Aceste videoclipuri, care surprind momente neplăcute sau gestionate prost, au făcut ca multe companii să își revizuiască modul în care abordează concedierile angajaților. Teama de reacțiile din social media îi determină pe directorii de companii să caute ajutor pentru a da veștile proaste într-un mod mai controlat și mai responsabil.
TikTok, cunoscut pentru conținutul său viral, a devenit un spațiu în care angajații concediați sau martorii acestor situații împărtășesc detalii intime și înregistrări din conversațiile care, în mod normal, ar fi avut loc în spatele ușilor închise. Aceste videoclipuri cu concedieri au ajuns să fie disecate și comentate în mod obșnuit de utilizatori, iar directorii executivi și managerii de resurse umane sunt acum conștienți de impactul pe care îl pot avea aceste clipuri asupra imaginii companiei. De la memo-uri tip „mea culpa” ale directorilor executivi la anunțuri ciudate sau la intonația folosită de managerii de resurse umane, fiecare detaliu este analizat de public, ceea ce poate avea un impact semnificativ asupra reputației companiei.
Teama de reacțiile negative pe social media i-a determinat pe mulți directori de companii, în special cei din sectorul tehnologic, să caute soluții pentru a gestiona mai bine procesul de concediere. Un exemplu relevant este startup-ul Onwards HR, care s-a specializat în logistica concedierilor și a văzut o creștere impresionantă a bazei sale de clienți, de 300% în anul trecut.
„Ei întreabă: Ne puteţi spune cum să procedăm astfel încât să nu ni se întâmple asta? Pe social media, toată lumea ne priveşte”, a declarat Sarah Rodehorst, cofondator și director executiv al Onwards HR, potrivit Bussines Magazin.
Companiile se confruntă cu o presiune tot mai mare de a gestiona concedierile într-un mod care să nu provoace un val de critici online, ceea ce le determină să caute soluții pentru a nu „exploda în față”.
În ciuda faptului că piața forței de muncă rămâne, în general, solidă, reducerile semnificative de locuri de muncă au fost vizibile în anumite industrii, în special în domeniul tehnologic, unde unele dintre cele mai mari companii din America au eliminat sute sau chiar mii de posturi. De exemplu, United Parcel Service Inc. a anunțat că va reduce 12.000 de posturi de conducere, iar Citigroup Inc. a declarat că intenționează să elimine 20.000 de posturi până în 2026.
În acest context, Onwards HR oferă companiilor o platformă centralizată care le permite să standardizeze procesul de concediere, să automatizeze plățile compensatorii și să faciliteze colaborarea între echipele de resurse umane, juridice și financiare. Cu toate acestea, Rodehorst menționează că clienții companiei doresc mai mult decât tehnologie. Aceștia solicită îndrumare pas cu pas despre cum să aibă conversațiile dificile cu angajații concediați. „
Le spunem clienților săi că ar trebui să permită fiecărui angajat disponibilizat să se întâlnească cu managerul său pentru a pune întrebări. Planificarea meticuloasă este un alt aspect nenegociabil”, spune Rodehorst.
Un alt aspect esențial pe care îl subliniază Rodehorst este importanța formării și certificării în gestionarea concedierilor. Având în vedere cererea mare pentru acest tip de suport, Onwards HR intenționează să ofere mai multe programe formale de formare și certificare, pentru a ajuta companiile să navigheze prin aceste procese dificile cu mai multă încredere.
Un exemplu recent care subliniază importanța unei gestionări corecte a concedierilor este incidentul din luna trecută, când o angajată a firmei de tehnologie Cloudflare a distribuit pe TikTok o înregistrare a concedierii sale. Acest clip a stârnit un torent de critici online, iar directorul general al Cloudflare a recunoscut că firma a făcut o greșeală prin faptul că „nu a fost mai amabilă și mai umană”, în urma acestui incident, într-o postare pe platforma X.