRR şi ministerul Transporturilor, că vor face în 2022, adică eficientizare”, a explicat el.
Grideanu a spus că eficientizare înseamnă ca, ”din punct de vedere economic, să stea bine în picioare, iar veniturile să fie mai mari decât cheltuielile”, iar acest lucru se poate realiza prin dialog şi planuri de restructurare, pe care trebuie să le elaboreze companiile şi să fie transpuse în practică. ”Acum suntem în stadiul de elaborare de strategii”, a ma spus el.
Grindeanu s-a referit la majorările de salarii cerute de sindicatele din feriviar. ”Dacă am mări cu 10% salariile în acest moment, să spunem cu inflaţia, impactul este undeva la peste un miliard. Astăzi, când vorbim, nu de statutul feroviarilor, care înseamnă mai mult, de 40%. Vă spun sincer, în acest moment nu există aceste resurse, e nevoie de aceşti paşi”, a afirmat el.
UPDATE: Trenul care circula pe ruta Constanţa-Bucureşti este blocat în gara Săruleşti din judeţul Călăraşi. Călătorii au fost anunţaţi că este grevă spontană la Bucuresti şi că este posibil ca trenul să staţioneze în gara ore în şir.
UPDATE; Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunţat, luni, într-un mesaj pe Facebook, că a avut discuţii cu directorii generali şi economici de la CFR, iar ”de anul viitor toate companiile, fie că vorbim despre CFR Infrastructură, fie că vorbim despre CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un proces de eficientizare economică, în acord cu PNRR”. Un protest spontan al angajaţilor CFR a avut loc, astăzi, în urma căruia sindicaliştii au fost chemaţi la discuţii cu ministrul Trasporturilor.
Angajaţii CFR au intrat în Grevă UPDATE: Peste 1.000 de angajați au oprit lucrul. Greva spontană a fost declanșată în București, Brașov, Sighetul Marmației, Cluj, Arad, Craiova.
Gara de Nord din Capitală este blocată, după ce oamenii care se ocupă cu repararea locomotivelor au întrerupt lucrul.
Trenurile înregistrează deja întârzieri de zeci de minute. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, i-a chemat la Guvern pe liderii de sindicat ai CFR.
Președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România a explicat ce nemulţumiri au angajatii CFR.
„CFR-istii sunt revoltati de faptul ca in 2021 UE a declarat anul cailor feroviere romane, cu infrastructira moderna, la noi nu s a intamplat nimic desi la inceput de 2021 trebuia sa avem trenuri noi.
CFR-istii sunt revoltati, se simt abandonati de Guvern. Noi, sindicatele, am zis ca le organizam proteste. Între orele 8.00 și 10.00 așteaptăm un comunicat de la ministrul Transporturilor în care să li se explice de ce s-a abandonat transportul feroviar în România”, a declarat președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari la România Tv.
De asemenea, oamenii sunt nemulțumiți că le sunt înghețate salariile și că nu mai au bani pentru cheltuielile de zi cu zi.
Revenim cu detalii.