Angajaţii de la Ambulanţă au protestat, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă

Angajați ai serviciilor publice de ambulanță din mai multe județe din țară au organizat, joi, între orele 11,00 - 12,00, mitinguri de sensibilizare a Guvernului, pe fondul nemulțumirilor că veniturile lunare din sistemul sanitar vor scădea începând cu 1 ianuarie 2018, conform Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România (FNSAR).
Iulian Tudor
28 sept. 2017, 09:46
Angajaţii de la Ambulanţă au protestat, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă

* BUZĂU

Sindicaliștii din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Buzău au pichetat, timp de o oră, sediul unității și au protest cu sirenele ambulanțelor care nu se aflau în misiune.

Liderul sindicaliștilor, asistentul Dan Dogaru, a precizat că acțiunea face parte din seria de proteste declanșate la nivel național.

”Pe sindicaliști îi nemulțumește în primul rând starea necorespunzătoare a parcului auto, numărul insuficient de ambulanțe si personalul insuficient, la SAJ Buzău sunt 220 de angajați, cu tot cu personal TESA, dintre care aproape 200 lucrează, efectiv, pe ambulanțe, care în anumite perioade ale anului nu pot face față numărului mare de cazuri”, a mai spus Dan Dogaru.

Potrivit sursei citate, „nu în ultimul rând, nemulțumirea sindicaliștilor a fost declanșată de decizia Guvernului de reducere considerabilă sau chiar de pierdere a sporurilor pentru condiții de muncă foarte periculoase, de care medicii, asistenții medicali și ambulanțierii beneficiază în prezent.

* CONSTANȚA

Peste 50 de angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța — medici, asistenți medicali, șoferi și brancardieri — au participat joi la un miting de protest pe platforma stației centrale din municipiul Constanța, prezentându-și nemulțumirile în legătură cu condițiile de muncă și diminuarea veniturilor salariale.

Potrivit materialului prezentat de organizatorii protestului din curtea SAJ, sindicaliștii reclamă, în primul rând, perspectiva diminuării veniturilor salariale de la 1 ianuarie 2018, prin tăierea sporurilor specifice. De asemenea, salariații SAJ Constanța solicită reînnoirea de urgență a parcului auto și rezolvarea deficitului de personal prin ocuparea posturilor vacante.

* DÂMBOVIȚA

Peste 50 de persoane au participat, joi, la un miting de protest, în fața sediului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Dâmbovița.

Sindicaliștii de la Ambulanță se plâng de lipsa de personal, starea parcului auto și de salarizarea proastă.

”Mitingul a avut loc în fața sediului Ambulanței. Au participat circa 50-55 de persoane. Principala nemulțumire ține de salarizare. Apoi, sunt condițiile și volumul mare de muncă, starea mașinilor cu număr foarte mare de kilometri la bord”, a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Dâmbovița, Polixenia Necula.

* DOLJ

Peste 60 de angajați ai Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Dolj au protestat, joi, prin organizarea unui miting de sensibilizare în curtea instituției în semn de nemulțumire față de lipsa de răspuns a Guvernului la solicitarea conducerii Federației Naționale Sindicală „Ambulanța” din România de a avea o discuție pe tema salariilor care vor fi acordate începând cu 01 ianuarie 2018 în baza Legii 153/2017.

Liderul Sindicatului Liber „Ambulanța” Dolj, Marin Cârstoiu, a declarat că principalele revendicări ale sindicaliștilor din Ambulanță se referă la stoparea diminuării veniturilor lunare a personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanță, începând cu 1 ianuarie 2018 în urma aplicării Regulamentului de sporuri conform proiectului elaborat de Ministerul Sănătății în baza prevederilor Legii 153/2017; situația și starea parcului de ambulanțe din Serviciile Publice de Ambulanță și deficitul de personal.

Potrivit liderului sindical, pe perioada protestului care a durat o oră nu a fost afectată activitatea serviciului.

„Este un miting de sensibilizare organizat la nivel național de FNSAR, la care suntem afiliați și care se desfășoară conform programului stabilit. În ultimii ani nu s-au mai făcut angajări în serviciile publice de ambulanță, deși numărul solicitărilor sunt în creștere. La nivelul județului Dolj ar fi nevoie de circa 60 de posturi pentru a putea funcționa în parametri normali”, a declarat Marin Cârstoiu.

* GORJ

Aproximativ 20 de angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Gorj au protestat joi în curtea instituției, aceștia fiind nemulțumiți de faptul că, începând cu 1 ianuarie 2018, salariile le vor scădea.

„Nemulțumirile noastre sunt cu privire la aplicarea noii legi a salarizării care a intrat în vigoare cu 1 iulie 2017 și o să intre în aplicare cu 1 ianuarie 2018, când spune toată lumea că salariile noastre ar trebui să crească cu 25%, dar salariile noastre o să scadă. Prin aplicarea Legii 153/2017 o să ni se diminueze sporurile, nu o să mai primim spor de urgență, asta se intenționează prin aplicarea acestei legi. Chiar dacă ne mărește baza, la noi salariile sunt mici, salariul care se ridică este cu ajutorul sporurilor. Nu o să mai luăm tichete de masă din decembrie 2017 până în decembrie 2018. (…) Cea mai grea situație este problema salarizării, am ajuns în 15 ani cu salarii cât de cât și acum când ar trebui să fie bine, nu mai e bine”, a declarat președintele Sindicatului Salvamed Ambulanța Gorj, Ionel Ianc.

În ceea ce privește parcul auto, Ianc a afirmat că există ambulanțe care au și un milion de kilometri parcurși, iar 80% din totalul autospecialelor au peste 600.000 de kilometri parcurși.

La protest au participat angajați aflați în timpul liber de la mai multe substații din județ.

* OLT

Câteva zeci de angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Olt au protestat joi, timp de aproximativ o jumătate de oră, în fața sediului instituției, ei arătându-și astfel nemulțumirea față de perspectiva reducerii veniturilor din cauza plafonării sporurilor, dar și față de starea ambulanțelor și a deficitului de personal.

Angajații care au protestat se aflau în timpul liber, astfel că nu a fost afectată activitatea SAJ Olt. Ei au spus că multe dintre autosanitare sunt afectate de uzură și au multe sute de mii de kilometri parcurși. Protestatarii au menționat și nemulțumirile generate de plafonarea sporurilor salariale și de deficitul de personal.

* PRAHOVA

Aproximativ 80 de angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Prahova au participat, joi, la un miting de sensibilizare a Guvernului organizat pe fondul nemulțumirilor că veniturile lunare din sistemul sanitar vor scădea începând cu 1 ianuarie 2018.

„Toți cei prezenți la acest miting sunt veniți din timpul liber, astfel încât capacitatea de intervenție să nu fie afectată. (…) Acest miting este unul pașnic, un miting de ‘catifea’, de sensibilizare a instituțiilor care au fost sesizate de către Federația Ambulanța, este un miting care vrea să scoată în evidență faptul că demersurile noastre nu pornesc de pe o poziție ireconciliabilă, de forță, ci dorim dialog, negociere și, în cele din urmă, rezolvarea tuturor revendicărilor”, a afirmat liderul de sindicat Toma Petre.

El a explicat că una dintre nemulțumiri este legată de impactul Legii 153/2017 asupra numitor structuri de personal.

„În primul rând, sunt anumite elemente ale Legii 153/2017 cu impact negativ asupra anumitor structuri de personal angajat la Serviciul de Ambulanță. Aici aș face referire la personalul TESA care practic este exilat într-o altă familie ocupațională, administrație, fapt care duce la pierdea unui spor de 50% care era aferent serviciului de ambulanță. În atare condiții, de exemplu un salariat TESA cu studii medii, deci referent, care are numite responsabilități, în urma simulărilor s-a constatat că va avea salariul unei persoane angajate pe funcția de îngrijitoare”, a precizat sursa citată.

Liderul sindical a spus că, la nivelul SAJ Prahova, se înregistrează un deficit de asistenți medical de aproximativ 50%, dar și că mașinile de intervenție sunt uzate moral, unele depășind chiar termenul de casare.

* TELEORMAN

Peste o sută de cadre din cele 240 ale Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) au protestat pentru păstrarea drepturilor salariale și pentru dotarea necesară, fără de care instituția nu poate funcționa, potrivit liderului Sindicatului Operativ Ambulanța Teleorman, Florin Țone.

„Ne promit de ani de zile ambulanțe. Știți foarte bine în ce condiții se muncește, cât efort se face pentru a mai repara din ele, ce se mai poate repara. Trebuie să mergem să protestăm, dacă nu se rezolvă. După cum cred eu, nu se găsesc soluțiile așa repede. Sunt revendicările pe care le cerem de cel puțin o jumătate de an. Vom arăta că nu suntem de dat la o parte, așa slabi cum ne cred ei. Ar trebui să fim uniți să ne cerem drepturile”, a declarat Florin Țone.

Conform sursei citate, Serviciul Județean de Ambulanță are nevoie de 18 medici și ambulanțe. Cele 38 de autovehicule aflate în prezent în parcul auto al SAJ au în medie peste 2.000.000 de kilometri realizați.

„Noi avem condiții foarte grele de muncă. În momentul în care băgăm cheia în contact se poate să nu ne mai întoarcem acasă. Avem un stres foarte mare. Seara când pleci acasă zici că nu mai ajungi să te culci puțin. Dacă gravida îmi faci mie o hemoragie în ambulanță, moare. Mașinile sunt vechi”, a spus Emilian Chivu, unul dintre protestatari.

* TULCEA

Circa 70 de angajați ai Serviciului de Ambulanță (SAJ) Tulcea au participat, joi, la un miting de protest în sediul instituției, potrivit președintei Sindicatului Liber Independent Salvarea, Claudia Gîdiuță.

”La miting au fost prezenți numai colegi din timpul liber, deoarece nu am dorit influențarea serviciului de urgență”, a declarat presei Gîdiuță.

Președinta sindicatului a reclamat starea de degradare în care se află parcul auto și cel naval al SAJ, precum și deficitul de personal.

”La nivelul SAJ Tulcea, deficitul de personal se suplimentează cu ture de gardă. De multe ori, din cauza lipsei de echipaje, sunt solicitări care stau cu orele de așteptare, iar singurul care va avea de suferit este pacientul. Deseori se întâmplă ca, din cauza acestor întârzieri, să apară situații conflictuale la locul intervenției”, a menționat Claudia Gîdiuță.

În ceea ce privește aplicarea noului Regulament de sporuri elaborat de Ministerul Sănătății care ar duce la micșorarea lefurilor angajaților din domeniu, Gîdiuță nu a putut menționa un eventual procent de scădere a lefurilor ambulanțierilor.

* VÂLCEA

Aproximativ 50 de angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vâlcea au protestat, joi, în fața sediului instituției.

Purtătorul de cuvânt al SAJ Vâlcea, medicul Adrian Popescu, a precizat că la protest au participat medici, asistenți și ambulanțieri, personal din dispecerat, care se aflau în timpul liber.

Angajații SAJ Vâlcea și-au arătat astfel nemulțumirea față reducerea veniturilor salariale prin plafonarea sporurilor începând din ianuarie 2018, precum și de faptul că ambulanțele sunt mașini care au frecvent probleme tehnice din cauza uzurii și a numărului mare de kilometri parcurși.

Medicul Adrian Popescu a menționat că ambulanța cu care s-a deplasat joi la intervenții avea peste 717.000 de kilometri parcurși.

* BOTOȘANI

Aproximativ 50 de angajați ai Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Botoșani au participat, joi, la un protest în curtea instituției, pe fondul nemulțumirilor că veniturile lunare din sistemul sanitar vor scădea începând cu 1 ianuarie 2018.

”Solicităm în regim de urgență modificarea și completarea Legii 153/2017 și a regulamentului de sporuri conform propunerilor Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România, propuneri care au fost înaintate ministerelor și premierului României”, a declarat liderul sindical de la SJA Botoșani, Cristian Calimandriuc.

Angajații de la SJA acuză starea tehnică proastă a ambulanțelor și au solicitat, de asemenea, încheierea unui contract-cadru multianual și alocarea de buget pentru 2018 în vederea achizițiilor de ambulanțe noi.

Ei s-au mai plâns de deficitul de personal din sistemul și au cerut suplimentarea posturilor la nivelul normativelor în vigoare.

Sindicaliștii de la SJA iau în calcul radicalizarea protestelor și chiar declanșarea unei greve generale.

* GALAȚI

Aproximativ 30 de șoferi și asistenți medicali, angajați ai Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Galați, au organizat, joi, timp de o oră, un miting de protest în curtea instituției.

Șoferii au pornit sirenele ambulanțelor, timp de 30 de secunde, după care și-au spus nemulțumirile. Oamenii cer salarii decente, creșterea numărului de angajați și înnoirea parcului auto.

Activitatea SAJ nu a fost afectată pentru că la protest au participat doar persoane care erau în turele libere sau nu aveau în acel moment cazuri.

În total, SAJ Galați are 50 de ambulanțe, din care 17 sunt în service și patru sunt la stoc, funcționale fiind 29 de ambulanțe. Raportat la numărul populației din județ, pe o tură de 12 ore este câte un echipaj cu medic la 300.000 de oameni.

* IAȘI

Sindicaliștii de la Serviciul de Ambulanță Iași au protestat pașnic la sediul unității, nemulțumiți fiind că Guvernul va a reduce veniturile personalului începând cu 1 ianuarie 2018.

La manifestare au luat parte membrii de sindicat, cadrele medicale din tura liberă și nu numai. Activitatea SAJ Iași nu a fost afectată și se va desfășura în condiții normale.

Sindicaliștii au spus, la unison, că principala nemulțumire a personalului medical SAJ Iași a pornit de la faptul că, începând cu 1 ianuarie 2018, veniturile lunare ale angajaților din sistemul sanitar vor fi diminuate, odată cu aplicarea regulamentului de sporuri. Totodată, pierderea tichetelor de masă reprezintă un alt factor care va duce la scăderea salariilor începând cu 1 ianuarie 2018.

Liderul sindical Gheorghe Brișcaru a declarat că o altă problemă asupra căreia care angajații SAJ Iași au atras atenția este starea jalnică a parcului auto, foarte multe dintre autospeciale fiind uzate și îndeplinesc deja norma de casare. Întreruperea achiziției ultimului lot de ambulanțe a fost o altă nemulțumire a protestatarilor de la SAJ.

* SUCEAVA

Sindicaliștii de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Suceava au protestat, joi, fiind nemulțumiți de starea parcului auto învechit, care nu mai prezintă siguranță în exploatare, de deficitul de personal și de posibila diminuare a veniturilor de la 1 ianuarie 2018, a declarat presei, liderul sindical Daniel Feher.

Protestul a debutat cu pornirea sirenelor ambulanțelor parcate în curtea instituției, citirea comunicatului emis de Federația Națională Sindicală „Ambulanța”, cu revendicările Sindicatului și intonarea imnului ambulanței.

Feher a precizat că Sindicatul ”Ambulanța” Suceava are în județ peste 250 de membri, la protest participând doar angajații care sunt liberi pentru a nu fi afectată capacitatea de intervenție.

Din acest sindicat fac parte asistenți medicali, medici, ambulanțieri-șoferi, operatori-registratori de urgență și personal TESA.

* VASLUI

Peste 100 de salariați ai Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Vaslui au participat, joi, la o acțiune de protest față de măsurile care vor duce la diminuarea veniturilor salariale începând cu data de 1 ianuarie 2018. Totodată, angajații au făcut referire la situația precară a parcului auto și la criza de personal cu care se confruntă instituția.

”Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm nu este cea a salariilor, ci a parcului auto care este foarte învechit. Nu ne mai avem cu ce circula. La ora actuală, în județ circulă 17 mașini, iar necesarul ar fi cel puțin 50 de ambulanțe. Este pusă în pericol atât viața pacienților care sunt transportați cu ambulanțele, cât și a lucrătorilor noștri sau a celorlalți participanți la trafic”, a declarat liderul Sindicatului Ambulanța Vaslui, Leonte Condurache.

Potrivit acestuia, mașinile au între 400.000 și 1.000.000 de kilometri la bord, fiind de mult timp depășite din punct de vedere tehnic și necesitând constant reparații foarte costisitoare.

Angajații au subliniat faptul că instituția se confruntă cu o criză de personal foarte mare, SAJ Vaslui funcționând cu doar jumătate din personalul normat.

* ALBA

Peste 40 de angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Alba au protestat joi, în curtea unității, nemulțumiți că veniturile salariale le vor scădea de la 1 ianuarie, precum și de faptul că ambulanțele pe care lucrează sunt vechi și cu mulți kilometri la bord.

”Conform noii legi a salarizării, vor scădea veniturile salariale ale angajaților. De asemenea, sunt nemulțumiri legate de faptul că investițiile pentru ambulanțe, pentru aparatura medicală nu sunt finalizate. Lucrăm cu ambulanțe vechi și cu aparatură reparată”, a declarat medicul Maria Babeș.

Ea a menționat că, în Alba, ultima ambulanță a fost primită în urmă cu cinci ani.

”Pe una din mașinile de urgență deja avem în jur de 750.000 de kilometri”, a adăugat medicul.

Maria Babeș a precizat că la protest au participat sindicaliștii aflați în timpul liber, activitatea cu pacienții nefiind astfel perturbată.

* ARAD

Circa 60 de sindicaliști din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Arad au participat, joi, în curtea instituției, la o acțiune de protest îndreptată, în primul rând, împotriva Legii salarizării unitare, care va fi aplicată de la 1 ianuarie 2018 și care va duce la o reducere a veniturilor angajaților cu 45%.

Protestatarii au reclamat, de asemenea, starea starea avansată de uzură a ambulanțelor și condițiile de lucru.

„Prin aplicarea Legii salarizării unitare, veniturile angajaților SAJ vor scădea cu cca. 45%. În ceea ce privește ambulanțele, majoritatea lor se află într-o stare avansată de uzură, având fiecare peste 400.000 de kilometri parcurși. De altfel, ultimele două ambulanțe au ajuns la SAJ Arad în urmă cu mai bine de doi ani, acest lucru explicând într-un fel și uzura avansată a acestora”, a declarat președintele Sindicatului Ambulanța Arad, Stanislav Ribovici.

Acesta a atras atenția că aplicarea Legii salarizării unitare, de la 1 ianuarie 2018, dar și pierderea tichetelor de masă și a altor sporuri va face ca salariile angajaților SAJ Arad să scadă la circa 2.000 de lei lunar.

„În ceea ce privește ambulanțele, trebuie spus că, din varii motive, acestea stau foarte mult în atelierele firmei care asigură întreținerea acestora. Un record negativ în acest sens o constituie cele patru luni cât a stat una dintre ambulanțe ‘trasă pe dreapta’. Mai mult decât atât, după ce au stat cât au stat în service, se poate ca a doua zi după ce au ieșit din reparație să trebuiască să se întoarcă în același loc, pentru că a căzut altceva. De asemenea, trebuie spus că SAJ Arad se confruntă și cu o criză de personal, deficitul existent în prezent fiind de circa 10%, însă nu se pot face angajări fiindcă posturile au fost blocate”, a mai spus Stanislav Ribovici.

În prezent, SAJ Arad are 225 de angajați, dintre care 145 fac parte din sindicat

* BISTRIȚA-NĂSĂUD

Aproximativ 100 de angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Bistrița-Năsăud au protestat, joi, în curtea instituției, față de o eventuală scădere a veniturilor prin plafonarea sporurilor și față de condițiile în care își desfășoară activitatea.

La protestul desfășurat între orele 11,00 — 12,00 au participat angajați de la toate substațiile din județ, aflați în timpul liber.

Liderul filialei județene a Sindicatului Liber Ambulanța, Sanda Tomșa, a atras atenția asupra lipsei de personal, unitatea având în prezent 153 de angajați, față de 355 cât ar fi minimul necesar.

Potrivit liderului de sindicat, plafonarea sporurilor ar face ca Ambulanța să nu mai poată asigura capacitatea de intervenție optimă pentru județ.

„Aceste probleme nu sunt numai ale noastre, sunt ale populației întregului județ. (…) Suntem 153 de angajați ai Serviciului Județean de Ambulanță. Ca să putem menține un număr optim de echipaje pentru județ, lucrăm ore suplimentare, lucrăm gărzi peste norma de bază. Ce înseamnă tăierea acestor sporuri, reducerea la 30%? Înseamnă că nu vom mai putea asigura capacitatea de intervenție optimă a județului”, a spus Tomșa.

La rândul său, managerul SAJ Bistrița-Năsăud, Annabella Muzsi, a vorbit despre gradul de uzură al parcului auto, în condițiile în care, din totalul de 36 ambulanțe, 25 au depășit limita de casare.

„Parcul de autosanitare este învechit. Peste 65-70% dintre autosanitare au depășit 400.000 kilometri. Avem ambulanță cu 800.000 kilometri rulați. Parcul este exploatat la maximum și autosanitare noi nu s-au primit de la finele anului 2014. Pentru o autosanitară, la așa de mulți kilometri, este risc nu numai din punct de vedere al autovehiculului, ci și din punct de vedere al siguranței echipamentelor. (…) Nu putem fi siguri pe autosanitarele pe care le admitem dimineața în activitate că își vor încheia cu brio ziua de lucru. (…) Chiar de două sau de trei zile, s-a defectat o ambulanță cu pacient la bord, a fost trimisă altă autosanitară, pacientul a fost preluat în cel mai scurt timp, iar după cea defectă s-a trimis platforma”, a declarat Muzsi.

* BRAȘOV

Un număr de 35 de angajați aflați în timpul liber ai Serviciului de Ambulanță Brașov au protestat joi în curtea instituției, fiind nemulțumiți de o serie de măsuri care se vor lua pentru salariații Ambulanței de la 1 ianuarie 2018.

Liderul de sindicat Ciupercă Ionel a declarat că, din calculele făcute până acum, începând cu 1 ianuarie, potrivit Legii 153/2017, sporurile angajaților se vor diminua cu până la 40% și bonurile de masă nu vor mai fi date. Printre revendicările salariaților de la Ambulanța Brașov se află și deficitul de personal, precum și dotarea parcului auto care nu a mai fost reînnoit din 2006.

Potrivit lui Ciupercă, în acest moment în două service-uri din Brașov se află în reparații 22 de ambulanțe. În prezent, se lucrează cu șapte echipe pe tură, sunt în jur de 15-16 solicitări pe zi și sunt cazuri în care se ajunge cu întârziere la bolnav. Angajații sunt foarte solicitați, lucrează peste program și spun că acest lucru nu se mai poate întâmpla la nesfârșit.

* CARAȘ-SEVERIN

Salariații Serviciului de Ambulanță din Caraș-Severin au protestat, joi, la fel ca și colegii lor din țară, atât împotriva Legii salarizării, care le va diminua veniturile, dar și din cauza subdimensionării personalului și a ambulanțelor care sunt depășite moral și fizic.

„Este o problemă la nivel național. În primul rând, oamenii protestează împotriva Legii salarizării care le va diminua veniturile și le va afecta anumite sporuri. În plus, își vor pierde bonurile de masă. O altă problemă o reprezintă subdimensionarea personalului, mai ales în Caraș-Severin. Este nevoie de translatarea de personal de la Reșița, la Oravița, Oțelu Roșu ori în alte zone ale județului, pentru a putea acoperi tot. Nu în ultimul rând, ambulanțele și-au depășit cu mult kilometri, ceea ce pune în pericol siguranța oamenilor. În cazul în care nu se va lua act de cererile actuale, Serviciile de ambulanță vor declanșa grevă, probabil în perioada 6 — 9 octombrie, conform legislației”, a declarat Nicolae Drăgan, liderul BNS Caraș-Severin.

* CLUJ

Peste o sută de angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj au protestat, joi, timp de o oră, în curtea unității, acțiune prin care cer suplimentarea personalului, mașini de intervenție noi și păstrarea nivelului salariilor, despre care spun că s-ar înjumătăți prin noua lege a salarizării.

”Dorim să tragem un semnal de alarmă Guvernului și dorim să deservim în continuare populația. Cerem personal angajat, în condițiile în care la SAJ Cluj deficitul de personal este de 55%, mașini de intervenție, în condițiile în care funcționăm cu mașini din 2000, uzura fiind foarte mare, și păstrarea drepturilor salariale în condiții periculoase”, a declarat liderul sindicatului din SAJ Cluj, Rareș Ghilea.

Protestatarii s-au adunat în curtea SAJ Cluj, unde au fost informați despre situația din sistem, și au pornit sirenele ambulanțelor.

Rareș Ghilea a mai spus că angajații din Ambulanță ar putea declanșa și o grevă la nivel național în cazul în care revendicările nu vor fi soluționate.

* COVASNA

Ambulanțierii se numără printre salariații din Sănătate care vor fi cei mai afectați de plafonarea sporurilor începând cu data de 1 ianuarie 2018, iar protestele lor sunt îndreptățite, a declarat joi, liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Potrivit acestuia, plafonarea sporurilor la 30% va duce automat la scăderea semnificativă a veniturilor.

”Cea mai mare nemulțumire legată de sistemul de salarizare propus de Guvern este plafonarea la 30% a sporurilor acordate de la 1 ianuarie 2018 pe ordonatorul principal de credite, respectiv o parte pe Ministerul Sănătății, iar o altă parte pe autoritățile publice locale și județene și cerem îndreptarea de urgență a acestei erori legislative. (…) Această plafonare va duce, inevitabil, la reducerea procentului majorității sporurilor actuale, specifice muncilor grele, pentru o mare parte dintre salariații din spitalele publice. Dau ca exemplu secția TBC, unde sporul actual este de sută la sută, secția Psihiatrie unde sporul mediu este de 75%, tot Sistemul Național de Urgență — Ambulanțe, UPU și ATI care beneficiază de un spor mediu de 75%, Blocul Operator și Serviciul de Medicină Legală între 50 și 75%. (…) Practic, aici vorbim despre acele secții unde atragerea și menținerea personalului de specialitate s-a făcut prin aceste sporuri care au ridicat nivelul veniturilor, pentru că nu e totuna să lucrezi în secția de Interne sau să lucrezi la UPU, ATI sau TBC. (…) Conducerile instituțiilor vor fi obligate să se încadreze în acest plafon de 30%, pentru că în lege sunt prevăzute și sancțiuni împotriva ordonatorilor de credite dacă nu vor respecta aceste prevederi, iar, după simulările noastre, aceste sporuri specifice ar trebui diminuate cu cel puțin jumătate, din start. Deci, noi anticipăm că salariile vor scădea de anul viitor”, a declarat Vasile Neagovici.

El a mai spus că, în cursul zilei de joi, va prezenta nemulțumirile și revendicările angajaților din Sănătate și Asistență Socială în cadrul Comisiei de Dialog Social ce va avea loc la sediul Prefecturii Covasna din municipiul Sfântu Gheorghe.

* HUNEDOARA

Peste 70 de sindicaliști din Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Hunedoara au protestat joi în curtea instituției, reclamând condițiile de lucru, starea proastă a mașinilor de intervenție și faptul că aplicarea Legii salarizării unitare va duce la o reducere a veniturilor angajaților cu 45%.

„Cel puțin 15% dintre ambulanțele din județul Hunedoara trebuie înlocuite din cauza stării avansate de uzură și a numărului de kilometri parcurși, care poate ajunge, la unele mașini, și la 800.000 de kilometri”, a declarat președintele Sindicatului Ambulanța Hunedoara, Petrișor Ciuică.

Liderul sindical a atras atenția că aplicarea Legii salarizării unitare, de la 1 ianuarie 2018, va face ca angajații care lucrează în serviciile de ambulanță să piardă diverse sporuri, tichetele de masă și plata orelor suplimentare.

„Vom ajunge la venituri de 2.000 de lei pe lună, în condițiile în care lucrăm cu ambulanțe vechi, pe care le repari astăzi și mâine se strică. Majoritatea sunt mai vechi de 10 ani. De asemenea, în sistem există un deficit de personal de circa 10% care nu poate fi acoperit, deoarece posturile au fost blocate”, a arătat Ciuică.

Sindicatul Ambulanța Hunedoara va fi reprezentat la mitingul de protest ce va fi organizat la București de angajații din sistemul de sănătate.

* MARAMUREȘ

Președintele Sindicatului din Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Maramureș, Gabriel Iftenie, a declarat joi că salariații sunt îngrijorați de scăderea salariilor care ar putea afecta sistemul începând cu luna ianuarie a anului 2018.

„Există această îngrijorare exprimată de majoritatea salariațiilor din Serviciul Județean de Ambulanță, că, începând cu luna ianuarie, salariile din sistemul din sănătate ar putea înregistra o scădere. Ambulanța e unul dintre cele mai solicitate servicii în cazul unor situații de sănătate, accidente sau alt gen de operațiuni cu impact la nivelul comunității, iar o scădere a salariilor ar putea crea un impact negativ asupra lucrătorilor”, a spus Iftenie.

Potrivit acestuia, la mitingul care a avut loc în stația centrală de ambulanță din municipiul Baia Mare au participate peste 160 de persoane, inclusiv salariați din alte stații care operează la nivel județ. Pe toată durata protestului, actul de intervenție și asistență medicală la nivelul județului Maramureș n-a avut de suferit.

* MUREȘ

Peste 50 de angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Mureș au protestat, joi, în curtea instituției împotriva diminuării veniturilor lunare, începând cu 1 ianuarie 2018, în urma aplicării regulamentului de sporuri conform proiectului elaborat de Ministerul Sănătății.

Pe lângă revendicările de natură salarială, angajații SAJ Mureș au protestat și față de lipsa personalului, dar față de dotarea cu autosanitare, care au o vechime considerabilă.

”Revendicările nu au fost numai de natură salarială. Au fost trei puncte pe lista de revendicări, problema diminuării veniturilor, starea parcului de ambulanță și deficitul de personal. În ultimii ani nu s-au mai alocat posturi pentru serviciile publice de ambulanță, în contextul în care numărul solicitărilor lunare, trimestriale și anuale sunt în creștere. Peste 75-80% din parcul auto este foarte vechi, avem autosanitare care au peste 500.000 — 700.000 de kilometri la bord. Dar niciuna dintre mașini nu are sub 200.000 de kilometri, iar deficitul de personal este peste 40%”, a declarat liderul Sindicatului Ambulanța Mureș, Magyari Arpad.

Potrivit lui Magyari, între situațiile care duc la scăderea veniturilor lunare începând cu 1 ianuarie 2018 ar fi pierderea tichetelor de masă, reducerea considerabilă a procentelor de sporuri pentru condiții de muncă deosebit de periculoase, scăderea salariului de bază a managerului general comparativ cu salariul de bază al unui medic primar din subordine, discriminarea personalului sanitar auxiliar și alt personal angajat în unitățile sanitare față de personalul medico-sanitar, pierderea sporului de 50% pentru condiții deosebite.

Un alt punct este intenția de încadrare a personalului care ocupă funcții în Comitetul Director, TESA și muncitori din serviciile de ambulanță/unități sanitare în familia ocupațională de funcții bugetare „administrație”.

* SATU MARE

Zeci de angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Satu Mare au participat, joi, la un miting de protest în curtea instituției, fiind nemulțumiți de faptul că veniturile lunare din sistemul sanitar vor scădea începând cu 1 ianuarie 2018 dar și de numărul mic de angajați.

Ambulanțierii au spus că mitingul este unul de sensibilizare, dorind să atragă atenția Guvernului că le vor scădea veniturile în condițiile în care instituția nu are personal suficient, iar ambulanțele au peste 500.000 de kilometri la bord.

„Este un miting de sensibilizare a Guvernului vizavi de cele trei revendicări pe care le avem: preconizarea diminuării venitului personalului operativ și TESA începând cu 1 ianuarie 2018, lipsa de ambulanțe noi, în ultimii trei ani nu am primit nicio ambulanță nouă iar cele pe care le avem au peste 500.000 de km, nu prezintă siguranța pacienților noștri, și lipsa personalului operativ. Personalul actual se confruntă cu greutăți, fiind suprasolicitat pentru muncă suplimentară, nemaiavând timp liber”, a declarat președintele Sindicatului Ambulanța Satu Mare, Adrian Andreica.

Managerul SJA Satu Mare, Gabriela Opriș, a spus că instituția are 27 de ambulanțe, numărul intervențiilor a crescut cu 10%, în condițiile în care ambulanțierii și medicii sunt foarte puțini.

„Sunt șapte medici, 63 de asistenți și 67 de ambulanțieri, nu putem face față la acest mare număr de solicitări, nemaivorbind de cazuistica tot mai gravă și toți cetățenii județului au nevoie de ajutorul nostru. Dacă vorbim de flotă, de minimum 21 de ambulanțe are nevoie județul, ca să respectăm normarea la 10.000 de locuitori pe ambulanță, iar la personalul operativ vorbim de 26 de asistenți, 28 de ambulanțieri și 12 medici”, a sus Gabriela Opriș.

* SĂLAJ

Circa 20 de angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean au protestat, joi, la Zalău, în curtea instituției, împotriva reducerilor salariale ce ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, acțiunea fiind una organizată la nivel național de Federația Națională Sindicală Ambulanța din România (FNSAR).

La ora 11,00, sirenele salvărilor din dotare au fost pornite preț de câteva secunde, acțiunea fiind reluată la ora 12,00, la finalizarea protestului.

„Fiecare dintre noi avem lucruri de făcut în viața personală, dar și viața profesională ne privește în mod deosebit, ca să o putem desfășura pe cea personală în bune condiții. Noi ne-am strâns aici pentru un miting de sensibilizare a Ministerului Sănătății, care nu înțelege ce serviciu suntem noi. Noi suntem un serviciu de ambulanță care lucrăm în sistem de urgență. Federația a făcut demersuri Guvernului pentru stoparea diminuării veniturilor lunare a personalului din serviciile de ambulanță, începând cu 1 ianuarie 2018”, a declarat, la protestul de joi, liderul de sindicat al ambulanțierilor din Sălaj, Anca Opriș.

Acesta a dat citire mai apoi revendicărilor sindicale, referitoare la nemulțumirile privind eliminarea bonurilor de masă, a unor sporuri dar și problemele privind personalul și parcul auto, precizând că FNSAR a anunțat că se poate ajunge chiar la grevă generală.

În cadrul Serviciului de Ambulanță Sălaj, la stația centrală din Zalău și cele trei substații din Jibou, Cehu Silvaniei și Șimleu Silvaniei lucrează 162 de persoane.

* TIMIȘ

Peste 50 de angajați ai Serviciului de Ambulanță Timiș au protestat, joi, în curtea instituției, nemulțumirile lor fiind legate atât de diminuarea salariilor, după 1 ianuarie 2018, cât și de faptul că lucrează cu mașini foarte vechi, care nu mai fac față solicitărilor.

”Salariile ne vor fi diminuate de anul viitor, parcul auto este foarte îmbătrânit, s-a întâmplat să se defecteze mașinile în drum spre pacienți și să nu mai ajungem la destinație. O altă problemă este numărul insuficient de personal, lucrăm ore suplimentare, suntem surmenați, or noi vrem să dăm performanță”, au spus protestatarii.

Ei au mai semnalat precaritatea sistemului de comunicații, un exemplu fiind înregistrat în data de 17 septembrie, la furtună, când rețeaua a căzut și nu s-a mai putut comunica deloc cu dispeceratul.

Sursa: agerpres.ro

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore