„Dialogul social nu mai există de foarte mult timp la CEH și, de aceea, considerăm că doar prin justiție ne mai putem obține drepturile prevăzute prin contractul colectiv de muncă„, a declarat vicepreședintele Sindicatului ‘Muntele’, Cristian Iștoc, pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, sindicatul a sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara și Ministerul Muncii în privința denunțării unilaterale de către administrație a contractului colectiv de muncă, iar instituțiile statului au dat câștig de cauză organizației sindicale, în sensul în care documentul putea fi anulat doar cu acordul părților, ceea ce nu s-a întâmplat.
„Pierderea calculată pentru neacordarea a patru drepturi bănești principale se ridică lunar la circa 700 de lei pentru fiecare angajat. Dacă se mai iau în calcul și alte drepturi de care salariații beneficiau anual, atunci valoarea pierderii se cifrează la o medie lunară de 1.500 de lei pentru un angajat„, a arătat Iștoc.
Sindicatul ‘Muntele’ a pus la dispoziția angajaților nemulțumiți formulare tip de plângeri penale ce pot fi descărcate online de pe pagina de facebook a organizației. Acolo se găsesc și indicațiile necesare de completare și unde trebuie depuse acestea, în funcție de locul de muncă al angajaților CEH — la Deva sau la Petroșani.
În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de salariați, la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.
CEH este în procedură de insolvență cu datorii de peste 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde lei către stat.