Discuțiile pe această temă au fost aprinse în mediul online, iar mulți au exprimat opinii legate de schimbările ce vor surveni în viața de zi cu zi. Un utilizator de pe patforma Reditt, angajat în IT, a propus o formă de protest indirect.
„Dacă tot nu mai avem scutiri, am putea renunța și noi la tips/bacșiș, să simtă și restul. Nu știu câtă lume lasă bacșiș, eu sunt obișnuit cu clasicul 10%, iar când ies în oraș și mă uit în jur, mesele sunt pline de corporatiști. Hai să simtă și alte industrii că ne-au scăzut nouă salariile”, a scris acesta.
Ideea a stârnit un val de comentarii, unii amintind cum cum, din cauza creșterii prețurilor, au început să renunțe la obiceiul de a lăsa bacșiș. Un altul a explicat cum, de când prețurile au devenit excesive, a renunțat definitiv la bacșiș.
„Eu nu mai las bacșiș de un an și ceva. La ce prețuri se practică acum la orice serviciu deja mi se pare furt să mai dau și extra.”, a scris acesta, potrivit Ziare.com.
În acest context, alții au dezvăluit că renunță și la mesele în oraș, având în vedere cheltuielile ridicate.
„Mie îmi spune lumea că-s zgârcit pentru că refuz să dau 50+ lei pe o pizza sau o porție de paste, paste care de multe ori mai sunt și sub ce mi-ar ieși mie acasă în 10-15 minute la 1/5 din cost.”, se arată în comentariu.
Totodată, unii au propus o abordare mai prudentă față de cheltuieli, având în vedere noile condiții economice: „Mai puțini bani înseamnă automat consum mai mic”.
În fața acestor schimbări, un alt utilizator a subliniat că prioritățile i se vor schimba și va renunța la micile mofturi.
„Banii pe care îi pierd dându-i la stat voi avea grijă să-i amortizez prin a tăia micile „mofturi” pe care eu, IT-istă, mi le mai permiteam să le fac. Fără cafeluță de 15-20 de lei, fără brunch în weekend, fără mese în oraș și comandat, fără patiserie fițoasă, fără prea multe ieșiri în oraș pe la nu știu ce terase și tot așa. Chiar am discutat cu prietenii că ai noștri puteau să socializeze acasă unii la alții, fără să lase câteva sute de lei la o ieșire și ar fi cazul să o cam facem și noi. Ieșitul la restaurant pentru mine o să redevină un prilej de sărbătorire a unui eveniment deosebit, banii mei nu o să-i mai vadă toți ăștia care ani de zile au avut grijă să comenteze că suntem scutiți de impozit și marea majoritate nu ar fi fost capabili nici să dea un bacalaureat la matematică și informatică, dapoi să mai termine o facultate și să-și găsească/mențină un job. Am să-mi țin banii pentru lucruri cu adevărat importante: o casă, o mașină, sănătate sau orice altceva consider că este important pentru mine.”, a relatat acesta.