Angajaţii de la asistenţă socială implicaţi în cazul fetiţei adoptate din Baia de Aramă, anchetaţi de Ministerul Muncii

Ministrul Muncii a cerut şi el anchetă la Mehedinţi şi Dolj în cazul Sorinei, fetiţa din Baia de Aramă adoptată de o familie din Statele Unite. Cei doi angajaţi de la asistenţă socială care au fost prezenţi în momentul în care fetiţa a fost luată pe sus de procuror cu Poliţia vor fi anchetaţi, iar raportul va ajunge pe masa premierului Viorica Dăncilă, informează România TV.
Alina Costache
24 iun. 2019, 08:50
Angajaţii de la asistenţă socială implicaţi în cazul fetiţei adoptate din Baia de Aramă, anchetaţi de Ministerul Muncii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni că va prezenta premierului Viorica Dăncilă un prim raport cu privire la situaţia fetiţei din Baia de Aramă care a fost adoptată de o familie din SUA, ea fiind ridicată zilele trecute cu mascaţii din casa unde se afla în plasament.

El a precizat că în prezent echipele de control sunt la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Dolj, respectiv din Mehedinţi şi la DGASPC Dolj.

„Pe parcursul zilei de ieri şi de azi, specialiştii din cadrul Agenţiei Naţionale de Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie au ţinut legătura cu familia adoptatoare, au fost informaţi de parcusul medical pe care îl va urma fetiţa, conform recomandărilor IML. Am solicitat ca mâine un specialist din cadrul Asistenţei sociale să poată să fie chiar posibil să vadă şi copilul, pentru a ne asigura, atât noi ca autorităţi, dar şi opinia publică, că Sorina este cât de cât ok şi să monitorizăm acest caz pe cât se poate. Am spus că vom trimite şi solicitare în SUA, avem această posibilitate legală. (…) Un prim raport îl avem (…), avem inclusiv solicitarea de la Procuratură de participare în echipă, le voi prezenta doamnei premier pe toate, sigur şi ceilalţi miniştri vor veni cu rapoartele dumnealor. (…) Îi prezint tot parcursul cu documente de la momentul în care acest copil a fost internat într-un centru de primire în regim de urgenţă, de când s-a deschis adopţia, tot ce a fost până când s-a pronunţat instanţa, bineînţeles ceea ce ştim acum din imaginile publice şi din prezenţa celor doi colegi ai noştri de la Dolj în acea echipă mobilă”, a declarat Budăi înaintea discuţiilor cu premierul Viorica Dăncilă.

Întrebat dacă reprezentantul Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi psihologul au acţionat corect în momentul în care copilul a fost luat din familia care l-a crescut, Budăi a spus: „Când vom vedea raportul, vom şti clar ce s-a întâmplat”.

„Haideţi să verificăm cu atenţie, să stabilim dacă este cineva care a greşit şi în urma acestor evaluări să vorbim de demiteri. (…) La ce prevede legea acum, adopţia poate fi închisă doar la solicitarea familiei adoptatoare pe motiv că nu s-a compatibilizat cu copilul sau poate fi o intervenţie legală atunci când se dovedeşte că aplici tratamente rele copilului. Din punctul meu de vedere, această familie are hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. (…) Speram ca aceste chestiuni să nu le trăiesc în România”, a menţionat ministrul Muncii.

Procurorul general al României, Bogdan Licu, a declarat, luni dimineaţă, că nu tolerează abuzuri şi nu va acoperi greşeli, fiind deschis un dosar penal in rem în cadrul căruia vor fi verificate toate aspectele legate de preluarea de la asistentul maternal din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, a fetiţei de 8 ani. Licu afirmă că minora nu trebuie să părăsească teritoriul ţării până când nu vor exista garanţii depline că aceasta se va face în condiţii de siguranţă fizică şi psihică.

Procurorul general al României intervine în cazul fetiţei din Mehedinţi: Copilul nu va părăsi ţara

„Nu tolerez abuzuri şi nu voi acoperi greşeli. Prin urmare, încă de vineri după-amiază, în cadrul Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost constituit un dosar penal ce are ca obiect cercetarea împrejurărilor ce au fost prezentate de mass-media. La Parchetul Curţii de apel Craiova a ajuns o echipă formată din procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SIIJ. În cadrul acestui dosar vor fi verificate absolut toate faptele care au condus la această situaţie nefericită”, a declarat, luni dimineaţă, procurorul general Bogdan Licu.

Acesta consideră că Sorina nu trebuie să părăsească ţara decât după clarificarea tuturor aspectaor legate de acest dosar.

Avocatul asistenţilor maternali anunţă că depune cerere pentru anularea adopţiei micuţei Sorina

Fetiţa de opt ani a fost luată de autorităţi din locuinţa asistentului maternal din Mehedinţi, după ce a fost adoptată de o familie de români din SUA. Momentul a fost filmat de apropiaţii familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook. În filmare se vede cum copilul, disperat, plânge, se prinde de hainele femeii şi strigă ”mami, nu vreau să plec”, în timp ce procurorul trage de ea şi încearcă să o ducă la maşină, pentru a fi preluată de părinţii adoptivi.

Acţiunea a stârnit un val de reacţii negative, sute de persoane cerând clarificarea situaţiei şi verificarea modului în care s-a făcut adopţia.

DailyBusiness
Inedit! Primești 200.000 de euro în cele mai grele vremuri, doar dacă depui dosarul cu actele necesare
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Orașul din România care se află pe șapte coline, ca Roma. Puțini știu cum se numesc și ce ascund
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
De ce a dat-o Pepe în judecată pe Raluca Pastramă
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Cod galben de ploi torențiale și vijelii până joi, 19 septembrie. Sunt vizate 9 județe
Capital.ro
Stare de alertă în capitala Ungariei! Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Un bărbat din Târgu Cărbunești, dat dispărut după zece ani
MediaFlux
RĂSTURNARE PRIVIND PROCESUL lui CEAUȘESCU! Se REIA de la 0
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!