Angajații din învățământ cer mărirea salariilor din 2022. Semnatarii petițiilor fac parte din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” şi Federaţia Naţionale Sindicale „Alma Mater”, iar aceștia cer mărirea veniturilor începând cu 1 ianuarie 2022.
Angajații din învățământ cer mărirea salariilor din 2022. Anunțul făcut de Sindicate
Prin semnarea petiţiilor, salariaţii îşi exprimă nemulţumirile faţă de nivelul de salarizare din sistem, situat în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare, se precizează în comunicat.
„Aceste petiţii sunt cadoul de Moş Nicolae din partea angajaţilor din învăţământ pentru Guvernul României. Am ales această zi pentru a trage un semnal de alarmă faţă de salarizarea nemotivantă, care a generat exodul personalului calificat şi a condus la îmbătrânirea corpului profesoral, transformând cariera didactică într-una neatractivă pentru tinerii cu vocaţie”, se menţionează în comunicatul organizaţiilor sindicale.
Totodată, în petiţii se solicită, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, ca la stabilirea grilelor de salarizare pentru personalul din învăţământ, principiul de bază să fie acela că salariul profesorului debutant trebuie să reprezinte o pătrime din indemnizaţia preşedintelui României.
Totodată, cele trei federaţii sindicale din învăţământ cer întregii clase politice să trateze educaţia ca o prioritate şi astfel să aloce un procent relevant din PIB învăţământului, prin Legea bugetului de stat pe anul 2022.
Citește și: Federația părinților vine cu acuzații grave. Ce s-a urmărit, de fapt, prin vacanța de două săptămâni: E vorba de reducerea costurilor cu salariile profesorilor! Răspunsul dat de Sorin Cîmpeanu
Petiţiile depuse luni la registratura Guvernului au fost semnate de 113.443 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, de 45.504 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi de 4.866 de membri ai Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”.
Pe de altă parte, salariile personalului auxiliar din Sănătate, cum sunt asistentele şi brancardierii sau veniturile din învățământ, ar putea creşte anul viitor, a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.