Angajații concediați care se răzbună pe foștii angajatori au devenit o problemă și bagă frica în conducerile companiilor. Ce măsuri iau firmele pentru a se proteja

În era digitală, social media joacă un rol tot mai important în modul în care companiile comunică, dar și în felul în care sunt percepute de public. Concedierile nu fac excepție, iar acum, cu ajutorul platformei TikTok, clipurile cu concedieri s-au transformat într-un fenomen viral.
Filip Stan
15 feb. 2025, 12:46
Angajații concediați care se răzbună pe foștii angajatori au devenit o problemă și bagă frica în conducerile companiilor. Ce măsuri iau firmele pentru a se proteja

Aceste videoclipuri, care surprind momente neplăcute sau gestionate prost, au făcut ca multe companii să își revizuiască modul în care abordează concedierile angajaților. Teama de reacțiile din social media îi determină pe directorii de companii să caute ajutor pentru a da veștile proaste într-un mod mai controlat și mai responsabil.

TikTok, cunoscut pentru conținutul său viral, a devenit un spațiu în care angajații concediați sau martorii acestor situații împărtășesc detalii intime și înregistrări din conversațiile care, în mod normal, ar fi avut loc în spatele ușilor închise. Aceste videoclipuri cu concedieri au ajuns să fie disecate și comentate în mod obșnuit de utilizatori, iar directorii executivi și managerii de resurse umane sunt acum conștienți de impactul pe care îl pot avea aceste clipuri asupra imaginii companiei. De la memo-uri tip „mea culpa” ale directorilor executivi la anunțuri ciudate sau la intonația folosită de managerii de resurse umane, fiecare detaliu este analizat de public, ceea ce poate avea un impact semnificativ asupra reputației companiei.

Teama de reacțiile negative pe social media i-a determinat pe mulți directori de companii, în special cei din sectorul tehnologic, să caute soluții pentru a gestiona mai bine procesul de concediere. Un exemplu relevant este startup-ul Onwards HR, care s-a specializat în logistica concedierilor și a văzut o creștere impresionantă a bazei sale de clienți, de 300% în anul trecut.

„Ei întreabă: Ne puteţi spune cum să procedăm astfel încât să nu ni se întâmple asta? Pe social media, toată lumea ne priveşte”, a declarat Sarah Rodehorst, cofondator și director executiv al Onwards HR, potrivit Bussines Magazin.

Citește și: Gigantul care angajează mii de oameni. Domeniul controversat în care este căutată forţa de muncă

Companiile se confruntă cu o presiune tot mai mare de a gestiona concedierile într-un mod care să nu provoace un val de critici online, ceea ce le determină să caute soluții pentru a nu „exploda în față”.

În ciuda faptului că piața forței de muncă rămâne, în general, solidă, reducerile semnificative de locuri de muncă au fost vizibile în anumite industrii, în special în domeniul tehnologic, unde unele dintre cele mai mari companii din America au eliminat sute sau chiar mii de posturi. De exemplu, United Parcel Service Inc. a anunțat că va reduce 12.000 de posturi de conducere, iar Citigroup Inc. a declarat că intenționează să elimine 20.000 de posturi până în 2026.

În acest context, Onwards HR oferă companiilor o platformă centralizată care le permite să standardizeze procesul de concediere, să automatizeze plățile compensatorii și să faciliteze colaborarea între echipele de resurse umane, juridice și financiare. Cu toate acestea, Rodehorst menționează că clienții companiei doresc mai mult decât tehnologie. Aceștia solicită îndrumare pas cu pas despre cum să aibă conversațiile dificile cu angajații concediați. „

Le spunem clienților săi că ar trebui să permită fiecărui angajat disponibilizat să se întâlnească cu managerul său pentru a pune întrebări. Planificarea meticuloasă este un alt aspect nenegociabil”, spune Rodehorst.

Un alt aspect esențial pe care îl subliniază Rodehorst este importanța formării și certificării în gestionarea concedierilor. Având în vedere cererea mare pentru acest tip de suport, Onwards HR intenționează să ofere mai multe programe formale de formare și certificare, pentru a ajuta companiile să navigheze prin aceste procese dificile cu mai multă încredere.

Un exemplu recent care subliniază importanța unei gestionări corecte a concedierilor este incidentul din luna trecută, când o angajată a firmei de tehnologie Cloudflare a distribuit pe TikTok o înregistrare a concedierii sale. Acest clip a stârnit un torent de critici online, iar directorul general al Cloudflare a recunoscut că firma a făcut o greșeală prin faptul că „nu a fost mai amabilă și mai umană”, în urma acestui incident, într-o postare pe platforma X.

Citește și: Angajaţi concediaţi, rechemaţi la muncă şi din nou daţi afară în doar cinci zile. „Acesta este guvernul. Ai crede că ar fi mai organizat”

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea Britanie a pus interdicție la graniță. Decizie pentru românii care stau sau merg în Regatul Unit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Scad drastic dobânzile la rate. Decizia Băncii Centrale aduce vești bune românilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai